VN Portugala: Dobitnici i Gubitnici

Nakon prilično kaotične VN Emilije Romagne čiji su razvoj u velikoj mjeri režirali kiša i mokra staza, na red nam je došla suha i pokazalo se relativno mirna ali ne i dosadna VN Portugala. Zahvaljujući suhoj stazi utrka je protekla bez prevelikih kaosa i iznenađenja što ne znači kako je nedostajalo akcije i uzbuđenja iako su se stvari odvijale u otprilike očekivanom smjeru. Naravno, uz opet prisutnu borbu na vrhu, vidjeli smo i određene pretumbacije i borbe od sredine pa sve do začelja što uvijek daje dodatni impuls i notu uzbuđenja.

Dobitnici:

1. Lewis Hamilton – u subotnjim kvalifikacijama momčadski kolega onemogućio mu je dolazak do jubilarne stote najbolje startne pozicije, no na Lewisovoj strani garaže vjerojatno nisu zvonila zvona za uzbunu jer vozač koji Mercedesu i Hamiltonu predstavlja jedinu pravu opasnost ostao je iza Lewisa. Pole positionu i otporu u ranoj fazi utrke unatoč, vjerojatno je bilo malo onih koji su očekivali kako će Valtteri utrku završiti ispred Hamiltona, posebice u ovim okolnostima kada nakon sto godina Lewis ima dostojnog konkurenta u borbi za sami vrh i kada je svaki bod itekako važan. Iako je Britanac izjavio kako je utrka bila na knap, pa čak i ako uzmemo u obzir početni fight s Bottasom, nakratko izgubljenu poziciju od Maxa i za Lewisove pojmove ne prekomfornu prednost, ostaje dojam kako je Lewis do pobjede ipak došao dosta mirno i bez velikog stresa. 97. pobjeda u karijeri i novih, itekako važnih, +7 na kontu.

2. Max Verstappen – od početka tekuće sezone kada se vidjelo kako Red Bull doista ima stroj koji može ozbiljno, a ne tek na mahove zaprijetiti dvojcu Mercedes-Hamilton, bilo je jasno kako će barem sada na početku sezone prednost i rezultati ovisiti o detaljima, između ostaloga i o stazi i uvjetima na kojoj se utrka vozi. U nedjeljnoj utrci, taj jezičac na vagi ipak je išao na stranu Mercedesa jer iako je Max konstantno bio blizu dojam je kako mu ipak nedostajalo snage za pravi odgovor i onaj završni udarac. Vidno frustriran nakon tek treće startne pozicije, izjavio je kako se zapravo od slobodnih treninga na ovoj stazi ne osjeća dobro pa je kada se sve zbroji i oduzme ovo jako dobar rezultat. Vrlo važan detalj bilo je pretjecanje Bottasa odmah nakon što je Finac izašao iz boksa jer gledajući situaciju iz početne faze utrke, pitanje je bi li ga kasnije uspio obići. Minus za kraj, poništeno vrijeme za najbrži odvoženi krug čime bi još malo popravio dojam.

3. Alpine – u prvoj utrci nula, u Italiji 8. i 10., potom u Portugalu 7. i 8. mjesto. Za francusku momčad polagan, ali lijep napredak. I dok je na VN Italije zbog svega što se tamo događalo rezultat Alpineovih vozača ostao malo u sjeni, na utrci u Portugalu i Ocon i Alonso bili su među atraktivnijim akterima. Ocon je nakon vrlo dobrog nastupa u kvalifikacijama manje više potvrdio taj rezultat i u utrci dok je lijep iskorak napravio njegov momčadski kolega Alonso pomakom s 13. na spomenuto 8. mjesto. Svakako je dodatni poticaj i samopouzdanje za momčad činjenica kako je Španjolski veteran u izravnom dvoboju pred kraj utrke prošao Gaslya ali i kao prave trofeje Ricciarda u McLarenu i Sainza u Ferrariju što je uvijek dodatni plus.

4. Lando Norris – činjenica kako napokon imamo otvorenu i izjednačenu borbu za sam vrh koja razumljivo, privlači najveći interes svakako je i više nego pozitivna, no osim borbe Hamiltona i Verstappena draž utrkama nesumnjivo daju i ekipa iz sredine poretka u kojem nikada nije dosadno. Vozač koji je se trenutno prometnuo u ulogu prvog od ostatka svijeta upravo je Lando Norris. Naravno, nepravedno bi u kontekstu dobrih rezultata bilo ne spomenuti i Ferrarijevog Leclerca, no s jednim postoljem te uz to četvrtim i petim mjestom mladi je Britanac vrlo vjerojatno i premašio svoje i momčadske bodovne kalkulacije. McLaren u njegovim rukama izgleda doista dobro, pa iako su tijekom sezone oscilacije, promjene trendova i forme neminovni, Lando trenutno grabi sve što mu se ponudi, rekli bismo i više od toga.

