Brivio: Radio komunikacija je najveća razlika između F1 i MotoGP-a

Tehnički direktor Alpinea, Davide Brivio, tvrdi kako je najveća razlika u Formuli 1, koju je primijetio otkako je napustio Suzukijev tim u MotoGP-u,  upravo radio komunikacija s vozačima za vrijeme utrke.

Brivio se za novi izazov u svojoj karijeri odlučio onda kada je prihvatio poziv za obavljanje funkcije sportskog direktora u Alpineu. Tim vodi u suradnji s izvršnim direktorom Marcinom Budkowskim te će mu biti desna ruka po pitanju upravljanja unutar momčadi.

Osvrnuvši se na zadnje dvije utrke u Formuli 1, Brivio ističe kako mu je najveći izazov bila prilagodba na radio te neprekidna komunikacija s vozačima tijekom utrke.

Brivio je naveo: “Možda se to čini neobičnim za reći, ali najveća promjena na koju sam naišao je radio.”

U Moto GP-u, komunikacija s vozačima moguća je jedino u obliku kratkih poruka koje se napišu na ploču ili kao bilješka na motoru.

“U Formuli 1, non-stop ste u kontaktu s vozačem koji  dobiva naredbe injženjera; kada učiniti jednu stvar, a kada drugu, kada usporiti i slično. U Moto GP-u, jednom kada utrka krene, vozač je prepušten samome sebi. Jedino što vi možete je pratiti događaj s televizije”, izjavio je Talijan.

“Osjećaj je kao da ste s vozačem u bolidu. Puno više sudjelujete u onome što se događa na stazi. Uživate u događaju, ali ne kao gledatelj, već kao sastavni dio momčadi. Upravo je radio komunikacija doprinijela tome da događaj bude zanimljiv i uzbudljiv”, dodao je Davide.

Fernando Alonso (ESP) i Davide Brivio (ITA)

Brivio je istaknuo kako u Formuli 1 nije samo pasivni promatrač kao u Moto GP-u, već svojim odlukama može djelovati na završni ishod utrke. Novog tehničkog direktora Alpinea također je iznenadila cijela dinamičnost događaja.

“Kada sam bio u Bahreinu rekao sam samome sebi da će utrka od sat i 40 minuta biti jednostavno dugačka za mene, uspoređujući je s utrkom Moto GP-a koja je čak sat vremena kraća. Unatoč takvom stajalištu, utrka je za mene prošla jako brzo. Zauzeti ste cijelo vrijeme; morate slušati, provjeravati, analizirati. Sve u svemu, jedno vrlo uzbudljivo iskustvo.”

Osim radija, Brivio je također istaknuo ostala tehnološka područja u kojima se F1 više razvila npr. skupljanje i analiza podataka.

“Nisam inženjer, ali cijenim tehnološka poboljšanja u Formuli 1. To je jedan od razloga zašto sam i prihvatio posao na ovoj poziciji. Gledajući utrke preko televizije ili kao gledatelj, nisam imao toliki uvid u događaje na gridu. U formuli vam se nudi mogućnost za boljom analizom i prikupljanjem podataka; bolid je veći, sastoji se od više dijelova te je puno više instrumenata koji vam omogućavaju bolja mjerenja”, dodao je Brivio.

Ipak, postoje i sličnosti po pitanju vozača na koje se Talijan osvrnuo ne bi li povezao ova dva različita moto-sporta.

Dodao je: “Puno je sličnosti, rekao bih. Vozači imaju istu motivaciju za uspjehom, mogu biti u dobroj ili lošijoj formi, isto se znaju žaliti, biti nezadovoljni. U tom gledištu nema nekih razlika. “

U Formuli 1, utrka bez radio komunikacije bila bi nezamisliva. Ona ne samo da je odraz sposobnosti cijele momčadi, već daje dublji uvid u ponašanje vozača na stazi i izvan nje, kao i karakternih osobina onih koji daju naredbe. Sve nesuglasice za vrijeme utrke, izražavanje nezadovoljstva, veselje i pjevanje nakon prelaska ciljne ravnine sastavni su dio onoga što nam je danas poznato kao Formula 1.

No, pitanja često znaju isplivati na površinu onda kada dođe do timskih odluka donošene u korist samo jednog vozača. Je li prisutnost radio komunikacije donekle ograničila vozačevo samostalno donošenje odluke? Kako bi se ponašali vozači kada bi jedina komunikacija između njih i momčadi bila dvije do tri bilješke zalijepljene unutar kokpita?

Total
15
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
Webmaster
27.04.2021. 15:12

Sad si nas prosvijetlio sa svojom mudrom i oštroumnom izjavom.

avatar
Emil
27.04.2021. 11:55

Nema kruha od ukidanja tehnologije. Komunikacija može ići samo naprijed, nikako nazad na olovku i papir. Kad ste zadnji put vidjeli telefon sa žicom, ili TV bez daljinskog? Sve ide naprijed.

avatar
josip3012
26.04.2021. 17:47

znači: gasi radio, motaj kablove, vadi ploču i marker – i imamo zagarantirani show svaku utrku

avatar
Yukihonda
26.04.2021. 16:57

Formula bez komunikacije bi bila dvostruko zanimljivija… Tada ste vozač u potpunosti jer samo vi odlučuje te o svojim sposobnostima… samo gumb za izmjenu guma i to je to…

Related Posts
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x