Nije bilo prekida da spasi Mercedes…pa i Ferrari

Staza Paul Ricard je nakon proteklog trkaćeg vikenda donekle izbrisala stigmu dosadnih utrka. Izmjene na stazi funkcionirale su baš kako je i bilo zamišljeno, pa akcije zaista nije nedostajalo. Red Bull je ovog puta preslikao Mercedesove “fore” i briljantno uzeo pobjedu, dok se Ferrari našao u paklu potrošnje guma. 

Tvrdoglavo su u Mercedesu odradili samo jedno zaustavljanje u boksu za svakog vozača, iako su oba vozača sugerirala da bi trebale biti dvije izmjene guma, tim više što je svim vozačima potrošnja guma bila veća od uobičajene. Kocka se mogla isplatiti da je došlo do bilo kakvih prekida ili značajnog usporavanja tijeka utrke, ali ovo je bila deseta utrka u povijesti Formule 1 da nijedan bolid nije odustao iz utrke.

Dakle, u Mercedesu ovog puta nisu bili te sreće, niti su je ovog puta zaslužili takvim ‘ziheraštvom’. Red Bullov Sergio Perez nije Alex Albon, te sukladno tome Mercedes u strategijama više nema ‘križić-kružić’ igru započetu s popunjena tri mjesta na uglovima, tim više što Checo odlično čuva gume.

Valtteri Bottas je napokon imao solidan tempo cijeli trkaći vikend i koliko god da je bio u pravu za dva odlaska boks, Toto ga opet može okriviti za početak poraza njegove momčadi na nedjeljnoj utrci. Bottas je solidno pratio Maxa i prijetio u borbi za drugo mjesto, ali greška na kočenju u trećem zavoju koja je naravno rezultirala ‘instant’ uništavanju guma, navela je njegovu momčad da ga pozove u boks. Andrew Shovlin je rekao da se pored gubitka prianjanja, zbog vibracija pojavio i rizik utjecaja na pouzdanost ostalih komponenata bolida. 

Red Bull logično pokriva ovaj potez i poziva Maxa krug nakon Bottasa na izmjenu guma. Mercedes je ovdje čekao odluku Red Bulla jedan krug previše, te su ostali iznenađeni učinkom undercuta od strane Verstappena. Prema svim izračunima je Lewis trebao komotno izaći ispred Maxa. Opet, taj izračun je vjerojatno donekle pokvario Bottasov izlazni krug, sporiji skoro 3 desetinke od Maxovog kao referenca za odluke. Dakle, Bottas opet kriv. Hamiltonu se može eventualno pripisati da je vjerojatno prekasno reagirao s punim pritiskom na papučicu gasa prestankom ograničenja brzine na izlasku iz boksa. 

Lewis nakon nekoliko pokušaja napada na Maxa odlučuje čuvati gume za poteze na kraju utrke, ali Red Bull zove Maxa po drugi puta u boks na kraju 32. kruga, te mu daje posao od skidanja 18 sekundi zaostatka i pretjecanja 3 bolida (2 doduše, ali i mnogo zaostalih za krug) unutar 20 krugova. Bottas skoro ništa nije odradio po pitanju čuvanja leđa momčadskom kolegi, ali barem je nama priuštio atraktivno pretjecanje Maxa za drugo mjesto.

Slijedilo je još 5 sekundi do Lewisa, Brundle u TV prijenosu na momente zablista od sreće uvidjevši da Max kroz dva sektora nije smanjio prednost njegovom pulenu i kako Lewis čudesno drži tempo s tako lošim gumama. No, ubrzo je prednost potpuno nestala i Hamilton relativno lako prepušta vodstvo Maxu u predzadnjem krugu na kočenju u šikani Mistral ravnice. Na kraju, reklo bi se i pametan potez Lewisa, ali navijači su ipak očekivali nešto više.

