Zagreb Open 47. Ina Delta Rally – nastavak tradicije

Prijavljeno je 58 posada  iz pet zemalja, a uz PH rally je u sustavu bodovanja FIA ERT.

ZAGREB – Kultna „Delta“ vratila se u svoj uobičajeni termin početka lipnja i ovog vikenda doživjet će svoje 47. izdanje. Zagreb Open Ina Delta Rally najstarije je i najcjenjenije domaće rally natjecanje međunarodnog štiha, i ove godine oplemenjeno sustavom bodovanja za FIA Euro Rally Trophy (Centralna zona), ali i Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Republike Hrvatske i Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija Sjever HAKS-a). Organizaciju, uz dijelom izmjenjenu koncepciju, potpisuje zagrebački Autoklub INA Delta, a posebno sjećanje odaje se kroz „Memorijal Berislav Čegelj“ posvećen jednom od inicijatora osnutka rallyja i dugogodišnjem čelniku kluba koji nas je jesenas napustio.

Delta rally prvo je domaće natjecanje nakon velebnog WRC Croatia rallyja, a od 11. do 13.lipnja odvijat će se itinererom ukupne duljine 445,16 km, uz  devet brzinskih ispita na pet različitih dionica ukupne duljine 151,33 km. Prvog dana, u subotu od 17,30 sati, vozi se tradicionalni uvodni brzinac (6,75 km) pored poslovne zgrade Ina i Zagrebačkog velesajma, a nastavlja s dvije izvedbe nove relijaške destinacije u podnožju Samoborske gore, s jaskanske strane. Prvo će startati dnevni BI u 18,22 sata, a potom drugi „noćni“ od 20,40 sati na dionici 17,49 km. Nedjelja je dan odluke i znanih relijaških dionica Šestine ( 20,69 km), Laz (10,50 km) i Sljeme (23,61 km), svaki se vozi po dva puta, a sve kreće od 9 sati. Ceremonijalni start ovogodišnjeg rallya je u Vukomerečkoj cesti (Vulkal), a na isto se mjesto vraćaju u nedjelju od 17,10 sati na cilj i proglašenje najuspješnijih.

Nastup je prijavilo 58 posada iz pet zemalja, što je tek šest posada više od prošlogodišnjeg jesenjeg broja prijavljenih. Favoritom se zasigurno smatra višestruki slovenski prvak i pobjednik „Delte“ iz 2019.godine Rok Turk, nakon niza godina s novim suvozačem Viljemom Ošlajem u prestižnom „Hyundai i20 R5“. Hrvatskih 48 posada predvodi najtrofejniji relijaš Zagrepčanin Juraj Šebalj, prošlogodišnji viceprvak Hrvatske, sedmerostruki pobjednik „Delte“ (posljednji puta 2016.godine). Nastupit će uz suvozača Ivana Pogačića u novom automobilu „Toyota Yaris GR“, dok fovaritom za pobjedu slovi ove godine WRC tandem Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac, posada AK Opatija Motorsport kojima je  ovo, poslije Monte Carla i Croatia rallya, dva svjetska prvenstva, treći rally nastup sezone u „Ford Fiesta Rally4“.

Na startu sezone  nema branitelja naslova državnog prvaka gospara Nike Pulića koji se oporavlja nakon višemjesečne „bitke“ s koronom, kao niti pobjednika klase 3 PH Darija Šameca. Dvojica vozača ipak kreću u novu borbu za prvaka – Marsel Katić (AK Opatija Motorsport) prvak klase 4 i pobjednik klase 5 legendarni Nenad Lončarić (AK Sveta Nedelja). Ekipni prvak Opatija Motorsport u obranu naslova kreće tek s tri posade, a najbrojniji su među 14 klubova domaćini AK INA Delta s deset, te AKK Sveta Nedelja i Ak Delta Sport s po osam posada.

Subotnje prijepodne od 11 sati vozači će isprobati svoja vozila na Shakedownu na dijelu Plešivice, dionici od 5,24 km, a potom će od 17 sati uslijediti ceremonijalni start kojim se otvara ovogodišnja domaća rally sezona bodovnog Prvenstva Hrvatske.

Autor: Miroslav Krpan

Related Posts