McLaren za uvođenje tajnog glasanja pri odlučivanju o pravilima F1

McLarenov izvršni direktor poziva na promjene u funkcioniranju F1 komisije i poziva vodstvo sporta na rješavanje sve većeg problema udruživanja pojedinih momčadi.

Zak Brown obratio se javnosti jednim podužim tekstom objavljenim na službenoj stranici McLarena. Ističe izražena partnerstva pojedinih F1 timova kao sve veći problem za sport. Smatra da se time narušava ravnopravnost natjecanja, ali i onemogućuje lakše donošenje određenih odluka koje bi bile dobre za Formulu 1 kao natjecanje.

Mišljenja je da bi na sastancima komisije Formule 1 trebalo uvesti tajno glasovanje, kako manji timovi ne bi osjećali dužnost glasati prema željama sebi “nadređenih” timova.

“Trenutno, odluke o budućnosti sporta mogu biti spriječene od strane manjine, ne većine, a dodatno su usmjerene glasačkom snagom nekih timova, kojima usluge rade njihove filijale. Bilo je čak slučajeva kad je neki tim, da bi zadovoljio svog većeg partnera, glasao za nešto što je taj tim jasno dovodilo u podređeni položaj. To nije sport. To nije stavljanje navijača na prvo mjesto.”

“Ovu situaciju treba riješiti i zato pozivamo na momentalno uvođenje tajnog glasanja na svim sastancima F1 komisije. U drugim sportovima regulatorno tijelo ima moć odlučivanja jer se uvijek fokusira na ono što je u najboljem interesu sporta općenito, a to bi trebalo uzimati u obzir i kad je Formula 1 u pitanju.”

“Promjenom u proceduri glasanja, mogli bismo doći do agilnijeg donošenja odluka koje bi ultimativno išle u prilog navijačima, a samim time i sportu u cjelini, uključujući i sudionike”, kaže Brown.

F1 komisija trenutno je tijelo s 30 predstavnika. Svaka momčad daje jednog predstavnika, a po deset FIA i Formula 1. Bilo kakvu promjenu pravila unutar aktualne sezone mora donijeti takozvana super većina, što u praksi znači da promjenu mora podržati čak 28 predstavnika.

Dijelom već spomenuto ranije, Browna smeta udruživanje timova u svojevrsne klanove. Poziva FIA-u i Formulu 1 da reagiraju na taj problem jer smatra da je to pogrešan smjer za sport.

“Pojačano udruživanje timova postalo je nezdravo za naš sport. Nije u najboljem interesu natjecanja ako dva rivala, ili čak tri, dijele sredstva i strateški se udružuju. Jedan od osnovnih principa Formule 1, u suprotnosti trkaćim serijama s istovjetnim bolidima, je otvoreno natjecanje između konstruktora.”

“Ne želim vidjeti smanjivanje broja timova u F1, ali udruživanje timova ostaje problem jer to ne promovira ravnopravno natjecanje. Tu treba napraviti dodatne promjene u vodstvu Formule 1.”

“Uvijek je bilo konflikata interesa u Formuli 1 i nije za očekivati da će se to uskoro promijeniti, tako da bi bilo još važnije da F1 i FIA, kojima bi jedina zadaća trebao biti uspjeh sporta u cjelini, povlače konce u najboljem interesu Formule 1, umjesto da ih se blokira i usporava na svakom koraku”, rekao je Brown.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mars32

Moglo bi biti još puno svađe zbog “klanova”. Obzirom na ograničeni budžet i dopušteno prodavanje određenih komponenti među timovima uopće nije nemoguće da će Red Bull razvijati jedan tip komponenti, a Alpha Tauri drugi. Na taj način svaka ekipa će maksimizirati razvojni potencijal određene komponente i onda ih povoljno prodati timu u “klanu”. Dio Ferrarijevih zaposlenika je prešao na rad u Haas i sigurno će razvijati određene komponente ne samo za Haas nego i za Ferrari. Dio Ferrarijevog razvoja će sigurno preuzeti i Alfa Romeo. Mercedes i Aston Martin su treći klan u koji bi vrlo lako mogao i Williams… Read more »

robif

Gdje se pare vrte,poštenja nema…a da vlasnici F1 neznaju šta bi,pa se glupiraju s pravilima i konceptom….to je več nešto drugo

west 44

Mislim da Ferrariju treba dat pravo na još jedan veto,zaslužili su!!!

Desmosedici

Naravno da su zaslužili..trpe već osam godina svu ovu lakrdiju i ne prave nikome probleme.

Related Posts