U Mercedesu “odavno” zaustavili razvoj svog W11

Komentirajući odnose snaga na VN Eifela i Red Bullov popriličan iskorak kada je u pitanju reduciranje zaostatka u odnosu na Mercedes, šef momčadi Srebrnih strijela pojasnio je i to pripisao činjenici kako je razvoj njihovog W11 “odavno zaustavljen”.

Naime, gotovo svakog trkaćeg vikenda svjedočimo dominaciji Mercedesovih bolida u odnosu na konkurenciju koja je izuzev spomenutog Red Bulla uglavnom miljama daleko. Dokaz su tome 9 pobjeda u 11 dosada odvoženih utrka, vodstvo u ukupnom poretku konkurencije konstruktora i vozača s tim što se u poretku vozača i na drugome mjestu nalazi vozač Mercedesa. Također, izvjesno je kako će i sedmu sezonu u nizu dvostruka kruna stići u Mercedesov boks, no sve navedeno poznato je već i pticama na grani pa ovi rezultati naravno više nisu nikakva novost niti senzacija.

Ono što je ipak privuklo određenu medijsku pažnju je spomenuti napredak Red Bullovih bolida koje je prije svega Max Verstappen pokazao na Nurburgringu, a što je rezultat značajnijih nadogradnji koje su u austrijskoj momčadi pripremili za svoj RB 16.

Ipak, prvi čovjek Mercedesa ne čini se zabrinut jer kako je naglasio prednost je još uvijek tu iako je razvoj bolida prestao davno.

“Nadogradnje smo prestali donositi odavno i to je nešto što činimo svake godine u ovom stadiju sezone. Naravno, o toj smo odluci dosta promišljali ali smo ju s obzirom na okolnosti donijeli, no također jasno je kako takvu odluku ne možete donijeti u svakoj sezoni. Ipak, zbog određenih promjena koje dolaze odlučili smo se fokusirati na razvoj bolida za sljedeću sezonu. To je zapravo već uobičajen način rada koji je kod nas prisutan već nekoliko sezona i zato smo uvijek vrlo jaki na početku, dobri u sredini i nešto slabiji na kraju sezone jer dosta konkurenata razvija bolid praktički do samoga kraja sezone,” započeo je Wolff.

Iako će zbog rezanja troškova uzrokovanih prije svega padom prihoda uslijed pandemije virusa COVID-19 bolidi za 2020. bit u većoj mjeri podloga za one u 2021., sustavom tokena bit će omogućen razvoj pojedinih komponenti kao što je primjerice šasija.

Wolff je izjavio kako su u Mercedesu svjesni kako je Red Bullov napredak u ovome trenutku nešto značajniji no što je to bio slučaj u nekim prijašnjim sezonama pa stoga do kraja sezone očekuje pokoju stisnutiju utrku.

“Dojam je kako u ovome trenutku u Red Bullu bolid razvijaju dosta brzo ali iskreno rečeno, to je nešto što smo viđali i u nekim prijašnjim sezonama i gotovo da se i ne mogu sjetiti sezone kada na kraju nisu bili blizu nas. Stoga, ukoliko i dalje budemo gledali razvoj njihovog bolida u ovoj mjeri, možemo očekivati nešto teže utrke za nas do kraja sezone i situaciju gdje će biti teže osvajati pole position i pobjedu na svakoj stazi,” zaključio je Wolff.

Za kraj, Red Bullovom napretku unatoč, brojke kažu kako šest utrka prije kraja Hamiltonova prednost u odnosu na Verstappena iznosi 83, a Mercedesova u odnosu na Red Bull 180 bodova. Također, činjenica je i kako Red Bull čak i nadogradnjama unatoč još uvijek nije niti sustigao, a kamoli prestigao Mercedes pa se na kraju balade čini mi se, ipak kao jedino logično pitanje nameće možemo li u nastavku sezone vidjeti više od pokoje bliske borbe? Jesu li Mercedes i Hamilton ozbiljno ugroženi procijenite sami…

 

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

Što ovaj lopov stalno melje…sad DAS sad prekinuli razvoj,,,koga briga??

mika.KA

pa sigurno pristojno odgovorio novinaru na pitanje. sigurno nije sazvao presicu!
koga briga!? ocito tebe kada si otvorio ovaj clanak a jos i komentirao!

Related Posts