Horner: Potrebna prilagodba ograničenja budžeta za sprint utrke

Šef Red Bulla Christian Horner smatra kako momčadi vrha poretka nemaju dovoljno financijske slobode za uvođenje sprint utrka ukoliko ne dođe do korekcije ograničenja budžeta. Podsjetimo, vodstvo Formule 1 želi isprobati sprint kvalifikacijske utrke na tri ovosezonske utrke kako bi vidjeli kakav će utjecaj imati na praćenje trkaćeg vikenda.

Ideja je da u Silverstoneu, Monzi i interlagosu normalne kvalifikacije prebace na petak, a u subotu ubace sprint utrku duljine 100 km koja će odlučiti poredak za start nedjeljne utrke. Iako je mnogo toga već dogovoreno, ipak stoji upitnik nad financijskim dijelom plana.

Šefovi momčadi traže da se granica proračuna podigne zbog opasnosti od oštećenja i ostalih troškova zbog dodatne utrke u trkaćem vikendu. No, po tom pitanju nisu sve momčadi suglasne. momčadi s manjim budžetom se boje kako bi podizanje granice moglo omogućiti većim momčadima da ulože više u razvoj nego što bi inače mogli te tako steknu prednost.

Horner je jasno rekao kako je novac trenutno glavni faktor u dogovoru za sprint utrke.

“Ako 145 milijuna dolara podijelite na 23 trkaća vikenda, vidite koliko imamo na raspolaganju za svaku utrku po bolidu. Uz to, dodate li makar ovako kratku utrku, troškovi će se povećati jer ćemo trošiti više dijelova i svega ostalog.”

“To je vrlo osjetljivo pitanje jer trenutno lovimo od deset, 20 do 30 tisuća dolara uštede kako bi ostali unutar granice budžeta. Kad bi odjednom imali dodatnu utrku morali bi se još i tome prilagoditi. Mi smo spremni poduprijeti ideju, ali je potrebno napraviti neke druge korekcije,” rekao je Horner.

S Hornerovim viđenjem situacije se slaže i Toto Wolff, koji dodaje da bi se u Mercedesu morali odlučiti na smanjenje broja osoblja ukoliko se uvedu sprint utrke.

“Imamo poteškoća da ostanemo unutar granica budžeta, i pri tom govorim o desecima tisuća, ne stotinama. S druge strane, dali bi podršku Stefanu [Domenicaliju] i Rossu [Brawnu] provedbi ideje jer mislim da vrijedi probati. No, jednostavno nemamo dovoljnu slobodu da je isprobamo jer nemamo dodatnih pola milijuna do milijun u proračunu kako bi opet ostali unutar granica, jer bi to značilo da moramo gledati u ljudske resurse a to ne želimo,” izjavio je Wolff. 

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

Kak je ta matematika krasna nauka. Zamisli, kad imaš, onda ti fali a kad nemaš onda nemaš i niš se ne buniš kaj nemaš!

Related Posts