Steiner: Željeli bismo američkog vozača, ali moramo biti strpljivi

Haas F1 Team, jedina američka momčad u Formuli 1, volio bi u svojim redovima imati američkog vozača, no nije realno očekivati tako nešto u sljedećih nekoliko godina.

Alexander Rossi bio je do danas posljednji Amerikanac na gridu Formule 1. Vozio je 2015. godine za momčad Marussia na pet Velikih nagrada, no nije ostavio dublji trag. Od sljedeće godine, Sjedinjene Američke Države imat će dvije utrke u F1 kalendaru, zbog čega bi mnogi rado vidjeli i nekog američkog vozača u natjecanju, međutim takva pojava baš i nije na vidiku.

Haas je jedina američka momčad u Svjetskom prvenstvu, no nikad nije imala američkog vozača. Šef momčadi Guenther Steiner ističe da bi ga voljeli pronaći, baš kao što je nedavno Stefano Domenicali, izvršni direktor Formule 1, izrazio nadu da će neki američki vozač uskoro biti dio Formule 1.

Steiner je ipak prilično realan u procjeni da se to neće dogoditi barem dvije ili tri godine: “Sigurno je da mi stalno tražimo i razgovarao sam sa Stefanom o tome, što bismo mogli napraviti i pokušavamo nešto isplanirati za budućnost.”

“Mislim da nam treba tako nešto, ali u kratkom roku se ništa ne može napraviti zbog pravila o Super licenci. Formula 1 bi željela američkog vozača i mi bismo željeli američkog vozača, tako da smo u procesu traženja. Super licencu ne mogu dobiti mnogi u ovom trenutku, a mora se raditi i o pravom talentu. Još je jedna prepreka što američki vozači mogu dobiti jako dobre poslove u Americi.”

“Dogodit će se, ali moramo biti strpljivi. Trenutno ima nekoliko momaka u Formuli 3 koji izgledaju obećavajuće pa ćemo vidjeti što se može s njima”, poručio je Steiner.

Vozači u Formuli 3 koje spominje su Juan Manuel Correa, Logan Sargeant, Kaylen Frederick i Jak Crawford. Correa je bio na dobrom putu u svojoj karijeri, već je ostvario dva postolja u Formuli 2, no onda se dogodila ona tragična nesreća na stazi Spa, u kojoj je smrtno stradao Anthoine Hubert, a Correa zbog teških ozljeda bio više od godinu dana izvan utrkivanja. Sad se vraća kroz Formulu 3.

Logan Sargeant je lani osvojio treće mjesto u ukupnom poretku Formule 3 pa je od spomenutih možda i najveći potencijal, no još uvijek jako daleko od Formule 1.

Haas Amerikanca zasad nije našao, no od ove sezone ima dvojicu jako mladih vozača, novaka u Formuli 1. Poznato je da su Steiner i društvo odlučili praktički otpisati 2021. i potpuno se posvetiti bolidu za sljedeću godinu, kada na snagu stupaju nova pravila. Nadaju se da će do tada Mick Schumacher i Nikita Mazepin naučiti dovoljno, kako bi momčadi u 2022. mogli isporučivati dobre rezultate.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lewis8

Ee, da je ovo film amer bi bio prvak.

B4c4

Zaključak ti je do jaja. Misliš da u Americi nema stručnjaka? Zamisli u NASA-i amerikanci a koriste daleko napredniju tehnologiju od F1, nezz samo kako jer su sposobni samo da snime film. Prije nego što doneseš takav zaključak prvo si postavi pitanje da li su u nekoj drugoj branši bolje plaćeni, te ih iz tog razloga F1 ne zanima.

Related Posts