Ferrariju bi također odgovarali sigurnosni automobili i crvene zastave kako bi mogli odraditi što više vremenski besplatnih izmjena guma. Leclerc je ranim odlaskom u boks napredovao čak tri mjesta, ali oba Ferrarijeva vozača su patila od iznenadnog pada performansi guma što je čak rezultiralo utrkom bez bodova. U najgorem trenutku za njih, “proradio” je drugi vozač glavnog konkurenta za treće mjesto u poretku, McLarenov Daniel Ricciardo. Uz još jedno odlično peto mjesto Landa Norrisa, Ferrari sada ima zaostatak od 16 bodova na četvrtom mjestu.

Pred kraj utrke, spomenuti “krivac” za Mercedesove probleme je ostavio upečatljiv osvrt na strategiju svoje momčadi. Grubim riječima je prokomentirao da zašto se njega nije slušalo kada je predlagao da se ide na dvije izmjene guma.

Reklo bi se da nije na njemu da ‘misli’, ali i Hamilton je bio sličnog mišljenja. Toto je na ovu “provokaciju” Bottasa odgovorio kako napokon čujemo Finca da se žali i iznosi mišljenje. No, ipak je takva izjava samo običan spin i prikrivanje potencijalnih problema unutar momčadi koje rasplamsavaju glasine oko Russellovog dolaska umjesto Bottasa. S obzirom na raspored utrka, teško da će biti vremena za pomak u ovim odnosima na sljedeće dvije utrke.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
F1 968

Bottas skoro ništa nije odradio po pitanju čuvanja leđa momčadskom kolegi, ali barem je nama priuštio atraktivno pretjecanje Maxa za drugo mjesto…kaže autor,
ali tu ne vidim ni traga ironije – na koju autor pokušava da se “izvadi” – vidim samo jedan pristrasan pogled na zbivanje na stazi. Više je uradio Bottas pokušavajuci da zaustavi Maxa nego Lewis – koji se po vlastitoj izjavi nije htio blamirati jer se bojao da ce sa lošim gumama nastaviti pravo umjesto u zavoj.
Znaci napiši kako se zbilo – i nemoj drugom spocitavati da nije procitao sa razumijevanjem.

F1 968

Autor clanka je jedan od onih koji cesto neopravdano napadaju Bottasa. Ako je Bottas napravio grešku na kocenju i uništio gume te morao ranije na promijenu a RB morao to “pokriti” pozivanjem Maxa na izmjenu guma ..gdje je tu pogreška za tim, pa poremetio je plan RB. Bottasu je glavni zadatak da omoguci Lewisu da pobijedi a tek onda mu je dozvoljeno da skupi koliko može bodova za ekipu .a o njegovoj licnoj dobiti niko i ne razmišlja Autor kaže : Bottas nije ništa ucinio da zaustavi Maxa – po meni ga je uspješnije i duže zadržavao nego Lewis i… Read more »

F1 968

Nisu shvatili ni citaoci koji su podržali moje mišljenje ..ako je to bila ironija – nije jasno izražena, što nije naša greška. Citamo šta piše , nismo vracevi.

4matic

Recite mi molim vas, tko je Brundle u TV prijenosu? Evo i ja čitam s razumijevanjem pa mi baš ne ide, to za sve koji “prate” F1 na turskoj televiziji….

west 44

Evo največih brzina sa DRS-Max 337 km/h
-Perez 336,4 km/h
-Bottas 321,2 km/h
-Ham. 320,7 km/h
Brzine bez DRS-Perez 290,9 km/h
-Max 285,1
-Ham 285,1
-Bottas 282,4

Gigi

Reklo bi se da je RB proso Merca ko papir guzicu.

147 kt

Hoces rec onak potez kao sa papirom u ruci. Je istina.

Gigi

Uletio RB ko sirotinja u Lidl 🤣

147 kt

Poderali su ih kao svinja masnu vrecu.

Related Posts