Pripreme za start sezone: Mercedes i Ferrari organiziraju privatne testove

Točno mjesec dana ostalo je do početka nove sezone Formule 1, a kako bi se vozači i članovi momčadi vratili u radni ritam, Mercedes i Ferrari odlučili su organizirati privatna testiranja.

Sve momčadi Formule 1 odradile su predsezonska testiranja krajem veljače, no zbog pandemije koronavirusa start sezone je odgođen, a vozači i timovi bili su u fazi mirovanja. S obzirom na to da je potvrđen start sezone u Austriji 5. srpnja, momčadi sada traže način kako svoje djelatnike vratiti na radnu temperaturu.

Prema pravilima, testiranja ovogodišnjih bolida nisu dozvoljena, ali postoji rješenje. Momčadima je dozvoljeno organizirati privatno testiranje koristeći neki od prijašnjih bolida.

“Momčadi smiju koristiti bolide dizajnirane i napravljene prema tehničkom pravilniku Formule 1 za bilo koju od tri kalendarske godine koje su prethodile prošloj kalendarskoj godini, odnosno godini prije trenutnog prvenstva. Testiranje ranijih bolida smije se održati jedino ako su bolidi napravljeni prema specifikacijama svog perioda i na gumama koje su napravljene specijalno za tu prigodu”, stoji u pravilima.

U pravilniku je to pomalo zbunjujuće napisano, ali u pojednostavljenoj verziji, bolidi iz 2018. pripadaju u opisanu kategoriju te ih se može koristiti za testiranje bez ikakvih ograničenja po pitanju kilometraže. Stoga je Mercedes odlučio aktivirati svoj W09 te poslati Lewisa Hamiltona i Valtterija Bottasa na Silverstone već sljedećeg tjedna.

Kako prenosi službena stranica Formule 1, Ferrari ima slične planove. Još nije poznato kada i gdje, ali Charles Leclerc i Sebastian Vettel dobit će priliku za trening u bolidu prije povratka utrkivanju u Austriji.

Budući da neće biti službenih testiranja, vozači i momčadi snalaze se kako znaju. McLarenov Lando Norris već je odradio privatne treninge u bolidu Formule 3. Organizirao je to u suradnji s timom Carlin, s kojim je osvojio prvenstvo Formule 3 2017. godine.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Ovo nisu nikakva testiranja, prije bi se moglo nazvati trening vozača sa starim bolidima i Demo gumama..nakon duže pauze u kojoj su samo vježbali na simulatoru vozačima je potrebno da malo voze uživo, da “osjete” bolid prije početka sezone..Vettel i Leclerc će tako slijedećeg tjedna u Fioranu voziti Ferrari SF71H..kilometraža nije ograničena, gume su Pirelli demo napravljene za takve prillike.

LHx6

Demo za javnost. Ti dobro znaš da su dizajnirane za Merc 2020.

Related Posts