Pirelli: Uzrok pucanja guma su produženi drugi stint i najjače sile ikad

Nakon što su u završnici VN Velike Britanije popucale gume na bolidima Valtterija Bottasa, Carlosa Sainza i Lewisa Hamiltona, Pirelli je proveo istragu tražeći točan uzrok tih problema. Kako kažu iz talijanskog proizvođača guma, puknuća su uzrokovala dva faktora – produljeni drugi stint i činjenica da su gume bile izložene najjačim silama ikad.

“Ključni razlog su specifične okolnosti ove utrke koje su dovele do ekstremno dugačkog drugog stinta. Drugi period sigurnosnog automobila pogurao je gotovo sve momčadi na ranije obavljanje planiranog zaustavljanja u boksu, što je rezultirali drugim stintom od oko 40 krugova. To je više od tri četvrtine ukupne duljine utrke, na jednoj od najzahtjevnijih staza u kalendaru.

“Kombiniramo li to sa značajnim povećanjem brzine ovogodišnjih bolida Formule 1, završni krugovi VN Velike Britanije bili su posebno teški, kao posljedica najjačih sila koje su ikad viđene na guma, a koje su generirali najbrži bolidi u povijesti.”

“Ukupni rezultat bili su najizazovniji radni uvjeti za gume. To je dovelo do situacije u kojoj su prednje lijeve gume bile pod maksimalnim pritiskom nakon velikog broja krugova, a njihova istrošenost u toj fazi značila je manju zaštitu od tih ekstremnih sila”, stoji u priopćenju.

Tezu o značajnom povećanju brzine F1 bolida Pirelli obrazlaže činjenicom da je krug za pole position bio 1,2 sekunde brži od prošlogodišnjeg.

Pred talijanskim proizvođačem guma i svim timovima novi je izazov na Silverstoneu, a ranije je odlučeno kako će se na drugoj utrci koristiti mekše gume. Umjesto C1, C2 i C3, timovi će na raspolaganju imati C2, C3 i C4. Neće biti nikakvih promjena u tom pogledu, ali iz Pirellija najavljuju da će momčadima sugerirati kako koristiti te gume, u pogledu broja krugova i minimalnog tlaka u gumama, da bi se smanjilo opterećenje.

Total
15
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
Desmosedici
05.08.2020. 18:18

Već sam pisao o ovome..gume su takve kakve su, znaju im se karakteristike i koliko traju..kocka se ponekad isplati a ponekad i ne..tko voli nek izvoli.

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x