Grosjean: Sjetio sam se Laude, no nisam htio da tako završi moja priča u F1

Dva dana nakon teške nesreće na Velikoj nagradi Bahreina, Romain Grosjean prvi je put opširnije progovorio o tom incidentu i svom bijegu iz gorućeg Haasovog bolida.

Francuz je svojim bolidom silovito udario u zaštitnu ogradu na izlasku iz zavoja broj 3. Bolid je ogradu “prepilio”, pritom pukao po pola i momentalno se zapalio. Bila je to najteža nesreća koju je svijet Formule 1 vidio u dugačkom vremenskom periodu, a svi su svjesni da je ishod vrlo lako mogao biti drukčiji.

Srećom, Romain Grosjean se uspio izvući iz bolida i odšetati s mjesta nesreće uz tek manje opekline na šakama i gležnjevima. Kaže da je u tim trenucima mislio na svoju djecu, ali sjetio se i nesreće Nikija Laude na Nürburgringu 1976.

“Činilo mi se da sve traje duže od tih 28 sekundi. Vidio sam kako vizir kacige poprima narančastu boju i vidio sam plamen na lijevoj strani bolida. Mislio sam na mnogo stvari, uključujući i Nikija Laudu. Pomislio sam da nije moguće da ću tako proći, nisam htio tako završiti svoju priču u F1.”

“Zbog svoje djece, rekao sam si da moram izići. Stavio sam ruke u vatru i osjećao sam kako gore na šasiji. Izašao sam i onda osjetio da me netko povlači za odijelo, tada sam znao da sam vani”, opisuje Romain.

Bio je to FIA-in liječnik Ian Roberts. On i vozač medicinskog vozila Alan van der Merwe bili su prvi na mjestu stravične nesreće, uz nekoliko sudaca koji su priskočili gašenju vatre.

“Više sam se bojao za svoju obitelj i prijatelje. Jasno, za moju djecu koja su mi najveći izvor ponosa i energije, a tek na kraju za sebe. To je najveća nesreća koju sam ikad vidio u životu. Bolid se zapalio, eksplodirao, a baterija je također planula.”

Usprkos tom traumatičnom iskustvu, Grosjean ima želju vratiti se u bolid. Neće se to dogoditi ovoga vikenda na istoj stazi, gdje će ga zamijeniti Pietro Fittipaldi, ali Francuz bi želio nastupiti u Abu Dhabiju.

“Mislim da će biti potrebno nešto rada sa psihologom jer stvarno sam gledao smrti u oči. Rekao bih da postoji osjećaj da sam sretan što sam živ i da stvari gledam drukčije, ali tu je i potreba da se vratim u bolid. Ako bude moguće, u Abu Dhabiju, kako bih završio svoju priču u Formuli 1 na drukčiji način.”

“Ovo je bilo gotovo kao novo rođenje. Izlazak iz plamena toga dana je nešto što će obilježiti moj život zauvijek. Ne znam može li se koristiti riječ ‘čudo’, ali u svakom slučaju bih rekao da moje vrijeme za odlazak još nije došlo”, izjavio je francuski vozač u razgovoru za TF1.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Medimurec013

Ja sam se očito jedini sjetio Roger WIlliamsona…svi ostali Laude…

Desmosedici

..kad se već hvalimo..osim mene koji sam se prvi sjetio Laude, Williamsona, zapravo ja sam napisao podatak o njegovu indetitetu jer netko nije znao o kome se radi, zatim Ronnie Petersona, Mark Donohuea, Elia deAngelisa, Gerharda Bergera..opisao sam sve te nesreće u svojim komentarima.

Desmosedici

P.S. ..dalo mi se pogledat..Mody je bio taj koji je spomenuo nesreću na GP Nizozemske 1973.g. ali nije znao indetitet stradalog vozača..ja sam mu odgovorio da je to bio Williamson..tebe se ne sjećam..osim ako ti nisi i Mody..dupli profil.

mody

sretan ti novi rodendan ta zavoj inije opasan nego je ograda bila ukoso,, on se odbio d drugog bolida i poletio zapalio,, ograda j bila postavljena slabo,,,

Desmosedici

Slažemo se..prvo što mi je upalo u oči je ta loše postavljena ograda.

Related Posts