Binotto: FIA-ine dodatne provjere čine nas zadovoljnima

Prije otvaranja nove sezone u Bahreinu, Svjetska automobilistička federacija (FIA) najavila je provođenje detaljnih nasumičnih provjera bolida nakon utrka. Glavni razlog tome je omogućavanje svim timovima jednake i poštene uvjete, ali isto tako sprječavanje neželjenih situacija, kakvih je primjerice bilo u slučaju Ferrarijeve pogonske jedinice 2019. godine.

“Kako bismo ispravno proveli detaljne tehničke preglede, delegat će biti dužan nakon utrke nasumično odabrati bolid na kojem će se rutinski provjeravati dijelovi, sustav i software kako bi se potvrdila sukladnost s pravilnicima. Dodatne provjere mogu biti izvršene i na drugom bolidu momčadi”, pojašnjeno je u priopćenju FIA-e.

“Ove provjere bit će dio postojećih rutinskih provjera koje će provoditi tehnički odbor FIA-e i o kojima će izvještavati nakon utrke. Ako će biti potrebna istraga od strane sudaca, u skladu s člankom 11.9.3.t. ISC-a koji se odnosi na donošenje odluka nakon događaja, suci se mogu ponovo sastati ili prenijeti svoja ovlaštenja drugom odboru sudaca. Svoja ovlaštenja mogu također predati odboru kojeg je za tu svrhu posebno oformila FIA.”

Na dodatne provjere reagirao je i šef momčadi Ferrarija, Mattia Binotto:

“Zadovoljan sam zbog dodatnih provjera koje će se provoditi. Očito je kako je FIA odgovorna za kontrole i provjere te ako će to raditi na drugačiji način, možemo samo biti zadovoljni. Možda je to najbolji način za pružanje pravednog utrkivanja svim timovima.“

Prisjetimo se kako je Ferrari 2019. bio pod istragom FIA-e zbog sustava korištenja ulja je koji dao pogonskoj jedinici znatnu prednost u odnosu na ostale, barem po pitanju snage. Ipak, prije početka sezone 2020. postignut je dogovor kako će se detalji slučaja i postignute nagodbe zadržati u tajnosti.

Dodatne provjere imat će veliku ulogu i u sezoni 2022. Budući da na snagu stupaju nova pravila, povremene iznenadne provjere trebale bi spriječiti razvijanje sustava koji bi bili protivni pravilnicima.

Autor: Josip Dumić-Kambiček

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

Isto se sjećam na Opatijskom Rally-u početkom 90-tih kad je došao Niko Pulić sa Lancia Delta Croatia a tip iz tehničke komisije ga srušio i rekao da mu automobil ne zadovoljava propise jer mu kotači vire izvan karoserije.
Na to je burno reagirao Pulić i rekao da što on zna i da mu je na europskim utrkama Lancia prolazila bez problema!
A tip mrtav-hladan izvadio visak,stavio ga na rub blatobrana i pokazao da ono što priča Pulić ne drži vodu,bez ijedne jedine riječi.
Naravno,nije prošao tehničku komisiju i morao je kotače uvući u gabarite karoserije.

Desmosedici

Da..Niko Pulić i inžinjer Zlatko Kvočić koji mu je pripremao auto..to je Zlatko sigurno brzo riješio..rijetko dobar i sposoban inžinjer..da je rođen kao Talijan ili Englez dogurao bi do F1.

TORPEDO

Da,poslije mu je pripremao i kamion za utrke…rijetko viđen i sposoban čovjek.

Gigi

Kolko citam Pulic bas nije dobro, upala pluca i nista od nastupa na rally croatia. Nadam se da ce bit ok.

TORPEDO

Pitanje je zašto to nisu radili proteklih 7 godina?
Još tamo 80-tih godina to je bila normalna pojava u utrkama prvenstva svijeta u motociklizmu.
Na utrci svjetskog prvenstva na Grobniku postojala je tehnička komisija koja je svaki motocikl pregledavala u skladu sa pravilima prilikom prijavljivanja motociklista i motocikala.
Poslije utrke nasumično su provjeravali motocikle da li su u skladu sa pravilima i još su dodatno provjeravali motocikle na koje im je bio podnesen prigovor poslije utrke.

Lewis8

Dok na tom pregledu ne kazne RB onda ćeš cviliti kako je to namješteno.

TORPEDO

Desmosedici

Englezi su uvijek pošteno radili..i to po cijelom svijetu..Hahahaha!

papaya

Moćan Ferrari daje moćne bolide oko sebe

west 44

Ko o čemu vojnik o skračenju a kurva o poštenju tako i ovaj majstor Binotto! Inače prvi bolid na nasumičnoj dodatnoj trosatnoj provjeri je bio Bottasov poslije trke u Bahrainu.

FerrariHR

Uđem na portal, i mislim na ovom članku bi mogao samo jedan komentator dati komentar u svome stilu, kad ono točna prognoza, zna sam da ćeš ovo komentitrati😂

Lewis8

Nemate brige, pa Ferrari surađuje s FIAom na otkrivanju i u lovu na prekršitelje.

Related Posts