Mazepin u debitantskoj sezoni ne smije voziti pod ruskom zastavom

Sportski arbitražni sud (CAS) donio je presudu protiv Rusije i Ruske antidopinške agencije zbog brojnih dopinških skandala, kojom se sportašima zabranjuje natjecanje na velikim međunarodnim natjecanjima pod zastavom Ruske Federacije tijekom sljedeće dvije godine, odnosno do 16. prosinca 2022. To se odnosi i na FIA-ina Svjetska prvenstva, uključujući Formulu E, Formulu 1, WRC, WEC i WRX.

Konkretno, u Formuli 1 bi ove sezone trebao nastupati jedan ruski vozač. Riječ je o debitantu Nikiti Mazepinu, koji je potpisao za momčad Haas F1, a sukladno ovoj odluci on na utrkama neće smjeti nastupati pod ruskom zastavom ili na bilo koji način isticati da brani boje Ruske Federacije.

Mazepin, ili bilo koji drugi vozač u spomenutim natjecanjima, na svojoj opremi ne smije imati rusku zastavu ili bilo kakva nacionalna obilježja, iako je boje ruske zastave dopušteno koristiti. Dozvoljeno je koristiti kraticu RAF kad se govori o Ruskoj automobilističkoj federaciji, natjecatelji se smiju identificirati kao “neutralni sportaši iz Rusije”, ali himna Ruske Federacije neće se smjeti svirati u slučaju da neki od tih sportaša pobijedi na utrci ili uoči održavanja Grand Prixa u Sočiju. Samo održavanje te utrke ne bi trebalo biti upitno zbog ove odluke.

Sve te odredbe ne odnose se na gledatelje, a zanimljivo je da se ne odnose niti na vozače u nižim kategorijama. Primjerice, Robert Schwartzman se smije natjecati u Formuli 2 kao predstavnik Rusije jer se ne radi o Svjetskom prvenstvu.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Baš me zanima dali ce kad Amerima sjest koje kazne za doping (naravno,kad se dokaže😂😂😂😂) ili nekim Arapima?Ljudska prava,vjerske slobode i sl.money,money…

Related Posts