Nakon slobodnog vikenda, Svjetsko prvenstvo Formule 1 nastavlja se na obali Crnog mora, u Sočiju. Staza koja prolazi Olimpijskim selom izgrađenim za zimske OI 2014. godine nije pretjerano popularna među navijačima, ali vozačima su neki dijelovi atraktivni, posebno prvi sektor.

“Staza u Sočiju ima vrlo dobar prvi sektor, posebno kad kroz zavoj broj 3 ubrzavate punim gasom. U drugom je sektoru serija srednje brzih zavoja od 90 stupnjeva i važno je imati dobru putanju”, kaže Sebastian Vettel.

“S tehničke strane, trebate se dobro snalaziti na točkama snažnog kočenja i paziti na davanje gasa prilikom izlazaka iz zavoja, kako gume ne bi previše patile. Međutim, završni sektor je manje uzbudljiv, uži je ima sporije dijelove. Pretjecanje je prilično teško i zbog toga će biti važno odraditi pravi posao na slobodnim treninzima, kako bi se izvukao potencijal iz bolida za kvalifikacije.”

Ferrari u Soči dolazi nakon tri vrlo neuspješna vikenda. Bodova za talijansku momčad nije bilo na Velikim nagradama Belgije i Italije, dok osmo i deseto mjesto sa slavljeničke VN Toskane također nije rezultat vrijedan divljenja.

Charles Leclerc lani je u Rusiji osvojio pole position, a u sjećanju je ostala ona situacija kad ga je Vettel prošao na dugačkom prvom pravcu uz pomoć slipstreama, a onda odbio vratiti poziciju sukladno timskom dogovoru. Na kraju nije bilo pretjerano važno. Nijemcu je otkazao motor, a Leclerc je osvojio treće mjesto, iza Mercedesovih vozača.

“Dvije su stvari kojih se odmah sjetite kad pomislite na Soči, dugačka ravnica i vlak smrti. Staza ima jedan od najdužih pravaca u Prvenstvu, a prati ga zanimljivi niz zavoja. Rekao bih da je prvi sektor najuzbudljiviji, a prvi će cilj vozačima biti napraviti sve u kvalifikacijama i osigurati si dobru poziciju na gridu jer nije lako pretjecati tamo”, kaže Leclerc.

“Jako sam se zabavio u Sočiju u prošlosti, najviše u zabavnom parku koji je pored staze. Sjećam se prvi put kad sam došao tamo s Formulom 1 2018. godine, da sam s još nekim vozačima otišao na neke vožnje. Bilo je stvarno dobro opustiti se prije početka našeg vikenda. Još moram reći da mi je drago što će nas navijači moći gledati i nadam se da ćemo im prirediti pravi show.”

Na tribinama će se naći 31 tisuća gledatelja, a kako je već bilo najavljeno nakon utrke u Mugellu, Ferrari je za Soči pripremio određene nadogradnje svog ranjivog bolida. No, ne očekuje se nekakav veliki napredak u performansama.

“Predstavit ćemo manje aerodinamičke nadogradnje na bolidu SF1000, koje su dio plana za narednih nekoliko utrka, kojim želimo ispraviti što je moguće više slabosti našeg bolida otkrivenih tijekom prošlih utrka, a s pogledom prema 2021. Ne očekujemo da će ovaj manji paket napraviti veliku promjenu, ali ćemo moći provjeriti njegovu funkcionalnost i to će nam dati osnovu za razvoj u budućnosti”, izjavio je sportski direktor Laurent Mekies.

Iako u Sočiju pobjedu još nema nitko osim Mercedesa, u Ferrariju barem imaju niz od pet plasmana na postolje. Međutim, s obzirom na tijek ove sezone, nastavak te serije bio bi prava senzacija.

3
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
2 Komentara na temu
1 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
3 Autori komentara
avataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
robif

Sterilna staza,samo jos jedna u Tilkeovom nizu…Tursku je vjerojatno netko drugi radio u njegovo ime

avatar
Član
mody

staza od 2014 nije priustila nitijednu dobru utrku

avatar
Član
teo_S

Posljednje tri utrke su bile vrlo dobre ovdje.
Ti po obicaju sve obrnuto govoris…
Ali zapravo, tebi su dobre utrke samo ako Benz ne pobijedi, nebitno za sadrzaj utrke, pa niti ne cudi to sto pises iz GP vikenda u GP vikend.
A moze se pretpostaviti da uopce nisi niti gledao utrke na ovoj stazi od 2017. na ovamo.