AlphaTauri je fokusiran isključivo na 2022.

Druga momčad Red Bulla u konkurenciji Formule 1, AlphaTauri, itekako može biti zadovoljna rezultatima u dosadašnja dva nastupa u sezoni 2021. Momčad iz talijanske Faenze je osvojila ukupno osam konstruktorskih bodova, što im donosi petu poziciju u ukupnom poretku. Da kojim slučajem nije bilo lošeg odabira trkaćih strategija, kao i vozačkih grešaka na stazi, momčad AlphaTaurija bi na imala svom kontu imala i koji bod više na tablici ukupnog poretka.

Jednako kao i momčad Red Bulla, bolidi AlphaTaurija su pogonjeni izuzetno snažnim Hondinim motorima i sa sigurnošću možemo reći kako se radi ekipi koja se može ravnopravno utrkivati s momčadima koje zauzimaju prve četiri pozicije u konstruktorskom poretku.

Njihova brzina je najviše dolazila do izražaja u kvalifikacijama. Pierre Gasly se do sada predbilježio na peto mjesto u kvalifikacijama, osvojivši ga u Bahreinu i u Imoli, što je za mnoge pratitelje bilo veliko iznenađenje, no i dokaz njihove brzine i vozačke kvalitete francuskog vozača. Također, mladi japanski novak Yuki Tsunoda je u svojim prvim kvalifikacijama ostvario ulazak u drugu kvalifikacijsku rundu.

Valja naglasiti također da se talent Japanca i brzina plavo-bijelog bolida najbolje vidjela u Imoli, kada je s posljednjeg mjesta na startu, veoma brzo došao do 10. pozicije u utrci. Osim toga, Gasly je također nadoknadio veliki zaostatak u utrci prouzročen lošim odabirom guma na startu i na kraju osvojio sjajno osmo mjesto na VN Emilije-Romagne.

Pierre Gasly, Scuderia AlphaTauri AT02 Honda (Photo by Lars Baron/Getty Images)

Ipak, svi ovi pozitivni rezultati nisu skrenuli fokus momčadi isključivo na razvoj bolida za 2022. godine, što će im i dalje biti glavna preokupacija. Zaključak je to njihovog tehničkog direktora Jodyja Eggintona.

“Koliko god dobra bila ova sezona, 2022. je ogroman projekt i osobno, kao vođa tehničke ekipe, ne mislim da treba biti ikakvog kompromisa prema razvoju bolida za sljedeću sezonu.”

“Već je mnogo resursa uloženo za inženjersku grupu koja razvija novi automobil. Mi nećemo staviti sva jaja u istu košaru zbog vjerovanja kako je ove sezone naša šansa. Mi pokušavamo biti bolji svake sezone.”

Misao vodilja grupe ljudi koju vodi Jody Egginton je vrlo jasna, ostvariti što bolji rezultat ove godine gdje je god to moguće, no s vrlo izraženim fokusom na razvoj bolida za 2022. Ipak, uvijek će imati na umu da im je cilj 2021. ostvariti bolji rezultat nego sezonu ranije, tijekom koje su završili na sedmom mjestu ukupnog konstruktorskog poretka, osvojivši 107 bodova i u kojoj valja istaknuti senzacionalnu pobjedu u Monzi za Pierra Gaslyja.

“Uvijek gledamo da u tekućoj sezoni budemo bolji nego u prošloj, u prošloj da budemo bolji nego u pretprošloj. Jednako tako je i u slučaju 2022. Želimo ostvariti sljedeći korak. Ne mislim da bi se trebali osvrtati i time kompromitirati sljedeću sezonu.”

Već ovog vikenda u Portugalu ćemo imati priliku ponovo vidjeti brzinu Tsunodinog i Gaslyjevog bolida, kao i kvalitetu njihovog vozačkog umijeća.

Pierre Gasly i Yuki Tsunoda, Scuderia AlphaTauri (Samo Vidic/Red Bull Content Pool)
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Yukihonda

Ajmo Tauri!!

Related Posts