Norrisu kazna zbog nepoštivanja crvene zastave

Iako je u Q3 postavio šesto vrijeme, Lando Norris startat će na Velikoj nagradi Azerbajdžana s devetog mjesta. Suci su odlučili kazniti britanskog vozača zbog incidenta u prvom dijelu kvalifikacija…

Norris je u svom McLarenu jurio dugačkim startno-ciljnim pravcem kad su pokazane crvene zastave zbog udesa Antonija Giovinazzija. Prilazio je ulasku u boks i pitao svoju momčad treba li skrenuti prema pit laneu ili da ostane na stazi. Rečeno mu je da se vrati u boks, no on se nećkao pa ipak otišao u još jedan krug.

Suci su pregledali snimku i tonski zapis radio komunikacije, saslušali su Norrisa i predstavnika momčadi, no očito ništa od toga nije razuvjerilo sudački panel i odrezali su kaznu od tri mjesta na startnom poretku. Tako će Lando umjesto iz trećeg, startati iz petog startnog reda.

“Tijekom saslušanja vozač je priznao da je pustio gas, kočio i imao mogućnost ući u pit lane. U tom trenutku nije bio siguran što učiniti pa je putem radio veze pitao momčad. Iako su mu naredili ulazak u boks, bilo je prekasno i prošao je ciljnu crtu još jednom.”

“Suci smatraju da je odgovarajuća kazna za nepoštivanje crvene zastave u kvalifikacijama spuštanje od pet mjesta na gridu, međutim, uzevši u obzir da je vozač imao vrlo malo vremena za reakciju zbog pozicije na stazi, spuštanje od tri startna mjesta u poretku dostatno je kao iznimka u ovom slučaju”, stoji u obrazloženju.

Možemo se zapitati, ako su već uzimali u obzir poziciju na stazi, zašto su ga onda uopće kaznili? Tim ostankom na stazi niti je stekao prednost u odnosu na druge vozače, niti je nekome naštetio ili na bilo koji način ugrozio sigurnost, ali to su sudačka posla u F1.

Norris je još dobio i tri kaznena boda na svoju vozačku licencu pa sada ima osam tih neželjenih bodova u posljednjih 12 mjeseci. Ako bi skupio još četiri u istom periodu, uslijedila bi zabrana nastupa na jednoj utrci. Zbog ove kazne profitirali su Perez, Tsunoda i Alonso, koji će startati sa šestog, sedmog i osmog mjesta. Landu će društvo u petom redu praviti Bottas.

Total
0
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
TORPEDO
05.06.2021. 20:29

Ovo je debilana,sa tim kaznama uništavaju sport!!
Vozačima nije bitno samo utrkivanje,nego moraju razmišljati da ne nagaze kakvu crtu,da ne izađu izvan trkaće putanje,da ne pretječu pod žutom zastavom,da paze i na crvenu zastavu…još bi trebali tijekom utrke proučavati pravilnik FIA-e???

avatar
LUTHER
05.06.2021. 19:02

evo, opet te famozne kazne..kao i kimijeva u imoli.. “je, u pravu ste ali… ipak ćemo vas kazniti”….

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x