Capito: Williams nikada neće biti “B momčad”

Williams kao jedna od najtrofejnijih momčadi povijesno je bila predvodnik u inovacijama, no posljednjih godina pali su na niske grane. Nakon odlaska obitelji Williams iz Formule 1, novi vlasnici iz Dorilton Capitala razmatraju novi smjer u kojem bi momčad trebala krenuti prema boljoj budućnosti.

Šuškalo se posljednjih dana u kuloarima da Williams ima priliku postati Renaultova “B momčad”, kroz koju bi matični Renault razvijao svoje vozače kao i nove tehnološke ideje. Williamsov CEO Jost Capito odbacuje ovu ideju:

“Williams je uvijek bio neovisan i nije bio ono što vidite na primjerima s A i B momčadima. Što se tiče nas, za nas su B momčadi one koje nemaju neovisno vlasništvo ili imaju neko vlasništvo OEM-a [proizvođača] ili vlasništvo neke druge F1 momčadi. Po toj definiciji mi ne želimo biti B momčad.”

“Mi želimo biti A momčad jer je utrkivanje srž našeg poslovanja te treba ostati srž našeg poslovanja i neovisnosti o proizvođaču koji bi odlučivao je li unutra ili nije. To bi bio izazov za naše preživljavanje.”

Također Capito je uvjeren da je nastavak suradnje s Mercedesom najbolji put za momčad Williamsa. Svjestan je da će i u budućnosti trebati dobavljača motora te ostavlja sve mogućnosti otvorene:

“Imamo dobar odnos s Mercedesom i imamo važeći ugovor još dvije godine, poštujemo ovaj ugovor jer smo izuzetno sretni sa suradnjom”, kaže Capito pa dodaje: “Mi smo i dalje neovisni. Neovisnost je kada možeš birati partnera s kojim ćeš surađivati.”

Dakle, zaključno, čini se da su u Williamsu sretni trenutnom suradnjom s Mercedesom i vesele se budućoj suradnji gdje će već sljedeće sezone koristiti i Mercedesov mjenjač, kao i hidrauliku. Renault će morati potražiti druge opcije za širenje svog utjecaja u Formuli 1, no ne zaboravimo da je zadnja Williamsova pobjeda ostvarena bolidom pogonjenim baš Renaultovim motorom već pomalo i davne 2012. godine, kada je Pastor Maldonado slavio svoju jedinu pobjedu u Barceloni.

Autor: Karlo Papić

Related Posts