Abiteboul: Fernando zna da je jedini način planiranje u budućnost

Šef Renaultove F1 momčadi, Cyril Abiteboul, stao je u obranu FIA-ine odluke kojom se dozvolilo 39-godišnjem Fernandu Alonsu sudjelovanje na testiranju mladih vozača u Abu Dhabiju.

Francuz smatra da je sasvim logično i razumljivo da Alonso želi što više kilometraže prije povratka u bolid 2021. FIA-ina dozvola Alonsu izazvala je burne reakcije kod određenog dijela publike, ali i kod nekih momčadi. Naime, nakon što je Alonso dobio zeleno svijetlo, McLaren, Racing Point i Ferrari su tražili su dozvole za Daniela Ricciarda, Sebastiana Vettela i Carlosa Sainza. Svi su odbijeni.

“Cijenim svu pažnju koju je ova situacija privukla. Znate, godinu smo počeli kontroverzno, završavamo sezonu s nekom kontroverzom. Ali to je dobro, također održava sport živim,” tvrdi Abiteboul.

“Naše postupanje s Fernandom je ljudski. Kada se odlučio vratiti u F1, bio je vrlo jasan da želi imati što više kilometraže prije sljedeće godine.”

“Kao što znate, regulacije su to očito ograničile. Tako da smo napravili prilično puno – četiri dana s bolidom iz 2018. Također, smatrali smo da bi bilo lijepo da (Alonso) ima iskustva i s trenutnim bolidom. Pitali smo i FIA je dozvolila. Toliko je jednostavno.

Abiteboul vjeruje da vožnja bolida iz 2018. nije previše korisna za dvostrukog svjetskog prvaka iz Španjolske.

“To će biti prilika da vidi evoluciju kroz posljednje dvije godine. Bolid star dvije godine s motorom slabije snage i drugačijim gumama nije previše vjerodostojan.”

“Bolid će se iduće godine mijenjati više nego što ljudi pričaju. Bit će malih promjena u aerodinamici, ali to ne možemo testirati idući tjedan, tako da je za sve isto. Ipak se najviše radi o njegovoj integraciji u momčad, shvaćanju našeg procesa, naših procedura, volana i upoznavanja s inženjerima.”

“Već je postignuta vrlo dobra i vrlo snažna dinamika kako bi smo imali dobar start sljedeće godine. Imamo i na umu da će biti samo tri dana zimskog testiranja u veljači ili ožujku.”

Glavna ruka francuskog konstruktora inzistira da je sada pravi trenutak da momčad dovede vozača Alonsovog kalibra.

“Povukao bih paralelu između vozačke postave i situacije u momčadi. Više nema smisla imati postavu koja nije u skladu s pozicijom u kojoj se nalazi momčad.”

“Što se tiče Renaulta, izuzetno smo zadovoljni s vozačima za sljedeću godinu uzevši ponovno u obzir stajalište momčadi i što ona treba postići. Imamo kombinaciju s Fernandovim iskustvom, izuzetno velikom željom za povratak i njegovim sposobnostima za planiranje unaprijed.”

“Fernando zna da je jedini pobjednički način planiranje unaprijed i razvoj u budućnost. Sljedeća godina je ona gdje moramo balansirati naš trud u ’21 i ’22. Radimo zajedno s Fernandom i ciljamo na 2022. godinu. On to razumije i u cijelosti će biti dio ovog procesa i putovanja,” završava Abiteboul.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mars32

Previše prašine oko ničega. Ništa bitno se nije dogodilo. Ova odluka neće odlučiti prvaka sljedeće godine. Sva četiri vozača (Alo, Ric, Vet, Sai) u pravilu očekuje borba za mjesta izvan pobjedničkog postolja.

Desmosedici

..bit će tu i postolja..ne redovito, ali će ih biti..mislim da će svaki od ovih vozača “ubosti” poneko postolje.

mars32

Sretno im bilo. Bilo bi mi drago da se koji put popnu i na najvišu stepenicu i začine prvenstvo.

Dejan

Ukratko FIA je pogrijesila a djelomicno su mogli ispravit stvari da su i ostalim podnositeljima zahtjeva odobrili isto. Stvar je cisto tehnicke prirode i pravila za sve moraju biti jednaka. S druge strane par dana testiranja i nece previse utjecati na sljedecu sezonu niti je s tim cinom omoguceno Alonsu da stekne nekakvu prednost i na taj nacin ugrozi ostatak grida pa i ne treba dizat toliku prasinu. Inace pozdravljam odluku Renaulta,Alonso je teske naravi ali je “kalibar”od vozaca i u trenutku mjenjanja pravilnika sa svojim iskustvom moze donijeti puno ekipi. Realno,misljenja sam da mu je ovo posljednji ples u… Read more »

TORPEDO

Ostajem i dalje mišljenja da je ovakva odluka pljuska svim ostalima,još jedna “briljantna” odluka FIA-e da “mladom” Alonsu (39 napunjenih godina) da priliku da osjeti bolid F1.

F1 fan

Činjenice su to sve što si napisao, 39 godina na testu mladih vozača. I eto 4 minusa od osoba koje se ne slažu sa tobom, iako sve jasno puše, 39 GODINA NA TESTU ZA MLADE VOZAČE, DOK SAINZ DUPLO MLAĐI NE SMIJE NASTUPITI

Desmosedici

Nema to veze s tim što je Torpedo napisao..što god da on napiše, zna se tko mu daje minuse..kao i meni..i još nas nekolicini.

Related Posts