Dodatnom analizom završnih krugova Velike nagrade Austrije stiglo se do pitanja je li možda Valtteri Bottas u pretposljednjem krugu namjerno usporio kako bi Lewisa Hamiltona, tada već vlasnika vremenske kazne, dostigli Charles Leclerc i Lando Norris.

Nakon što su mu suci dodijelili kaznu od pet sekundi zbog incidenta s Alexanderom Albonom, Lewis Hamilton je u završnim krugovima utrke pokušavao voziti visokim tempom kako bi se odvojio od pratitelja i sačuvao mjesto na pobjedničkom postolju.

Međutim, u jednom je trenutku vodeći Valtteri Bottas značajno usporio i Hamilton nije imao izbora nego pratiti Finca, a kad je prošao ciljem, unutar pet sekundi zaostatka bili su Charles Leclerc i Lando Norris te tako zaradili mjesto na podiju, dok je branitelju naslova preostala četvrta pozicija.

Na pitanje zašto je u pretposljednjem krugu vozio dvije i pol sekunde sporije u odnosu na svoj uobičajeni tempo, Bottas objašnjava da je ulogu igrala žuta zastava zbog incidenta Daniila Kvjata, ali i da se pripremao za napad na najbrži krug utrke u finalnom prolasku stazom.

“Kad ste u vodstvu, naravno da želite minimizirati bilo kakve rizike. Također, morate usporiti barem pola sekunde, a idealno bi bilo i više od toga, u slučaju dvostruke žute zastave. To sam i učinio.”

“Znao sam da će biti prilika za pokušati ostvariti najbrži krug utrke, a bilo bi suludo to ne napraviti. Iako nismo mogli voziti preko pasica, želio sam probati unutar okvira staze. Zato sam u posljednjem krugu dodatno ubrzao”, kaže Bottas.

O ovoj temi oglasio se i Hamilton, ističući kako ga Finac sigurno nije namjerno pokušavao usporiti.

“Iskreno, poznajem Valtterija bolje nego mnogi drugi ljudi, budući da smo tako blisko surađivali zadnjih nekoliko godina. Tako nešto mi ne bi niti prošlo mislima, niti bih ikad smatrao da je on kadar to napraviti.”

“On je istinski trkač i želi pobjeđivati čisto i legitimno. Vjerujem onome što je rekao, iako nije trebao to niti izgovoriti”, poručio je Britanac.

Tenzija u redovima Mercedesa zasad nema, a Bottasu ostaje zadovoljština da je na prvoj utrci osvojio čak 13 bodova više od timskog kolege. Sada je na njemu da dokaže kako ove sezone može zadržati razinu forme i biti ozbiljan kandidat za naslov prvaka.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o