Renault dobio upozorenje zbog pogreške s gumama na Ricciardovom bolidu

Tijekom drugog slobodnog treninga na Velikoj nagradi Portugala u garaži Renaulta dogodio se propust prilikom montiranja guma na bolid Daniela Ricciarda, no suci su naknadno odlučili da kazna nije potrebna, već je francuskoj momčadi upućeno upozorenje.

Momčadi su imale zadatak tijekom prvih 30 minuta treninga testirati nove Pirellijeve gume. Jedan je vozač u timu dobio jedan set, na kojemu je trebao odraditi duži niz krugova, dok je drugi vozač dobio dva seta i trebao je koristiti jedan pa drugi. Prvi je set predstavljao osnovni tip guma, a drugi novu konstrukciju.

U Renaultu je Ricciardo bio vozač koji je imao dva seta, ali članovi njegovog tima zamijenili su prednje lijeve gume iz dva seta. Pravila kažu da je zabranjeno miješati gume iz različitih setova pa su zbog toga predstavnici momčadi morali kod sudaca na razgovor, ali ipak su prošli bez kazne.

“Složili smo se da je momčad pogreškom koristila prednju gumu iz seta druge specifikacije, što je prekršaj kojim nisu stekli nikakvu sportsku prednost, budući da se radi o razvojnom setu guma”, stoji u objašnjenju.

U većoj mjeri je ta pogreška naštetila Pirelliju koji je ostao bez vrijednih podataka s testiranja.

“Nažalost, to nam nije bilo korisno zbog te pogreške i moramo izbaciti ta dva seta iz analize. Događa se, ovaj prototip guma je posve crne boje i bez oznaka sa strane. Gume za utrku su različite boje pa se odmah može uočiti ako imate tri bijele i jednu žutu.”

“Ove su gume imale samo broj seta sa strane, a ne oznaku u boji, tako da je to bila nenamjerna pogreška”, objasnio je Pirellijev šef za F1 Mario Isola.

Related Posts