5. Mick Schumacher – ako je Schumacher mlađi u svojim genima ponio i mrvicu onoga što je imala trkačka veličina, slavni MSC, vjerujem kako Mick vjerojatno nije pao u trans nakon što je dobio borbu za 17. mjesto. Ipak, u kontekstu nemoći Haasovog bolida i Mickovog školovanja koje prolazi u tekućoj sezoni, ovo je rezultat koji treba spomenuti. U odnosu na svog momčadskog kolegu, Schumacher mlađi djeluje kud i kamo uvjerljivije, iskusnije, jednostavno bolje pa će mu pobjede u internim duelima vjerojatno vrlo brzo postati normalna stvar, stoga priželjkujemo Micka što je moguće češće vidjeti u ovakvim situacijama, pa makar i u borbi za 17. mjesto.

Gubitnici:

1. Carlos Sainz – iako dobar dio svojih problema s kojima se susretao u utrci Carlos Sainz može pripisati problemima s razumijevanjem guma i ponašanjem bolida, u sličnoj su ‘gabuli’ bili i u drugim momčadima pa je stoga ovo slaba utjeha i ne previše čvrst alibi. Iako je Španjolac imao dobar kapital u vidu petoga mjesta s kvalifikacija, nakon promjene guma našao se u nemalim problemima i u konačnici u posljednjim krugovima ostao bez iti jednoga boda. Šteta, jer u otvorenoj borbi koju u Ferrariju trenutno vode prije svega s McLarenom, loše Ricciardove kvalifikacije trebale su se bolje iskoristiti.

2. Aston Martin – u protekloj sezoni, momčad Racing Pointa iz koje je nastao današnji Aston Martin, slovila je kao svojevrsni dark horse prvenstva u kojem se čak očekivalo kako će tada popularni pinki Mercedes biti uz onaj pravi udarna snaga. Kako je sezona odmicala ta je priča malo po malo padala u drugi plan, odnosno možemo reći kako se početna očekivanja baš i nisu ispunila. Iako Aston Martin nije najavljivan kao momčad koja će biti lider ostatka svijeta, ovako neuvjerljiv ulazak u sezonu vjerojatno se nije očekivao tim više što je ovo sezona evolucije, a ne revolucije bolida zbog čega se doista s pravom postavlja pitanje kako su u ovoj momčadi uspjeli prosuti baš sav prošlosezonski kapital Racing Pointa. Mali tračak nade dao je dobrim nastupom u kvalifikacijama izgubljeni sin Vettel, ali forma Aston Martinovih bolida u utrci taj je tračak nade ubrzo pretvorila u beznađe.

3. Kimi Raikkonen – uz Williams i Haas koji su ipak treća liga, Alfa Romeo jedina je momčad bez i jednog boda na kontu. Izvjesno je kako će talijanska momčad teško ostati na tom lošem učinku do kraja sezone, no kiksevi kakve je napravio Kimi u Portugalu morat će se smanjiti na najmanju moguću mjeru. Posebice oni neforsirani, kakav se dogodio prekaljenom finskom veteranu koji je zbog djelića sekunde nepažnje i prčkanja po postavkama razbio svoj bolid i pri tome umalo izbacio iz utrke i svog momčadskog kolegu. Preuzeo je Kimi krivicu za ovaj incident čime se stvari neće previše popraviti jer niti Giovinazzi nije uspio doći dalje od 12. pozicije.

4. Granice staze – jasno je kako u svakom sportu pa tako i Formuli 1 moraju postojati određena pravila i regule. Činjenica je to koju nitko ne osporava jer bez njih, na utrkama bismo u puno većoj mjeri gledali kaos, krš i lom. Ipak, neke stvari doista su pomalo iritantne. Poštovanje granica staze posebice u kvalifikacijama ali i u utrci iz razno raznih razloga potrebno je i mora biti zakonski određeno i regulirano jer u protivnom vozilo bi se i obilazilo kako god i gdje god. Ipak, nije li moguće malo više uzeti u obzir kako vozači jurcaju bolidima kroz zavoje brzinama kakve većina nas običnih smrtnika ne bi podnijela bez rigoleta i pražnjenja sadržaja želuca iz svih raspoloživih otvora i da u jurcanju za sekundama ili suparničkim bolidom, ne mogu biti usredotočeni na to jesu li granicu staze prešli za 5-10 cm. Vjerujem kako o ovome svatko od vas čitatelja ima svoj stav i pogled što je u redu, no mene osobno treniranje strogoće na takvim sitnicama poprilično živcira.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Berislav

Dodao bih još nešto.
Društvo u boksovima je ustvrdilo da je dobitak na vremenu kojeg je Max ostvario kršenjem pravila, u odnosu na Bottasovo vrijeme, bio premali. Dakle bilo mu je svejedno ili voziti po regulama pa nemati “najbrži krug” ili biti kažnjen pa opet nemati “najbrži krug”. Marko je trebao odmah reči “APP”.

