Automotodrom Grobnik: Veliki interes za trening vožnje

GROBNIČKO POLJE – Nakon srpanjskog i prvog organiziranog treninga vozača na stazi Automotodroma Grobnik, priča je ponovljena drugi put, uz ništa manji interes brojnih vozača iz različitih krajeva Hrvatske.

Suradnjom Hrvatskog auto i karting saveza i Automotodroma Grobnik d.o.o. došlo je do hvale vrijedne inicijative da se povremeno, u slobodno vrijeme i osnovom raspoloživih termina na stazi grobničkog automotodroma organizira okupljanje vozača koji će na pravoj trkaćoj stazi isprobati svoje „pile“, automobile različitih klasa i kategorija, pripremljenih za brojna automobilistička događanja, koja su, na žalost ove godine u znatnom broju izostala uslijed sveprisutnog virusa korona i otkazivanja brojnih priredbi. Ipak, 44 vozača, u ovom drugom susretu, bili su podijeljeni u dvije skupine, a prije polaska na stazu pozorno su saslušali brojne upute i primjenu pravila. Nakon teorijske pripreme i praktično je na stazi provedena radnja uz intervenciju Safety cara i letećeg starta na kružnim utrkama.

“Zadovoljni smo odazivom vozača, što nam daje za pravo da smo dobro osmislili okupljanje vozača na slobodnim treninzima, koje ćemo nastaviti i ubuduće, sadržajno ga oplemenjivati različitim situacijama s kojima se vozači susreću na utrkama. Raduje odaziv svih generacija vozača, mladih, ali i onih iskusnih, od kojih se puno može i naučiti.”

“Usprkos skromnoj natjecateljskoj sezoni, koju odrađujemo koliko god je to izvedivo, organizirani treninzi uz koje mogu razgovarati s odgovornim i stručnim osobama u auto sportu, dobra su priprema za prave nastupe”, kazao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, jedan od inicijatora ovih aktivnosti.

Pored vozača, među kojima je bilo i slavnih imena poput Tihomira Filipovića, koji se sprema na povratak utrkama već ovog vikenda u Buzetu, budnog oka uz stazu trofejnog asa Nike Pulića i drugih, o treningu su brinuli Dean Grbac, sportski direktor HAKS-a za kružne utrke, Krešo Sauerbrunn, v.d. predsjednika Tehničke komisije HAKS-a za auto sportove i neizbježnog pratitelja brojnih priredbi Aleksandra Saše Rajkova, specijaliziranog vozača Safety cara.

Vožnja stazom Automotodroma Grobnik potrajala je do prvog mraka, u predvečerje 42. rođendana Automotodroma Grobnik, obzirom da je 17. rujna 1978. godine na ovoj, tada, a i danas jedinoj hrvatskoj stazi, održana prva utrka. Bio je to motociklistički Grand prix – Prvenstvo svijeta, što je potrajalo sve do 1990. godine.

A automobilisti će na Grobnik ponovo – čim se ukaže prilika, jer svaku treba iskoristiti.

Autor teksta i fotografija: Miroslav Krpan

Related Posts