Pokosu novi rekord staze na otvaranju sezone PH u kartingu

Dvodnevni karting program iznjedrio izvrsne vožnje i duele 29 vozača iz 13 hrvatskih klubova.

VIROVITICA – Nova sezona Prvenstva Republike Hrvatske u kartingu otvorena je dvodnevnim programom tradicionalnih, u nizu već 23. i 24. utrkom, pod jedinstvenim nazivom „Nagrada Virovitice“, a sve u još jednoj izvrsnoj organizaciji Auto karting kluba Cobra Virovitica, podržanih pokroviteljima Gradom Virovitica i Romić-Promet.d.o.o., te tvrtkama Obrt Kranjčec Veliki Grđevac i Grafiti Becker Virovitica.

Na znanoj virovitičkoj stazi, dugoj 829 metara, u dva natjecateljska dana, s ukupno četiri bodovne utrke, nastupilo je  29 vozača iz 13 klubova, razvrstanih u osam klasa.

Pobjednički su dominirali favoriti, a u očekivanom dvoboju višestrukih državnih prvaka, u prestižnoj klasi KZ2 vrhunsku je formu prikazao mlađi, utreniraniji i jedan od trenutno najboljih hrvatskih kartingaša Zagrepčanin Jan Pokos, ove sezone član AKK Fly with Kolman. Rezultatski i pobjedama u sve četiri utrke nadmašio je svjevremenog, ali i aktualnog  prvaka, domaćeg asa Filipa Romića koji je svojim povratkom prošle jeseni na domaćoj stazi bljesnuo osvajanjem još jednog naslova državnog prvaka. No, ovaj puta mučile su ga i tehničke nedorečenosti.

Pokos je bio neprikosnoven, iz utrke u utrku popravljao rekord staze, da bi natjecanje okončao novim rekordom staze najbržeg kruga od 37,442 sekundi uz prosjek 79,70 km/sat.

Pokos i Kranjčec u prvom startnom redu

Po četiri pobjede u dva dana ostvarili su i Mihaelo Zorić iz KK Rijeka u klasi Rotax Mini Max, Marko Turk iz KK Koprivnica u klasi Rotax Max Senior, te dvojica vetarana Ivo Matić (AKK Podravina Koprivnica) u klasi Rotax DD2 Master i Nikola Samaržija (AMKK Cobra Virovitica) u klasi KZ2 Master.

Najviše bodova i čelnu poziciju na otvorenju sezonu s tri je pobjede u klasi Rotax Max Junior zauzeo Fran Kranjac (KK 1 Zagreb) prepustivši tek jednu pobjedu Lorenzu Mahnichu iz KK Rijeka, a identičan su scenarij proveli u klasi Rotax Micro Max trostruki pobjednik Šimun Borovčak (KK 1 Zagreb) i s jednom pobjedom Vito Ćoza (AK Anvi Racing Grobnik).

Karting vozni park u Virovitici

Oni majmanji i najmlađi u klasi Baby kart, koja ne utječe na ekipne bodove,  s po dvije pobjede, prvog dana Andrija Borovčak (KK 1 Zagreb), a drugog Noa Antonić (KK Rijeka), ravnopravno su podijelili slavlje.

Domaćini Auto moto karting kluba Cobra nisu bili samo vrsni organizatori i realizatori uspješnog karting vikenda, već su njihovi vozači pokazali najviše umješnosti na stazi. Bodovno su slavili pobjede i prvog i drugog dana, te tako zasjeli na čelno mjesto među ekipama, kao prva stanica u obrani naslova državnih prvaka. Drugi su bili vozači KK Rijeka, a treći KK Koprivnica.

Organizacijski tim AMKK Cobra

Nagradu Virovitice, u ime predsjednika Hrvatskog auto i karting saveza, prigodnim je riječima otvorio njegov izaslanik Igor Tomljanović, član Upravnog odbora HAKS-a, a Virovitica se još jednom dokazala kao grad velikog turističkog i sportskog potencijala, što je posebno naglasila zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, spominjući uz ovo karting natjecanja tijekom protekla tri tjedna i uspješno održane značajne trial i biciklističke utrke.

Autor teksta: Miroslav Krpan
Fotografije: www.icv.hr i M.Moslavac

Related Posts