Norrisu kazna zbog nepoštivanja crvene zastave

Iako je u Q3 postavio šesto vrijeme, Lando Norris startat će na Velikoj nagradi Azerbajdžana s devetog mjesta. Suci su odlučili kazniti britanskog vozača zbog incidenta u prvom dijelu kvalifikacija…

Norris je u svom McLarenu jurio dugačkim startno-ciljnim pravcem kad su pokazane crvene zastave zbog udesa Antonija Giovinazzija. Prilazio je ulasku u boks i pitao svoju momčad treba li skrenuti prema pit laneu ili da ostane na stazi. Rečeno mu je da se vrati u boks, no on se nećkao pa ipak otišao u još jedan krug.

Suci su pregledali snimku i tonski zapis radio komunikacije, saslušali su Norrisa i predstavnika momčadi, no očito ništa od toga nije razuvjerilo sudački panel i odrezali su kaznu od tri mjesta na startnom poretku. Tako će Lando umjesto iz trećeg, startati iz petog startnog reda.

“Tijekom saslušanja vozač je priznao da je pustio gas, kočio i imao mogućnost ući u pit lane. U tom trenutku nije bio siguran što učiniti pa je putem radio veze pitao momčad. Iako su mu naredili ulazak u boks, bilo je prekasno i prošao je ciljnu crtu još jednom.”

“Suci smatraju da je odgovarajuća kazna za nepoštivanje crvene zastave u kvalifikacijama spuštanje od pet mjesta na gridu, međutim, uzevši u obzir da je vozač imao vrlo malo vremena za reakciju zbog pozicije na stazi, spuštanje od tri startna mjesta u poretku dostatno je kao iznimka u ovom slučaju”, stoji u obrazloženju.

Možemo se zapitati, ako su već uzimali u obzir poziciju na stazi, zašto su ga onda uopće kaznili? Tim ostankom na stazi niti je stekao prednost u odnosu na druge vozače, niti je nekome naštetio ili na bilo koji način ugrozio sigurnost, ali to su sudačka posla u F1.

Norris je još dobio i tri kaznena boda na svoju vozačku licencu pa sada ima osam tih neželjenih bodova u posljednjih 12 mjeseci. Ako bi skupio još četiri u istom periodu, uslijedila bi zabrana nastupa na jednoj utrci. Zbog ove kazne profitirali su Perez, Tsunoda i Alonso, koji će startati sa šestog, sedmog i osmog mjesta. Landu će društvo u petom redu praviti Bottas.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

Ovo je debilana,sa tim kaznama uništavaju sport!!
Vozačima nije bitno samo utrkivanje,nego moraju razmišljati da ne nagaze kakvu crtu,da ne izađu izvan trkaće putanje,da ne pretječu pod žutom zastavom,da paze i na crvenu zastavu…još bi trebali tijekom utrke proučavati pravilnik FIA-e???

LUTHER

evo, opet te famozne kazne..kao i kimijeva u imoli.. “je, u pravu ste ali… ipak ćemo vas kazniti”….

Related Posts