Alonso: Osjećao sam se kao da sam na maratonu

Fernando Alonso najbolje je iskoristio format sprint kvalifikacija. Profitiravši četiri pozicije može zadovoljno gledati prema nedjeljnoj utrci i nadati se osvajanju bodova.

Iako se u kvalifikacijskom sprintu ne bira Driver of the day od strane navijača, ne bismo pogriješili kada bismo tim epitetom, barem u ovom revijalnom tonu, opisali izvedbu Fernanda Alonsa.

Kvalifikacije održane u petak donijele su Alonsu plasman koji nadrasta njegov ovosezonski prosjek. Doduše, treća kvalifikacijska runda izostala mu je za svega 25 tisućinki, no unatoč tom pehu stari lisac nije izgubio motivaciju. P11 u kvalifikacijama bila je sasvim dobra osnova za start subotnjeg sprinta u kojemu je briljirao. Strategijom odabira C3 soft guma uz nevjerojatan start Alonso se već na početku kvalifikacijske utrke lansirao u top pet vozača.

„Bilo je vrlo intenzivno. Start mi je donio minutu vrlo visokog intenziteta, a i nakon toga bila je to vrlo duga utrka za mene. Znam da je to bio kvalifikacijski sprint, no ja sam se osjećao kao da sam na maratonu.“

Fernando Alonso u bolidu Alpinea na VN Velike Britanije

U prvom je krugu nanizao čak šestoricu prilično konkurentnih vozača. Nakon dosega pete pozicije Alonso je morao stati sa svojim manevrima zbog potrošnje guma. Kako je kvalifikacijska utrka odmicala Alonso nije mogao parirati vozačima iza sebe, pa je bio prisiljen vratiti pozicije McLarenovom dvojcu. Norris ga je prestigao u šestom krugu, a Ricciardo u devetom. To ga je stavilo na sedmu poziciju koju je do kraja utrke i zadržao.

„Profitirali smo četiri pozicije i mislim da smo ispravno postupili. Start je bio mega, prvi krug je bio dobar, a zatim – degradacija guma. U redu, potrošnja na mekim gumama je bila veća, ali ne do te mjere da se više ne može voziti.“, Alonso je komentirao odluku da krene na soft gumama.

„P5 zaista nije naša realna pozicija na stazi, to nije naš pravi tempo. Zato sam morao propustiti McLarene, ali mogao sam zadržati Sebastiana iza sebe. P7 je dobra pozicija za sutra.“

„Očekujem da će sutra biti teško. I medium gume se prilično brzo troši, pa mislim da će sutra biti duga utrka za sve.“

Pozitivne dojmove kvalifikacijskog sprinta može imati i Esteban Ocon, Alonsov timski kolega. On je u 17 krugova napredovao tri mjesta. Kroz cilj je prošao kao deseti, no zbog Russellove kazne Ocon će sutra startati deveti.

Uz Alonsa na sedmom i Ocona na devetom mjestu na startu, Alpine se može nadati postizanju bodova u sutrašnjoj utrci. Nakon VN Španjolske ovo je tek drugi put ove sezone da će oba Alpinova vozača startati u Top10.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Junior

Maa odlican je bio. Njegovi startovi i racecraft ce uvijek biti jedni od najboljih unazad puno godina.
On i Kimi su klasa iznad svih kad su 1 na 1 borbe u pitanju. Oni su oštri, ali i fer u borbi dok danasnji klinci često budu odlicni u borbama, ali pređu tu granicu respekta prema protivniku..

Related Posts