Formula 1 zabilježila velike financijske gubitke u 2020.

Globalna pandemija virusa Covid-19 značajno je utjecala na kalendar natjecanja Svjetskog prvenstva Formule 1 u prošloj godini, a utrke su uglavnom održavane pred praznim tribinama. Logično, dovelo je to do velikih financijskih gubitaka.

Liberty Media prezentirala je financijske rezultate za 2020. godinu. Ukupno je uprihođeno milijardu i 145 milijuna dolara, što je čak 44 posto manje nego godinu ranije. Formula 1 je 2019. godine zaradila preko dvije milijarde dolara.

Kad su isplaćeni timovi, konačno financijsko stanje za 2020. prikazuje gubitak od 386 milijuna dolara, a i timovima je isplaćeno znatno manje novca nego godinu ranije – 711 milijuna u odnosu na milijardu i 12 milijuna za 2019. godinu.

U problematičnoj prošloj godini Liberty je daleko manje novca zaradio od naknada za promociju utrka. Udio tih naknada u prihodima za 2019. bio je čak 30 posto, a prošle godine samo 12 posto. Organizatori za svoje utrke prošle godine ili uopće nisu plaćali tu naknadu ili su dogovorili s vodstvom natjecanja neke smanjene iznose.

Povećao se udio novca zarađenog od prodaje prava za televizijske prijenose, s 35 na 55 posto, iako Liberty ističe da je i tu bilo redukcije iznosa u nekim slučajevima. Malo je povećan i udio sponzorskog novca u ukupnim prihodima, s 15 na 17 posto, ali generalno je u tom kontekstu zabilježen pad prihoda, primjerice zbog otkazivanja nekih utrka čiji naslovni sponzori onda nisu uplaćivali novac.

Izvješće još navodi da su donekle smanjeni i troškovi, najvećim dijelom zbog skraćenog kalendara i manjeg broja prekooceanskih utrka. Organizacija utrka u Europi logistički je daleko jeftinija.

Total
3
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
Emil
28.02.2021. 02:53

Pa kak? Tsss. Nemreš bolivit. Čudo! Očemo bacit neku akcijicu za pokriće gubitaša na 0800…? Ili da kupimo po majicu od Hassa ili Williamsa?

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x