Berislav

Uz relativno dobro sročenu retrospektivu “Portugala”, iznenadila me je autorova upotreba sintagme…….”prekomforna prednost”. Po onom što je davno Hamilton izjavio novinarima na njihov upit u svezi prednosti pri prolasku ciljne ravnine, a glasi upitnom rečenicom:….U ćemu je razlika između prednosti od jedne sekunde i prednosti od desetak ili više sekundi? Ako još, vezano uz to, uzmemo u obzir da je vozač koji najbolje “menađira” i gume i motor bolida, onda je svima jasno zašto je odgovorio, kako je odgovorio. I na kraju…..složili smo se na početku da pravila moraju postojati, da se pravila moraju poštivati BEZ IZUZETKA, jer bi, kako je… Read more »

LUTHER

slažem se sa tvrdnjom vezano za granice staza.. najgore od svega je ta nedosljednost u pravilima, pravila vrijede za sve, osim za neke, i to u pojedinim situacijama, pa generalno dvostruko tumačejne pravila, pa mijenjanje istih pravila od utrke do utkre (kimi i imola).. pa generalno, ta jedna tvrdoglavost u kažnjavanju, ne gleda se npr kontekst situacije.. a opet ista priča..

Lewis8

Tri utrke su za nama. Navedi kome se oprašta koga se kažnjava.

mika.KA

Joj,nemoj opet da pocne rasprava…

Lewis8

Čemui praćenje F1 i portala, čemu rasprave kad ovakvi uvijek naknadno paušalno pišu da se nepravedno sudi. Nek navede o čemu priča.

Nosko

Npr…Bahrain, Lewis 29x. Makar se po meni to i ne bi trebalo kažnjavat, kao i ostale izlaske u vanjskim dijelovima zavoja.

Lewis8

To je već debatirano i to nije istina. Bilo je dozvoljeno izlaziti u tom zavoju. Prije svake utrke jasno im se kaže gdje smiju gdje ne smiju. Tamo su smjeli. Prestizanje van staze nikad u povijesti F1 nije bilo dozvoljeno tako ni danas. Horner i Marko su najveći plačljivci na gridu. Odmah su u eter pustili vapaj kad su skužili da Max neće lako pobijediti. Činjenica da se niti Max u vrijeme kazne nije bunio kao niti RB jasno je da svi znaju da je odluka bila ispravna. Ako si pratio zadnju utrku kad je opet postalo jasno da će… Read more »

Nosko

To su ta dvostruka pravila koja mene smetaju i radi se čega se vode ovakve rasprave. Ne može se u jednoj situaciji gledati, a u drugoj ne. Ili se može ili ne, u svakom slučaju se stječe prednost. Izlasci van staze 5-10 cm u vanjskom izlasku iz zavoja se nikad prije nije gledalo i kažnjavalo. Glupo je…

Lewis8

Ne razumijem. Dvostruka su mjerila što se smije izaći van staze i obići nekoga dok se može izaći van staze?

Kako je to dvostruko mjerilo. Ti ne razumiješ onda što znači dvostruko pravilo.

Nije zabranjeno izaći na travu ili pijesak niti na asfalt osim tamo gdje je to zabranjeno na način da je rečeno svima i za svih vrijede ista pravila.

Ovdje nema dvostrukih pravila već ti miješaš dva pravila.

Nosko

Ti ne shvaćaš poantu, a to je da su donesena neka pravila, koja u konačnici samo kvare utrku. Pravilo zabrane izlaska van staze mora biti jedino za unutarnju stranu zavoja, da se ne može sjeći zavoj, ali nikako za izlaznu vanjsku stranu. Sudački F1-VAR je počeo previše utjecati na konačni rezultat, što nije dobro. 

papaya

Naglasi ti frajeru jos koji put pinki mercedes….
Korektan ,nema što….

Lewis8

“ne mogu biti usredotočeni na to jesu li granicu staze prešli za 5-10 cm”

Zbilja?

66 krugova, 20 vozača. Ukupno 1320 prolazaka i samo 1 krug poništen. Baš ne mogu, a?

mody

nadam se a ce idrugi pobjedivat a ne samo lewis dosadio je

mika.KA

Sve ok ALI da lujo ima nakon 100god da ima ravnopravnog protivnika!?!?ma daj!
Iz utrke u utrku prednost ce samo rast. Pitanje vikenda kada cemo riknut motor ili da ima totalku (max naravno).
Sta je svima pamcenje tako kratko.
Sjetimo se 2018god kada je lujo lovio seba do sredine sezone.znaci nisu njega lovili!
Znaci do singapura ,sudara dva ferraria i onda odmah iza toga japan gdje je zatajila svjecica na sebovom bolidu.
Max je kao konkurent ali ruku na srce nis od toga.

Lewis8

ostaje dojam kako je Lewis do pobjede ipak došao dosta mirno i bez velikog stresa”

Ma na autopilotu. Uopće ne vozi Lewis.

mika.KA

Ma LH nema konkurencije.
Htjeli mi to priznat ili ne on i merc idealna kombinacija.tako da ove godine jos jedan rekordni naslov.max i r.bull tonu sve dublje.naravno, uzet ce koji pole koju utrku ali to je to.

Related Posts