Objavljena satnica prvog Grand Prixa sa sprint kvalifikacijama

Formula 1 će na tri ovosezonske Velike nagrade testirati format trkaćeg vikenda koji uključuje sprint kvalifikacije, odnosno kratku subotnju sprint utrku na 100 kilometara. Kako je već bilo i najavljivano, prvi vikend izmijenjenog formata odigrat će se na stazi Silverstone.

Tako će Velika nagrada Velike Britanije, koja se ove godine održava od 16. do 18. srpnja, početi u petak prvim slobodnim treningom u 14:30 po lokalnom vremenu, a istog će se dana kasno poslijepodne voziti klasične kvalifikacije, kojima će se određivati startni poredak za sprint utrku. Kvalifikacije su zakazane za 18 sati po lokalnom, odnosno sat kasnije po hrvatskom vremenu.

Subotnji dio programa sastojat će se od drugog slobodnog treninga, u podne po lokalnom vremenu, a sprint kvalifikacije vozit će se od 16:30. Za fanove Formule 1 u Hrvatskoj, to će biti od 17:30. Nedjeljni program ostaje standardan, klasična utrka vozit će se od 15 sati po lokalnom, odnosno od 16 sati po hrvatskom vremenu.

Petak 16.7.
FP1: 14:30 – 15:30
Kvalifikacije: 18:00 – 19:00

Subota 17.7.
FP2: 12:00 – 13:00
Sprint kvalifikacije: 16:30 – 17:00

Nedjelja 18.7.
Utrka: 15:00

*Navedeni termini odnose se na lokalno vrijeme na stazi Silverstone. Po srednjoeuropskom vremenu, sve će sesije počinjati jedan sat kasnije.

Sprint kvalifikacije zamišljene su kao kratka utrka na 100 kilometara, koja bi trebala trajati između 25 i 30 minuta. Vozači neće imati obavezu ulaziti u boks, tako da bismo trebali gledati polusatnu maksimalnu jurnjavu stazom.

Prva trojica u toj sprint utrci osvojit će bodove za prvenstvo – pobjednik tri boda, drugoplasirani dva, a trećeplasirani jedan. Nakon utrke neće biti proglašenja najboljih, budući da se ta ceremonija održava isključivo na kraju nedjeljne, klasične utrke. Pobjednik će ipak dobiti određenu nagradu, kao što inače dobije i osvajač pole positiona nakon klasičnih kvalifikacija.

Prema plasmanu u sprint kvalifikacijama, vozači će u nedjelju na startni grid za glavnu utrku. Nakon prvog testa na Silverstoneu, ovaj bi se format trebao primijeniti i na Velikoj nagradi Italije u Monzi, te na još jednoj od prekooceanskih utrka u drugom dijelu sezone.

Related Posts