Steiner: Uzmemo li dva novaka, svjesni smo pozitivnih i negativnih strana

Nakon što je Alfa prošlog tjedna potvrdila ostanak Kimija Raikkonena i Antonija Giovinazzija u momčadi još barem jednu sezonu, Haasove vozačke pozicije dodatno su dobile na privlačnosti. Američka je momčad još jedina koja nije potvrdila nijednog vozača za 2021., a mnogo je kandidata za te pozicije.

Sergio Perez, Nico Hülkenberg, Ferrarijevi juniori Schumacher, Ilott ili Shwartzman, Rus Nikita Mazepin… Nekako se proteklih tjedana stekao dojam da su favoriti za Haas 2021. upravo Rus Mazepin i Mick Schumacher, što bi značilo da će Guenther Steiner u sezonu krenuti s dvojicom novaka u Formuli 1.

“Nismo se još odlučili za dvojicu novaka, ali vam mogu reći svoja razmišljanja o novacima jer smo raspravljali o tome, o rizicima i prilikama koje nude rookie vozači.”

“Mislim da rizik evidentno postoji jer oni nemaju nekoga iskusnijega za ugledati se, proučiti podatke i takve stvari, već bi morali između sebe dokučiti što se događa. Naravno da je tu prisutan rizik da to pođe krivo, ali tu su tehničke stvari s kojima im možemo pomoći. Pozitivno je da ih možemo usmjeravati u smjeru u kojem želimo i onda oni rastu zajedno s ekipom.”

Posljednje dvije sezone za Haas su bile vrlo problematične. Ove godine Magnussen i Grosjean uspjeli su osvojiti tek tri boda, a pitanje je koliko bi pametno bilo uzeti dva novaka za sljedeću sezonu pa od njih tražiti nešto više i usput pripremati novi bolid za promjenu pravila 2022.

“Zato što to nikad nije učinjeno, ne znači da ne bi funkcioniralo. Sigurno, rizik postoji, ne želim to zanemariti, ali mi smo neke stvari odradili drukčije od drugih. Prije nekoliko godina su me pitali zašto držim Romaina tako dugo kad nitko nikoga nije tako dugo držao.”

“Mi ne trebamo raditi ono što su radili drugi, radit ćemo ono što mislimo da je ispravno. Funkcioniralo ili ne, prema tome će nam se suditi. Prihvaćamo rizike i prihvaćamo prilike. Uzmemo li dva rookieja, promislili smo to i znamo koje su pozitivne i negativne strane.”

“Sljedeća godina je prijelazna godina, tako da ako sada uzmemo dva vozača, moći ćemo se prilagoditi njima. Za ’22 će biti spremni kad dođu nova pravila. Da smo nove vozače doveli tek ’22, po meni bi to bilo riskantno jer onda morate učiti dvije stvari istovremeno – posve novi bolid i nove vozače”, pojasnio je svoja razmišljanja šef Haasove momčadi.

Osim Haasa, upitno je još jedino što će odlučiti Red Bull. Hoće li zadržati Albona ili će Verstappenu pridodati nekoga drugoga, a to bi se onda moglo odraziti i na situaciju u AlphaTauriju, koji je do sada potvrdio jedino Gaslyja. Jasno, još novi ugovor nije potpisao niti Lewis Hamilton, ali očekuje se da će to dogovoriti s Mercedesom vrlo brzo.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

Sa 2 superiskusna vozača imate 3 boda…druge godine nemate što izgubiti,dva novaka i gotovo!!

F1 Majstor

Mali Sumi i Nico.Idealni za Hass trenutno.Perez u RB maknut Albona.Maknut nos Kvyata i Strolla i dat priliku nekim od ovih talentiranih decki iz F2 ili dat malom Russellu priliku da vozi u konkurentnom bolidu.Znam da je Stroll siguran zbog sponzora sto me bas iritira zato kan taj decko nine vozac za F1.

Related Posts