Stefano Domenicali isključuje opciju dvodnevnog trkaćeg vikenda u Formuli 1

Formula 1 isključuje mogućnost održavanja Grand Prix vikenda u trajanju od dva dana u budućnosti.

Kalendar Formule 1 evoluira iz godine u godinu, a svoj vrhunac dostići će u 2021. s čak 23 planirane utrke. Jedan od prijedloga za poboljšanje kalendara bio je da se Velike Nagrade održavaju dva, umjesto tradicionalna tri dana.

U takvom formatu slobodni treninzi, kvalifikacije i utrka održali bi se u dva dana. Sama ideja nije dobila mnogo podrške u vodstvu Formule 1, ali neki su prošle godine prije VN Emilije Romagne ponovno počeli raspravljati o uvođenju takvog formata.

Naime, prošle godine na Imoli vikend se sastojao od samo jednog slobodnog treninga i, naravno, kvalifikacija te utrke. Takav format bio je prokomentiran kao uspješnim među momčadima i navijačima i stoga su ponovno krenule diskusije o kraćim trkaćim vikendima.

Međutim, Stefano Domenicali u potpunosti demantira mogućnost uvođenja takvog formata i ističe da organizatori utrka i dalje preferiraju trodnevni format Velikih Nagrada zbog bolje zarade.

“Svi organizatori žele potpuno iskustvo za svoje ljude i gledatelje, mi to moramo poštivati,” rekao je novi šef Formule 1.

Prošlogodišnja utrka na Nurburgringu također je održana u samo dva dana, treninzi u petak bili su odgođeni zbog lošeg vremena.

Lewis Hamilton komentirao je da takvi vikendi imaju svoje prednosti.

“Godišnje bi bilo 22 dana manje s 20 bolida koji voze po stazi i zagađuju okoliš i planet. Tako da je to pozitivno,” kaže sedmerostruki prvak.

“Iz perspektive nas vozača bilo bi nam puno teže. Normalno imamo dvije sesije u petak, tad imamo priliku za bezbroj promjena u postavkama bolida, pa ako loše krenete u vikend imate vremena da nadoknadite zaostatak.”

“Kad krenemo u subotu, nemamo vremena. Imamo taj jedan trening za posložimo stvari i to je bilo prilično teško.”

Možemo biti sigurni da će Formula 1 nastaviti s inovacijama u godišnjem kalendaru i trkaćim vikendima, ali za sada je očito da sport ne planira odustati od tradicionalnog, trodnevnog formata.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mody

Treba biti f1 interesantnija zaustavit dominacije ja bi ovu sezonu uveo obrnuti start na singapuru i abudabiju sprint utrke u monzi spa mexicu jer ove dominacije su predosadne

Related Posts