Vasseur: Bez dogovora momčadi oko mjera štednje Alfa bi teško preživjela

Prošlogodišnja kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa ozbiljno je ugrozila funkcioniranje timova Formule 1, a šef Alfa Romeo Racinga ističe da bi njegova momčad teško opstala bez dogovora o značajnoj redukciji troškova u Svjetskom prvenstvu.

Reakcija vodstva Formule 1 na spomenutu krizu podrazumijevala je stvaranje “kriznog” kalendara u drugoj polovici godine, zamrzavanje razvoja nekih dijelova bolida, zadržavanje istih šasija za još jednu sezonu i odgodu primjene novih tehničkih pravila do 2022. godine.

Dogovor svih timova po tim pitanjima spašava Alfu, odnosno bivši Sauber, poručuje Frederic Vasseur: “Nikad nije lako postići takav dogovor jer ste uvijek pomalo uplašeni da biste prednost mogli dati nekome drugome. Mi smo bili u takvoj situaciji da smo morali pristati na ograničenje budžeta i zamrzavanje razvoja, ali mogli smo zamisliti da je moguće da će neki timovi biti drastično protiv.”

“Kad imate osjećaj da niste dobri na predsezonskim testiranjima u Barceloni, niste baš ludi za idejom zamrzavanja razvoja bolida na idućih 18 mjeseci. Srećom, dogovor je postignut jer nisam siguran da bismo u suprotnom preživjeli.”

Sama sezona za Alfu je bila daleko od uspješne, ali ostvaren je onaj minimalni cilj – osvajanje osmog mjesta konstruktorskog poretka, ispred Haasa i Williamsa. Vasseur na 2020. ipak gleda pozitivno jer smatra da su u Formuli 1 napravljene neke revolucionarne stvari.

“Sigurno da se u teškim vremenima može vidjeti solidarnost unutar grupe. U nekoliko tjedana napravljeno je više nego u proteklih deset godina po pitanju redukcije troškova i promjene pravila. Mnogo se toga dogodilo u kratkom periodu i mislim da je to bilo revolucionarno stanje uma u Formuli 1.”

“To sada moramo zadržati jer vjerojatno nas čekaju novi izazovi u budućnosti. No, kad radimo zajedno, sposobni smo popraviti situaciju prilično brzo”, izjavio je Vasseur.

Related Posts