Todt: Momčad koja uzme Vettela može biti jako sretna

Jean Todt, predsjednik Svjetske automobilističke federacije i nekadašnji šef Ferrarijeve momčadi u Formuli 1, komentirao je najavljeni odlazak Sebastiana Vettela iz Maranella po isteku ugovora krajem 2020. te povukao paralelu s vremenom u kojem su on i Michael Schumacher vodili talijansku momčad do golemih uspjeha.

Sebastian Vettel stigao je u Ferrari 2015. kao četverostruki prvak svijeta s Red Bullom. Trebao je ponoviti barem dio uspjeha koje je s Ferrarijem postigao njegov sunarodnjak, Michael Schumacher, no tijekom proteklih pet sezona Ferrari i Vettel ostali su debelo u sjeni Mercedesa i Lewisa Hamiltona.

Ne dogodi li se pravo čudo pa Vettel ove godine osvoji naslov prvaka, na kraju će godine napustiti Maranello neobavljena posla. Dvaput je bio viceprvak svijeta, no do trona nije stigao.

Aktualni predsjednik FIA-e dobro zna što znači biti dio Ferrarija. U vrijeme njegovog vođenja momčadi Michael Schumacher osvojio je pet uzastopnih titula, a ovako Jean Todt objašnjava činjenicu da Vettel nije uspio doći do sličnih uspjeha.

“Rezultate, dobre ili loše, uvijek možete objasniti. S Michaelom i cijelim Ferrarijevim timom, svi oni uspjesi ostvareni su jer smo bili vrlo ujedinjeni i snažni. Davali smo podršku jedni drugima, posebno u teškim trenucima.”

“Lako je pokazati zajedništvo kad je sve dobro, ali dobrog mornara vidite na nemirnom moru. Kad smo se mi našli u nemirnim vodama, svi smo bili na tom brodu i mislim da je to činilo razliku”, kaže Todt.

Todt smatra da je Ferrariju u proteklim godinama nedostajalo zajedništva, ali kad je Vettel u pitanju – vjeruje da ga još ne treba otpisati.

“Sebastian Vettel jedan je od najvećih talenata u sportu. Objavljeno je da neće voziti za svoju sadašnju momčad nakon 2020., ali ima još mnogo prilika. Možemo mu samo poželjeti najbolje, a ja zaista osjećam da će momčad koja ga uzme biti jako sretna.”

“On je jedan od vozača koji s poštenim bolidom može osvajati prvenstva. Kad je Michael stigao ’96, pobijedio je na samo tri utrke. Ne zato što nije bio motiviran, već zato što nije imao bolid koji bi mu omogućio naslov prvaka svijeta.”

“Polako smo gradili bolid i gradili momčad koja mu je to omogućila. Uzmite Lewisa Hamiltona, da ne sjedi u pobjedničkom bolidu, ne bi mogao biti svjetski prvak. Vidjeli smo to s Alonsom, s Vettelom. Mora postojati kombinacija svih faktora, to je logično”, objasnio je Todt.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Ako Seb dođe u Mercedes prizemit će Supermana..Superman više neće moći letjet, već samo vozit pokraj isto tako dobrog vozača.

Crnac

Želiš reći moglo bi se dogoditi nešto slično onome kad je Alonso došao u McLaren?

konacadabra

Desmo, inace pratim tvoje komentare i manje vise sve stoji, ali mislim da je ham ipak mentalno jaci od vettela i tu je razlika, isto kao sa rosbergom. Svaka cast Vettelu na trudu i borbi sa jacim mercom, jer on je jedini koji je koliko tolko pokusao ih pratiti.

Panzer

…jer mogla je uzet i goreg od Vettela!

LHx6

Osim Ferrarija, hehe, oni su bili nesretni s njim.

Mike-ferrari

Eto vrlo jasno i logicno objasnjenje za sve fanove ,hejtere…. bilo kog od ova 3 vozaca

LHx6

Jel ti svjesno zaboravljaš da ni u Benettonu ni u Ferrariju nitko drugi nije mogao osvojiti naslov osim MSa jer nije postojalo takvo drugo radno mejsto. Postojao je samo jedan vozač koji je onda to napravio kad je imao najbolji bolid.
Upravo to i kaže ovo pojašnjenje. Kad je imao bolid osvojio je naslove, ali tada je samo on to imao oravo.
Izuzev 1999. kad je slomio nogu onda smo svi vidjeli kako i party boy vozač broj 2 Eddie Irvine može do naslova čak i kad krene iz pola sezone.

LUTHER

pa ista ti je stvar sada u mercedesu…koliko puta je bottas bio ajmo reći brži ili ispred hamiltona pa ga je morao pustiti ili ne napadati? zato je u ferrariju i vladalo to pravilo, zna se tko je br 1 a tko br 2 u momčadi i sve je riješeno, i irvine, barrichello, massa…svi su znali da dolaze kao vozač br 2… bez obzira na leclerca, ekipa je trebala reći da vettel prvi vozač i točka, i lec bi se morao pomiriti s time, bez obzira na svoju brzinu.. kimi je jednom rekao…kad su ga pitali da li će pomoći… Read more »

klepesina

botas je mozda bio brzi 1-2 puta ukupno a slazem se da u svakom timu postoji 1-2 vozac i to mora bit tako zna se ko je brzi i jaci vozac i za koga se mora radit

F1 fan

1-2 puta? Daj budi realan malo i bolje prati utrke

F1 fan

Ispadaš glup care nitko i ništa si i govoriš kontra utjecajnih ljudi u motosportu znači smiješan su sramotis se

Mike-ferrari

Ja svjesno vidim isto to i sa tvojim idolom
A o tome uopce nisam pisao
Uostalom teraj se sa Hamiltonom i spikom oko njega uopce me ne zanima ko je ,sto je itd

Related Posts