Predstavljene promjene na stazi Yas Marina u Abu Dhabiju

Kako je već najavljeno, staza Yas Marina doživjet će određene promjene za ovogodišnju Veliku nagradu Abu Dhabija. Objavljeno je i što će točno te promjene podrazumijevati…

Aktualna sezona Svjetskog prvenstva Formule 1, prema aktualnom kalendaru, trebala bi biti zaključena od 10. do 12. prosinca Velikom nagradom Abu Dhabija na stazi Yas Marina.

Ta je staza otvorena 2009. godine i od tada se na njoj održavaju i utrke Formule 1, no zadnjih godina te su utrke bile prilično nezanimljive, tako da su organizatori odlučili promijeniti neke dijelove staze, kako bi se stvorilo više prilika za pretjecanja i izravne dvoboje na stazi.

Promjene podrazumijevaju sljedeće zahvate:
-uklanja se šikana prije oštrog lijevog zavoja, a taj će zavoj broj 7 biti proširen
-umjesto četiri zavoja broj 11, 12, 13 i 14, bit će napravljen jedan dugački zavoj s nagibom
-zavoji broj 17, 18, 19 i 20 bit će nešto otvoreniji kako bi taj sektor bio tečniji

Usporedba nove i stare konfiguracije (izvor: F1 – službena stranica)

Prema najavi, širenje zavoja broj 17 trebalo bi povećati broj prilika za pretjecanje, dok će se zavojem broj 20 prolaziti punim gasom, što će omogućiti lakše praćenje bolida ispred.

“Kao lokacija, kontinuirano istražujemo kako se možemo razvijati, održati ponudu našeg proizvoda svježom i zadržati podršku naše baze navijača. Ovaj program predstavlja izrazito važno poglavlje u priči o stazi Yas Marina, a uključivat će rad na tri odvojene sekcije na stazi. Vozačima će povećati broj prilika za pretjecanje i naglasiti kompetitivnu prirodu svih natjecanja koja se kod nas održavaju.”

“Radovi će biti obavljeni tijekom ljeta, a njihov završetak očekuje se puno prije ovogodišnje Velike nagrade Abu Dhabija. Veselimo se otkrivanju novog izgleda naše staze zaljubljenicima u motorsport, lokalnim i internacionalnim”, poručio je CEO Abu Dhabi Motorsport Managementa Saif Al Noaimi.

Najavljene izmjene na stazi podržava i sportski direktor Formule 1, Ross Brawn.

“Kao domaćin finala F1 sezone od 2009., staza Yas Marina nametnula se kao jedna od najpopularnijih lokacija za dolazak na utrku. Potpuno podržavamo odluku o poboljšanjima na stazi, s ciljem naglašavanja ukupnog automobilističkog iskustva u svakom pogledu, uključujući i Veliku nagradu Abu Dhabija. Kako za natjecatelje, tako i za gledatelje.”

“S obzirom na to da ima poziciju posljednje utrke u sezoni, to je uvijek poseban datum u kalendaru, a budući da će ovogodišnji event biti prvi na novoj konfiguraciji staze, a ujedno i posljednja utrka prije ulaska u novu eru Formule 1, to je samo razlog više za uzbuđenje prije tog spektakla.”

Total
3
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
Emil
25.06.2021. 11:01

Samo da ne bude ono “ne preko žute crte” inače “pec, pec”…

avatar
mars32
24.06.2021. 21:10

Promjenama na zavojima 5,6 i 7 bi definitivno trebalo doći do većeg broja pretjecanja na ravnini iz starog zavoja broj 7. Po meni, trebali su i stari zavoj broj 9 ublažiti da kroz njega mogu paralelno proći dva bolida, jer ovako ostaje isti problem pretjecanja na ravnini iza tog oštrog zavoja. Zavoji 13 i 14 će mi nedostajati jer su bili baš dinamični i zahtjevni za odvoziti, tjerali su vozače na traženje idealne putanje i zbog toga je tamo bilo zanimljivih okršaja. Zavoj 12 je definitivno trebao promjenu jer je bio preuski i kažnjavao/usporavao vozača koji je iza. Baš me… Read more »

avatar
mody
24.06.2021. 14:49

Haha tresla se brda rodio mis nista nece napravit ni s ovim staza he sterilna

Related Posts
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x