Verstappen: Pirelli će okriviti krhotine; Pirelli: Uzrok pucanja guma su vrlo vjerojatno krhotine

Nakon utrke u Bakuu, gdje su Max Verstappen i Lance Stroll svoje utrke završili prije vremena zbog puknuća stražnjih lijevih guma, Pirelli je kao proizvođač guma došao pod ‘napad’ od strane vodećeg čovjeka prvenstva.

Verstappen je u intervjuu nakon utrke rekao kako je puknuće gume bilo potpuno neočekivano te kako će Pirelli na kraju okriviti krhotine na stazi kao uzrok pucanja guma.

”Svaki krug sam išao istom putanjom zbog toga da probam što više smanjiti mogućnost da bolid iza mene dobije veću brzinu.  Nisam osjetio ništa posebno do tog trenutka, a ni telemetrija nije pokazala ništa neuobičajeno.”

”Pirelli će nakon ovih incidenata zasigurno reći kako su gume odradile dobar posao, a da je uzrok pucanja guma zapravo krhotina te će se time ‘pokriti’. Istu stvar su rekli i u Imoli, ali je ovog puta činjenica kako je i guma na drugom bolidu(Stroll) isto tako puknula neočekivano.”

Ironično, Mario Isola iz Pirellija je vrlo brzo nakon završetka utrke izjavio kako su preliminarni pregledi guma pokazali kako ništa neuobičajeno nije bilo te da je vjerojatan uzrok pucanja guma prolazak preko krhotine.

Prilog u toj tezi je i činjenica da je na stražnjoj lijevoj gumi Lewisa Hamiltona tijekom perioda crvene zastave pronađen rez koji, srećom po njega, nije bio toliko dubok da prouzroči pucanje gume.

”Naravno, odmah smo naredili detaljnu istragu te gume idu odmah za Milano gdje će biti detaljno analizirane. Gume nisu skroz uništene te vjerujem da ćemo moći pronaći uzrok pucanja.”

”Mogu reći da je guma Lewisa Hamiltona imala rez, ali je on srećom prošao bez puknuća. Sve druge gume se se pokazale dobre nakon prvih pregleda, a treba i reći da stražnja lijeva guma nije najopterećenija na ovoj stazi. Prema tome, prve informacije govore kako je uzrok pucanja guma zbog nekih krhotina na stazi koje su prouzročile rez i pucanje gume,” rekao je Isola.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMX

Najjače mi je kad ekipa pljuje pirelli a nema o pojma o gumama. Da se nešto tako raspadne je normalna stvar. Ne samo guma nego bilo koja komponenta bolida, dio ovjesa, svjećica i sl. To je zato jer se sve gura do maksimalnih granica kako bi se postigao željeni rezultat. A za gumi stručnjake stavite si Barum i slične trajat će vam cijelu trku samo kaj najbži neće imat vrijeme ispod 2.5 minute po krugu.

A ovi kaj to preljevaju na cestovni program … ti su još u pelenama.

Emil

Naručiš kurton, dobiš kurton. Nemaš se što čuditi. I Durexi pucaju, zar ne?

Desmosedici

Dobro..svi nagađamo a ne znamo istinu..možda se raspala struktura gume iznutra, a možda je bila i krhotina..ne mora guma odmah puknuti kada pokupi krhotinu..može se i tako oštećena voziti neko vrijeme dok se oštećenje zbog opterećenja ne proširi i guma tada eksplodira ili jednostavno izduši..inače, ne vidim problem u Pirelliju..oni rade po željama onih koji vode F1..zna Pirelli napravit i gumu koja bi izdržala cijelu utrku..i gumu za avion ili amfibiju..nije u tome problem.

igo

naravno da znaju. u tome i je problem. rade po narudžbi. recimo prošle sezone na silveru prvi vikend mečaka se raspadala, a već idući vikend ponovno na silveru je gumar doni tvrđu komponentu koja je i na prijašnjim stazama odgovarala gotovo i jedino mečkama.

konacadabra

Možda sam u krivu, ali mislim da momčadi previše forsiraju gume zbog ulaska u box. Moglo se dogoditi bilo kome, dogodilo se ako se ne varam, dvojici sa najviše krugova u gumama, a verstapen ih baš i ne štedi.

josip3012

e jbg, nisu imali srece, ali i puknuce gume je sastavni dio igre, kao i greske u boxu, kvarovi na motoru, izljetanja… pa nisu to prve puknute gume u F1, voznja na granici, prelasci preko pasica, sitni dodiri sa ogradom ili drugim bolidom…

Yukihonda

PIRELLI 👎👎👎POLU PROZVOD… pod hitno izbaciti iz f1… Uzeti naj tvrđu komponentu i skoro iz ginuti to ima u ovoj eri… Nikada nisam kupova taj polu proizvod….

Lewis8

I dalje ne razumiješ kako se rade gume za F1. Ovo ti je već 10ti isti komentar i dalje ne razumiješ odgovor.

F1 968

hajde nam ti objasni

Mike-ferrari

Pirelli pravi gume tj smjesu na zahtjev kupca
Naci da traju sto krace i omoguce uzbudljivije utrkivanje
Vjv su jako dobro placeni za svoje umijece i spremnost da si naruse image

F1 968

Da traju krace …dopušteno, da se raspadaju pri 300+ km/h nedopustivo !!!

Related Posts