Formula 1 zabilježila velike financijske gubitke u 2020.

Globalna pandemija virusa Covid-19 značajno je utjecala na kalendar natjecanja Svjetskog prvenstva Formule 1 u prošloj godini, a utrke su uglavnom održavane pred praznim tribinama. Logično, dovelo je to do velikih financijskih gubitaka.

Liberty Media prezentirala je financijske rezultate za 2020. godinu. Ukupno je uprihođeno milijardu i 145 milijuna dolara, što je čak 44 posto manje nego godinu ranije. Formula 1 je 2019. godine zaradila preko dvije milijarde dolara.

Kad su isplaćeni timovi, konačno financijsko stanje za 2020. prikazuje gubitak od 386 milijuna dolara, a i timovima je isplaćeno znatno manje novca nego godinu ranije – 711 milijuna u odnosu na milijardu i 12 milijuna za 2019. godinu.

U problematičnoj prošloj godini Liberty je daleko manje novca zaradio od naknada za promociju utrka. Udio tih naknada u prihodima za 2019. bio je čak 30 posto, a prošle godine samo 12 posto. Organizatori za svoje utrke prošle godine ili uopće nisu plaćali tu naknadu ili su dogovorili s vodstvom natjecanja neke smanjene iznose.

Povećao se udio novca zarađenog od prodaje prava za televizijske prijenose, s 35 na 55 posto, iako Liberty ističe da je i tu bilo redukcije iznosa u nekim slučajevima. Malo je povećan i udio sponzorskog novca u ukupnim prihodima, s 15 na 17 posto, ali generalno je u tom kontekstu zabilježen pad prihoda, primjerice zbog otkazivanja nekih utrka čiji naslovni sponzori onda nisu uplaćivali novac.

Izvješće još navodi da su donekle smanjeni i troškovi, najvećim dijelom zbog skraćenog kalendara i manjeg broja prekooceanskih utrka. Organizacija utrka u Europi logistički je daleko jeftinija.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

Pa kak? Tsss. Nemreš bolivit. Čudo! Očemo bacit neku akcijicu za pokriće gubitaša na 0800…? Ili da kupimo po majicu od Hassa ili Williamsa?

Related Posts