SLUŽBENO: Sprint utrke na tri vikenda ove sezone!

Na sjednici komisije Formule 1, čiji su članovi momčadi, FIA te promotor Formule 1, donesena je odluka kako će se na tri trkaća vikenda ove sezone isprobati novi format gdje će se voziti jedna ‘dodatna’ sprint utrka u subotu umjesto klasičnih kvalifikacija.

Dvije od tri utrke bi se trebale održati u Europi, a jedna van našeg kontinenta, ali za sada još uvijek nema točne informacije o stazama. S ovim je formatom želja poboljšati užitak gledateljima, a promotori smatraju da ovime daju veće šanse ‘manjim’ momčadima, a da pritom ne ugroze one ‘veće’ te se nadaju da su pronašli idealan ‘balans’.

U petak će se nakon jutarnjeg FP1 održati ‘normalne’ kvalifikacije koje će odrediti startni grid za subotnju sprint utrku, a rezultati iz te sprint utrke bi trebali odrediti poredak kojim će vozači startati u nedjeljnu glavnu utrku. Bodove u sprint utrci će osvojiti samo prva tri vozača, i to redom tri, dva i jedan bod.

Zadovoljstvo novim formatom je iskazao i Stefano Domenicali koji je zahvalio svim momčadima na suradnji u nadi da će ovime dodatno podignuti razinu napetosti tijekom vikenda:

”Uzbuđeni smo što ćemo našim gledateljima ove sezone predstaviti i ovaj novitet s kojim se nadam da će biti zadovoljni. Imat ćemo priliku gledati vozače kako se bore sva tri dana na stazi te mislim da će i oni biti zadovoljni ovime. Zahvaljujem se momčadima što su jednoglasno podržali ovaj prijedlog kako bismo gledateljima pružili još bolju zabavu, ali i sačuvali korijene ovog sporta.”

Predsjednik FIA-e, Jean Todt, je kratko izjavio kako mu je drago što su sve momčadi odlučile pružiti priliku novom formatu te je naglasio odličnu suradnju promotora, momčadi i FIA-e.

”Zadovoljan sam što Formula 1 traži nove načine kako poboljšati doživljaj gledateljima i ljubiteljima Formule 1 te se nadam da će ovaj novi format kvalifikacija biti prihvaćen od strane njih. Sve to ne bi bilo moguće bez odlične suradnje svih momčadi, Formule 1 te FIA-e koji su u ovim izazovnim vremenima pokazali zajedništvo.”

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Petarka

A gdje je opis (detalji) sprint utrke???

Igor Vukajlovic
White Lion

Ja se zaista moram zahvaliti uredništvu portala koji između svih novotarija omogućuje i tamni način pa stranice izgledaju zaista fantastično.
Izgled GP1 mi samo nekako još malo podiže cijelu ovu zasad odličnu sezonu

F1 fan

Ne vidim smisao svega ovoga. Osim što će biti dodatnih bodova. Bezveze cirkus rade

Lewis8F

Možda će biti zanimljivo. Recimo da je Imola bila sprint u glavnoj utrci startni poredak možda je mogao biti Max, Lec, Lando, Perez, Sainz, Stroll, Kimi, Hamilton.

Lewis8F

Sprint Qualifying Explained!For more F1® videos, visit http://www.Formula1.com

https://www.youtube.com/watch?v=RTVcVAxYuwQ

madgalico

Ok je to! Vise zabave za nas gledatelje.. 😉

mika.KA

Zanimljivo…

Related Posts