Racing Point pokreće žalbu i želi dokazati da nije bilo kršenja pravila

Svjetska automobilistička federacija (FIA) kaznila je prošlog tjedna Racing Point iznosom od 400 tisuća eura i oduzimanjem 15 bodova za konstruktorski poredak, nakon što je ustanovljeno da su zračni otvori stražnjih kočnica na bolidu RP20 nelegalno kopirani od Mercedesa.

U svojim izjavama, čelnici Racing Pointa odmah su izrazili veliko nezadovoljstvo takvom odlukom, ističući da nisu napravili ništa pogrešno.

“Ne govorim često u javnosti, međutim ekstremno me ljuti bilo kakva tvrdnja da smo varali ili na nepošten način stekli prednost, a posebno kad takvi komentari dolaze od naših suparnika. Nikad nisam varao u životu. Ove optužbe su sasvim neprihvatljive i nisu istinite”, rekao je u svom obraćanju bijesni vlasnik momčadi Lawrence Stroll.

Otmar Szafnauer, šef momčadi, rekao je da vodstvo momčadi treba dobro razmisliti o tome isplati li se žaliti na izrečenu kaznu. Nakon nekoliko dana razmišljanja, odlučili su i službeno uputiti žalbu.

“Što će se više kopati, bolje za nas. Suci će razumjeti kako smo napravili ovaj bolid, kako smo napravili sustav hlađenja kočnica i vidjet će da smo itekako u skladu s pravilnikom”, kaže Szafnauer.

Kao što je već poznato, Racing Point nije jedina momčad koja se žalila na odluku. Renault i Ferrari također su službeno uputili žalbu, smatrajući da kazna nije adekvatna ovakvom kršenju pravila. Posebno ih smeta što sporne dijelove Racing Point smije imati na bolidima i u nastavku sezone, bez ikakvih sankcija. Žalbu su najavljivali i McLaren i Williams, no ipak su odustali.

O cijelom slučaju odlučivat će FIA-in Međunarodni sud za žalbe.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

Ako je nešto nelegalno onda to treba i ispitati…u čemu je problem?

Mike-ferrari

Zasto navijaci merca i hamste brane racing point

Worf

upravo sam napisao dolje, ne smeta vama rp nego mercedes. na svakom clanku od ove teme se ne prica o racing pointu nego se prst upire u mercedes iako dokazano nisu nista ilegalno ucinili. kad je vetma na drugom portalu objavio clanak o tome, e onda znas koje su ure. mercedes nije prekrsio nijedno pravilo. a bitna su FIAina pravila, ne vasa. ali ne, vi necete na lijepo, vi i dalje glavom kroz zid po svome. a pa sto vam ja mogu. jos malo i nece vam od glava ostati nista. ko da se raspravljam s djecom iz vrtica. to… Read more »

loni

Pitanje je (ako postoje) čiji su ti nacrti?
Nemam stvarno ništa protiv Hamiltona, briljantan .. inženjeri također (Alison), no zanimljivi su neki naslovi:
“Horner: Mercedes could be guilty in Racing Point case”
“Wolff doesn’t want Racing Point case to go to Court of Appea”

No nema razloga za brigu, sve je u čvrstim rukama FIA!

willyz

Licemjerno, žališ se na skretanje s teme a završavaš s Ferrariem?????
Funny!

Worf

nema nista gore nego kad najveci lazovi krenu o postenju

LHx6

Ispalo je da su krivi su neovlaštenu izradu zadnjih kočnica po nacrtima koje su dobili od Merca, a nisu ih smjeli primjeniti u 2020.

Za vizualnu sličnost ili “rozi merc” kako se ovdje pisalo stalno nisu krivi.

loni

Reverzibilni inženjering, odnosno kopiranje bolida u potupunosti nije moguće izvesti samo pomoću fotografija, kako tvrdi Racing Point. Postoji masu stvari unutar bolida koje moraš vidjeti , odnosno NETKO ti ih mora pokazati. RP dijeli aero tunel sa Mercom , dijeli pogon , sustav prijenosa … Itd, a šef Merca je dioničar/investitor u RP i pajdo sa Strollom, posjeduje i dionice Williamsa. Sve je jasno , Toto Wolf je najveća štetočina trenutno u F1.

loni

Teško je predvidjeti što će na kraju biti , FIA nema kadar da se nosi sa svim tim. Tombazis iz FIA ne bi vidio ni razliku između Renoa 4 i VW Bube, a možda je dobio takve naočale da ne može vidjeti.

Worf

2 genija se nasla dijeliti pravdu ti renaultovac, rijesi svoje smece u dvoristu pa gledaj tudje. ono kad k*rva krene o postenju. otkad je ovog sporta nije bilo veceg prevaranta od briatorea. sto je zdravko mamic u nogometu, to je ovaj u formuli1. kad vratite one naslove iz 2005 i 2006, pricat cemo. i odreknite se one pobjede iz 2008 a za ferrari, momcad koje svoje bolide daje haasu godinama, i bliska suradnja s alfom, koja ima pravo veta, koja je izmislila i do krajnjeg bezobrazluka iskoristavala team orders, koja je ponosna na naslove koje im je donijela mafijaska osovina… Read more »

loni

Ne smeta ni mi Hamilton… briljantan vozač , niti Alison vrhunski Inž. Napisao sam gore što i mnoge u paddocku smeta.
Što se tiće Reno pobjeda 2005, 2006 one su čiste (Alison je bio glavni inž) , čak su Renou zabranili dampere mase koji su bili unutar bolida, proglasili su ih pokretnim “aeorodinamičkim elementima” .Kasnije su priznali da to nije bilo fer prema Renou. Za Crashgate su platili , kao što bi i danas trebali oni koji varaju “na finjaka”

svakako

Braniš neobranjivo.
Nisu ljudi glupi i vide šta se događa, znaju zbrojiti 2 i 2.
Napadom na renault i ferrari pokušavaš skrenuti pozornost sa mercedesa, ali ti ne ide. Razotkriveni su i oni i vi.
Mafijaška osovina Wolf-Stroll-Aston Martin/RP-AMG itekako pegla. Dok njih ne ispeglaju.

I nebi baš reko da ferrari ima trenutno najveći budžet, mercedes troši više a ni red bull nije daleko.

Worf

sto tebe briga s kime je wollf odabrao suradjivati? on je svjetski investitor i biznismen. valjda zna bolje od nas sto i zasto radi. nije bezveze tezak 550mil. brini se ti bolje za suradnju ferrari-alfa-haas.
a dogodine sta, i mclaren se prikljucuje osovini ili?

svakako

Kontroverzni poduzetnik

LHx6

“Reverzibilni inženjering, odnosno kopiranje bolida u potupunosti nije moguće izvesti samo pomoću fotografija, kako tvrdi Racing Point. ”

U kakve ti apsolutizme ideš. jel ti misliš da je RP 1/1 kopija Merca?

loni

Ne mora biti baš sve kopirano 1/1 , bitno je da li su dobili dodatne informacije koje nisu mogli saznati preko fotografija i od koga su ih dobili.

Related Posts