Lewis Hamilton najbrži u kvalifikacijama za VN Portugala!

Lewis Hamilton je postavio najbrže vrijeme u kvalifikacijama za VN Portugala te će u sutrašnju utrku krenuti s prve startne pozicije. Drugo mjesto je zauzeo Valtteri Bottas, a treći je završio Max Verstappen.

Charles Leclerc u Ferrariju je završio četvrti, Sergio Perez u Racing Pointu peti, a Alex Albon u drugom Red Bullu šesti. Četvrti startni red je zauzeo dvojac iz McLarenaCarlos Sainz i Lando Norris, a krug desetorice najbržih zatvaraju Pierre Gasly u AlphaTauriju i Daniel Ricciardo u Renaultu koji nije uspio postaviti vrijeme u Q3 zbog incidenta na kraju Q2.

Q1 – Eliminirani vozači: Raikkonen, Giovinazzi, Grosjean, Magnussen i Latifi

Kvalifikacije za VN Portugala su krenule s pola sata zakašnjenja zbog problema s drenažnim otvorom na stazi. Vettel je na posljednjem slobodnom treningu ‘izbio’ jednu šahtu van podloge te je direktor utrke, Michael Masi, odlučio kako se prije početka kvalifikacija to mora popraviti te provjeriti sve šahte na stazi. Ipak, u 15:30h su kvalifikacije uspješno krenule.

Prvo mjereno vrijeme je postigao Sergio Perez koji je bio i prvi na stazi, ali je njegovo vrijeme vrlo brzo ‘skinuo’ Charles Leclerc, a odmah iza njega i Max Verstappen. Ipak, vrlo brzo su dva Mercedesa odradila svoje brze krugove te zauzeli prve dvije pozicije. Većina vozača je u svojim drugim brzim krugovima na istim setovima guma uspjela poboljšati svoja vremena.

Verstappen je na kraju u trećem krugu na istim gumama odvozio svoje najbrže vrijeme te došao na samo pola desetinke od Hamiltona. Prije posljednjih pokušaja u zoni ispadanja su bili: Grosjean, Raikkonen, Russell, Magnussen i Latifi. Sebastian Vettel se sve do zadnjeg kruga opasno približavao zoni ispadanja, ali je na kraju došao do osme pozicije. Na kraju je najveća ‘žrtva’ ispao Kimi Raikkonen, koji je kao i Antonio Giovinazzi, završio odmah izvan top 15. Osim Alfinih vozača, ispali su i Grosjean, Magnussen i Latifi.

Q2 – Eliminirani vozači: Ocon, Stroll, Kvjat, Russell i Vettel

Prvo mjereno vrijeme je postigao Sergio Perez u Racing Pointu, ali je vrlo brzo Valtteri Bottas došao na prvu poziciju i to na medium gumama. Osim njega, na srednje tvrdim gumama su još bili Hamilton, Vettel i Leclerc. Vettel nije mogao ući u top 10, a Leclerc je uspio doći do sedme pozicije.

Još jednom smo vidjeli sve vozače kako postavljaju svoja najbrža vremena u svojim drugim brzim krugovima na istim gumama, a Vettel je čak probao i tri brza kruga, ali nije uspio u tom naumu. U zoni ispadanja, nakon prvih pokušaja, su bili: Ocon, Stroll, Kvjat, Vettel i Russell. U druge brze krugove su svi vozači otišli na mekanim gumama, osim Ferrarija koji se opet odlučio izaći na medium gumama.

U drugim pokušajima većina vozača nije uspjela poboljšati svoja vremena tako da je poredak ostao više manje jednak kao i nakon prvih pokušaja. Na samom kraju Q2 je Daniel Ricciardo izgubio zadnji kraj bolida te se izvrtio i završio u šljunku. Iako je lagano udario stražnjim krajem u zaštitnu ogradu, uspio se vratiti na stazu te bi trebao nastupiti u Q3 gdje se kvalificirao kao deseti.

Q3 – Mercedesi ‘zaključali’ prvi startni red

Posljednja kvalifikacijska sesija je krenula po rasporedu te su oba Mercedesa odmah izašli na stazu. ‘Taktika’ vozača je ovog puta bila slična te je većina tek u drugim pokušajima postavila najbolja vremena. Alex Albon je jedini koji je izašao na medium gumama jer je potrošio jedan set soft guma više u odnosu na ostale vozače u top 10.

