Jeste li uočili? Na Red Bull Ringu šljunak bliže stazi u zavoju 6

Svjetsko prvenstvo u Formuli 1 potpuno se zakuhalo. Posljednje tri utrke pripale su vozačima Red Bulla, Verstappenu i Perezu, što znači da je Mercedes u krizi. Ako žele do osmog uzastopnog momčadskog naslova, morat će se branitelj titule Hamilton te njegov kolega Bottas malo trgnuti. Možda uspiju doći do pobjede u nedjelju kada je na rasporedu osma utrka sezone, VN Štajerske na Red Bull Ringu. U poretku vozača trenutno vodi Verstappen s 12 bodova prednosti pred Hamiltonom, što se itekako može stići, no kladionice sve manje vjeruju Britancu da može i ove godine osvojiti naslov.

Zahtjev vozača i fanova

Zavoj 6 na Red Bull Ringu, stazi na kojoj se ovoga vikenda održava Velika nagrada Štajerske, modificiran je šljunkom približenim rubu staze i uklonjenim izbočenim rubnicima, poznatim kao “sausage kerbs”. Izmjena je uslijedila nakon konstantnih zahtjeva vozača i fanova F1 da češće koriste šljunak kao način rješavanja pitanja ograničenja staze. Iako zavoj 6 ne potpada ni pod kakva ograničenja u bilješkama direktora utrke, Michaela Masija, Australac vjeruje da će promjene osigurati to da će vozači morati biti oprezniji u tom dijelu staze.

“Svi rubnici su uklonjeni”

“Na izlazu iz zavoja 6 zapravo smo suzili rubnik i približili šljunak rubu staze”, rekao je Masi. “Postojao je dvostruki rubnik. Dakle, crvene i bijele boje, odnosno zelene i bijele, a zatim je bio žuti izbočeni rubnik. Svi su uklonjeni.”. „Zapravo smo ciljali da šljunak započne na dva metra od ruba staze, što je općenito širina bolida. To je bila jedna od promjena koju smo proveli u usporedbi s prošlom godinom. Sada u šestom zavoju uopće nema problema, na temelju načina na koji je dizajn staze izmijenjen za 2021. godinu”.

Problematični rubnici na Paul Ricardu

Masi ne očekuje da će sužavanje staze postati veliki problem ovog vikenda, jer vjeruje da su vozači naučili lekciju prošle godine. Također je spomenuo slučaj s VN Francuske proteklog vikenda kada je nakon velikih problema u petak oko oštećenja krila na nekim bolidima uzrokovanih izbočenim rubnicima (tri izbrisana kvalifikacijska vremena), sama utrka prošla gotovo bez incidenta u smislu ograničenja staze. Podsjetimo, pobjedu je tada odnio Verstappen, kao i dodatan bod za najbrži krug, mimo očekivanja brojnih kladionica.

Tsunoda i Perez na VN Štajerske (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)

Problematični zavoji 9 i 10

Nakon prošlogodišnje utrke, jedina pitanja u vezi ograničavanja staze koja su obrađena u njegovim bilješkama odnose se na zavoje 9 i 10, posljednje prije ciljne ravnine. “Ono što trenutno imamo u zavojima 9 i 10 u skladu je s 2019. i 2020. godinom”, objasnio je. “Ondje smo prije dvije godine imali žute rubnike koje smo uklonili za 2020. godinu. Žuti rubnici koji su se nalazili na tim mjestima, posebno zbog brzine tog područja, nisam smatrao prikladnim da ih imamo ondje.”

“Prekršaji se nadgledaju elektronički”

„No, tamo gdje smo prošle godine završili na VN Štajerske i VN Austrije, tamo smo i započeli ove godine. I zapravo ne vidim nikakav razlog za raspravu u vezi tih zavoja. Mislim da svi dobro znaju gdje se točno nalaze granice u tim zavojima, 9 i 10, te da im je i više nego ugodno ondje.” Prekršaji u vezi ograničenja staze nadgledaju se elektronički u oba zavoja, tako da neće biti tzv. “sive zone”. “Na oba je zavoja smješteno više kamera, poput televizijskih”, rekao je Masi. “Sasvim je jasno. Taj crveno-bijeli rubnik dajemo im kao “dodatnu toleranciju”.

Related Posts