Kvartet koji će Mugello pamtiti po teškoj nesreći: Bilo je prilično strašno

Prva utrka Formule 1 na stazi Mugello ostat će upamćena po pobjedi Lewisa Hamiltona, čak dva prekida i tri starta. Do jednog od tih prekida došlo je zbog teške nesreće koja se dogodila prilikom povlačenja sigurnosnog automobila sa staze u sedmom krugu utrke.

Valtteri Bottas je kao vodeći išao sporo sve do linije koja označava početak utrkivanja po odlasku sigurnosnog automobila sa staze. Vozači koji su bili blizu njega pratili su taj tempo, no u pozadini je bilo onih koji su bili previše nestrpljivi. Pojurili su pa naletjeli na skupinu sporijih bolida i došlo je do teške nesreće u kojoj su sudjelovali Antonio Giovinazzi, Kevin Magnussen, Carlos Sainz i Nicholas Latifi.

Snimke s bolida izgledale su prilično zastrašujuće, no srećom bolidi Formule 1 još su jednom dokazali koliko su sigurni pa su svi vozači odšetali s mjesta nesreće. Evo što su izjavili nakon toga…

Carlos Sainz (McLaren): “Čini se da je netko iz sredine pomislio da je utrkivanje krenulo ili je to pomislilo više vozača. Ja sam zapeo iza Alfe [Giovinazzija] i obojica smo uhvatili slipstream te se utrkivali. Čim se otvorilo ispred mene, odjednom sam došao do tri ili četiri bolida koji su bili nasred pravca i pokupio sam ih nekoliko sa sobom. Vrlo opasna situacija koja me podsjetila na neke ružne stvari iz prošlosti. Neću ništa drugo govoriti, ali ovo treba proanalizirati i otkriti što se dogodilo. Ja sam dobro, a dobro su i ostali. To je najvažnije jer sudar je bio prilično strašan.”

Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo): “Već sam išao punim gasom. Skupina iza je pritisnula, a onda je Magnussen sasvim stao ispred mene. Pokušao sam ga izbjeći, ali bio je tamo dok sam ja već išao punim gasom. Bio je to stvarno opasan manevar.”

Kevin Magnussen (Haas): “Meni osjećaj govori da je netko možda usporio kako bi onda ponovno krenuo i imao veću brzinu. Nisam siguran, ali vozači koji su bili ispred mene, njih nekoliko, krenuli su i vozili smo punim gasom barem nekoliko sekundi. Onda su stali negdje prije linije i ja sam također morao usporiti, oni iza mene su morali usporiti, no netko više nije stigao reagirati i došlo je do golemog sudara. To se mora provjeriti i poboljšati za budućnost, tako da se više ne događa.”

Nicholas Latifi (Williams): “S obzirom na konfiguraciju staze i činjenicu da je ciljna linija tako daleko, bilo je prilično jasno da će vodeći pokušati krenuti što kasnije, kako bi izbjegao da ga ostali napadnu uz slipstream. Već na pravcu prije posljednjeg zavoja činilo se da bolidi oko mene ubrzavaju za restart pa sam i ja krenuo. Gotovo sam pogodio Kevina još u posljednjem zavoju. Bilo je blizu, skupili smo se i onda se činilo da svi ponovno kreću. Kad ste tako daleko iza, jednostavno reagirate na ono što čine bolidi oko vas.”

Suci su nakon utrke istražili incident i svim uključenim vozačima podijelili upozorenja, no nitko nije dodatno kažnjen jer su zaključili da se nijednog od vozača ne može dominantno kriviti za izazivanje nesreće. Također, potvrdili su da Bottas nije napravio ništa pogrešno i da je njegovo diktiranje brzine bilo u skladu s pravilima.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
johhan peacedohan

Sainz vec opasno zaostaje za Norisom. Stvarno ga hoće peh ovih par zadnjih utrka.

mody

ova staza treba bitiu kalendaru f1

Worf

pa ti bi prvi trebao biti protiv ove staze……ovo nije uopce za f1, punoo preusko za ove brodove od bolida. zato smo imali onakve udese, dobro da ko nije glavu izgubio.
a jedina pretjecanja moguca upravo s tim toliko omrazenim DRSom, samo na kocenju u prvi zavoj kad si brzi jedno 30-40 km/h

west 44

Njemu nije zanimljivo ako ne radi hitna!!!

mody

heej ovo je vozacka staza imas idrs na abudabiju i ostalim tilkedromima ii nista ovdje ima dogadanja ,,

Related Posts