U drugom pokušaju su Mercedesi odlučili izaći na medium gumama jer je temperatura staze bila drugačija te su se gume drugačije ponašale na stazi. Preostali vozači su  izašli na mekanim gumama te je sve bilo spremno za okršaj na stazi. U posljednjim trenutcima Q3 je Bottas poboljšao svoje vrijeme, ali je onda Hamilton vrlo brzo kao posljednji prošao ciljem te će u sutrašnju utrku ući s prve startne pozicije. Verstappen je došao do treće pozicije, a pokraj njega će u drugom startnom redu krenuti Charles Leclerc u Ferrariju.

Utrka se vozi sutra od 14:10h uz live tekstualni prijenos na Gp1.hr.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
F1 Majstor

Nadam se vrhunskoj utrci danas.Vidjelo se u kvalama da je dosta zahtjevna staza za vozace. Ne razumijem toliku razliku izmedu Vettela i Leclerca. Leclerc je vrhunski vanserijski talent ali Vettel je godinama u vrhu i sigurno odlican vozac.Ne vjerujem da je tolika razlika u njihovim bolidima ocito je Vettel trenutno u najlosijoj formi karijere tak da od njega ne ocekujem nista.Mozda Ferrari uz malo srece s Leclercom moze do postolja.Sve vidljivija razlika izmedu Pereza i Strolla koji je tu najvise zbog tate,meni osobno nije vozac za ekipe u gornjem rangu.Ista stvar u Alpha tauriju.Nadam se da ce Renault ispravit lose… Read more »

klepesina

Vec odavno Seb nema isti bolid kao Lec to treba svima da bude jasno jer ako neko je ovde zaboravio Seb odlazi iz Ferarija a samim tim vec odavno se sve drzi u tajnosti pred Sebom i sto se tice bolida sadasnjeg i razvoja novog bolida.I mogu se zivotim zaklet da Seb ne dobija ni nadogradnje na svoj bolid.Eto ti odgovor zasto je taka razlika izmedhu Seba i Leca

F1 Majstor

Znam ja sve to sto si naveo i slazem se s tobom u vecini. Ali mislim da je i Sebova forma u ovon trenutku jako jako veliki razlog za trenutno stanje.Mozda manjak samopouzdanja ili mu je vec dosta Ferrarija i svega sto se desava.

FerrariHR

Imam osjećaj da ćemo danas vidit puno krša i loma u ovoj utrci🙆

mika.KA

bome i ja.

Pedji2

U poslednje vreme se Hamu slozi sve tek na kraju. Prvi dvojac standardno. Max opet nadljudska voznja s drugim najbrzim bolidom 3 mesto😂. Lec dobar, samo pola sec zaostatka za Mercom, startuje na zutim gumama, mogao bi ubrati lepe bodove. Isplatio se rizik u q2. Checo odlucio pokazati ko je zapravo Strol. Cudna mi je ta velika razlika timskih kolega, Albon ok, standardnih 0.5 sec iza Maxa. Vettel skoro sec iza Lec. Strol odoka pola sec. Latifi skoro sec kasni. Utrka realno da mozda Max otkine jednog Merca, Lec ce trebati dosta truda za zadrzati 4 poziciju, Checo ce biti… Read more »

Pratiteljcro

Mrznja zasljepljuje.

klepesina

Hamu se sve slozi kakva je to izjava jeli Ham,postavio najbolje vrijeme JESTE jel neko kriv nekome drugo sto on to nije kadar napravit dal zbog bolida dal zbog svoje vozacke nesposobnosti NIJE…ZASLUZENO ZA SVAKI OSVOJENI BOD POL POZICIJU POBJEDU TITULU I SVE OSTALO

papaya

Jel mislimo da svaki vijkend nekome moramo objasnit kako je Hamilton top,a netko drugi nije…..
Ovaj portal je leglo mrznje…mogu se ja šaliti ,ali realnost je nesto sasvim drugo…ne trudi se objasnjavati…ljudi su loši…dio ljudi…ne svi svakako

Pedji2

Ne znam samo o kojoj mrznji pricate. “U poslednje vreme se Hamu slozi sve tek na kraju” sta je tu mrznja? Sta tu nije istina? Koga se tu umanjuje? Preosetljivi ste. O nikome nista lose nije napisano, osim malo parodije/ironije u Maxovom slucaju. Uzivajte u utrci.

mika.KA

dobre kvale. bottas postao kralj treninga a onda hladan tuš!
nadam se dobroj utrci. bit ce tu svega sutra

Pratiteljcro

Bas to jak je u kvalama a u utrci meh.

mody

ništa novo uvijek isto u f1

Related Posts