Bottas: Mogao sam Lewisa pustiti ranije, ali vozio sam svoju utrku

Mercedes je na Velikoj nagradi Španjolske došao do pobjede zahvaljujući dobroj Hamiltonovoj vožnji i pravovremenim taktičkim odlukama. Na putu do trona Britancu je kratko smetao tek momčadski kolega.

Izgubivši poziciju od Maxa Verstappena odmah nakon starta utrke, Lewis Hamilton morao je tražiti nešto teži put do pobjede. Put je vodio preko taktike dva zaustavljanja u boksu i podrazumijevao je jurnjavu u završnici utrke, kojom je Britanac trebao nadoknaditi više od 20 sekundi zaostatka.

Pokazalo se da to ipak nije bio pretjerano težak zadatak jer je razlika u Lewisovim i Maxovim gumama jednostavno bila prevelika. Međutim, jedna smetnja pri dostizanju Red Bullovog vozača Hamiltonu je bio Valtteri Bottas. Momčad Mercedesa Finca je upozorila da ne zadržava Lewisa jer su na značajno različitim strategijama, a on kao da ni sam nije znao što bi napravio.

Malo je držao Lewisa iza sebe, onda se ipak na kraju donekle maknuo – nevoljko, vjerojatno imajući u sjećanju vlastite izjave kako to više neće činiti. Pa sada uvjerava javnost kako je vodio računa samo o svom rezultatu.

“Definitivno sam ga mogao pustiti ranije, ali ja sam vozio svoju utrku i stalno kalkulirao. Pokušavao sam se udaljiti od Charlesa na razliku dovoljnu za još jedno zaustavljanje u boksu, tako da onda mogu pokušati osvojiti dodatni bod. Glavna stvar u mojim mislim bila je moja utrka.”

“Rekli su mi da ga ne zadržavam previše, ali kao što sam rekao, vozio sam svoju utrku. Nisam tu da propuštam ljude, već da bih se utrkivao”, rekao je Valtteri na kraju te “svoje” utrke u kojoj je ipak nekoga propustio, koliko mu god bilo teško priznati.

Hamilton i Bottas nakon VN Španjolske (Foto: Steve Etherington)

Lewis je pak objasnio situaciju iz svog kuta. Rekao je nakon utrke kako nije znao da su iz momčadi obavijestili Valtterija da ga ne zadržava, a nije vidio nikakav problem u tome kako se zamjena pozicija odigrala.

“Iskreno, nisam znao da je dobio poruku. Mislio sam kako se utrkujemo i za mene je to totalno u redu, posebno ovako rano u sezoni. Razmišljao sam kako se moram približiti i odraditi pretjecanje, a onda kad smo došli do zavoja broj 10, vidjela se golema razlika u strategijama.”

“Imao sam mnogo bolje gume, a na prilazu tom zavoju činilo mi se da ima prostora. Nisam bio sasvim siguran, ali doista je bilo. Valtteri je bio sasvim korektan i nadam se da nisam njega koštao mnogo vremena”, rekao je Hamilton.

Svoj komentar dao je i šef momčadi, Toto Wolff. Sve je na kraju završilo dobro za Mercedes, no u slučaju da Hamilton nije dostigao Verstappena, vjerojatno bi drukčije komentirao Bottasov postupak.

“Vozači utrka imaju svoje instinkte. Budući da je Lewis bio na totalno drukčijoj situaciji, želio bih možda da se ta promjena dogodila brže. Na kraju smo ostvarili rezultat, a mogu shvatiti Valtterijevu nervozu jer je imao još jedan težak dan.”

“Da smo izgubili utrku, bio bih kritičniji, a ovako je ovo prilika za naučiti nešto. Stvari uvijek idu u oba smjera, a o ovome ćemo porazgovarati, naravno na prijateljskoj bazi”, poručio je Toto.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Kao da Lokomotiva sabotira Dinamo….neko bi platio glavom,radnim mjestom ili sl

robif

Voziš ti več godinama neke svoje utrke

DMX

Valjda ti je jasno da nakon isteka ugovora letiš iz Mercedesa.

Webmaster

To če ti se kad tad vratiti-

SIR LEWIS HAMILTON

Ovo je definitivno zadnja sezona bota Bottasa u Mercu.
Jo kad dodamo sabotiranje u zadnje dvije trke znatno bržeg timskog kolege.

mody

sir bottas ce otici jer je momcad pokvarena nitko mu se ne smije pribliziti ima bolid i kolegu koji mu se sklanja s puta good job

Lewis8

2:1 u sklanjanju.

Hamilton Bottasu 2017. u Mađarskoj
Bottas Hamiltonu u Rusiji 2018. i Španjolskoj 2021.

robif

Idi spavat u 20:00 zavrsavaju crtani

mody

Zabranit momcadske naredbe in vozi za lewisa ja bi se ubio bi li mansel pustio piqetu ja bi ih kaznio tako je baricelo sumaheru bori se sezona je pocela .bolid im.je prejak i tako i tako ja bi ih kaznio jer ova f1 he pokojni sport vise na tu pravog utrkivanha

Lewis8

Perez i Max imaš prigovor na to puštanje? Pitam za frenda.

mody

n sva pustanja mercedes ne zeli dase itko priblizi tvom idolu rosberg ga se nije bojao ovaj slusa toto vuka to nije f1

Lewis8

Sjećam se da si tako pisao i 2007. kad je Massa pustio Kimija za prvaka, kad je Massa pustio Alonsa u Njemačkoj, kad su MSa puštali, kad je Vettela u Njemačkoj propustio Kimi.

Da ne spominjem frku koji si digao prekjučer kad je Perez pustio Maxa.

igo

e bota bota, trebaš ti totića pričekati u mraku i objasnit mu malo

Goranns

Naravno da si mogoa i trebao, bio je u ljutoj borbi na drugoj strategiji i dobio si poruku tima. Međutim pošto je to Ham, nije mu bio problem da te pretekne i bez pomeranja… 😉

Goranns

Mercedes uopšte nema tipične vozače broj 1, 2, možda ih ima na poslednij 6, 7 trka ukoliko je potrebno ali retko..

west 44

Bottas pogledaj tablicu i onda prosudi dali trebaš se maknit ili ne!!!

Lewis8

Neka ga Mercedes proglasi vozačem broj 2 da ekipa koja godinama priča kako je Bottas broj 2 što je zapravo broj 2.

Kako je RB Pereza postavio na točnu udaljenost boxa. Da je i Ham išao Box zapeo bi iza Pereza, a Max bi prošao.

KAd počne Bottas kočiti MAxa onda će se tek plakati po portalima.

Related Posts