FIA provjerila Racing Pointov “ružičasti Mercedes”

Tehnički direktor Racing Pointa Andrew Green otkrio je kako su FIA-ini tehničari posjetili njihovu tvornicu kako bi usporedili RP20 s Mercedesovim dizajnom. Nakon provjere, u FIA-i su bili zadovoljni rezultatima.

Racing Pointov RP20 je podigao mnogo prašine u predsezoni jer neka aerodinamična rješenja su dosta slična onima na Mercedesu W10 iz 2019. Bolid je odmah dobio nadimak “ružičasti Mercedes”. Neki su čak, poput Renaulta, najavljivali moguće tužbe u budućnosti. No, Green izjavljuje kako je bolid potpuno legalan.

“Ne znam na čemu temelje moguće tužbe. U vrijeme predstavljanja bolida razgovarali smo s FIA-om, njihovi tehničari su došli u tvornicu i pregledali bolid i njegov dizajn. Čak su uzeli i Mercedesove podatke od prošlogodišnjeg bolida i usporedili ih s našim.”

“Napravili su potpuni pregled. Potpuno su zadovoljni napustili tvornicu nakon što su se uvjerili da smo mi u potpunosti dizajnirali svoj bolid. Možda ima određenih sličnosti s Mercedesom, no na tome i ostaje – bolid nije isti kao Mercedesov. Stoga nije bilo nikakvih protesta od strane FIA-e.”

“Mogu biti glasni i pričati koliko god žele, no ono što konkurenciju tišti je činjenica da su napravili propust u razvoju vlastitih bolida. To ih čini nemirnim,” rekao je Green.

Iz FIA-e su potvrdili Greenove navode.

Bolid RP20 je prvi bolid Racing Pointa koji je u potpunosti dizajniran pod vlasništvom Lawrencea Strolla. Bolid ima neke ideje preuzete od Mercedesa, poput stražnjeg kraja low-rake filozofije, što je u suprotnosti s Red Bullovim tradicionalnim dizajnom kojeg su se držali do kraja prošle sezone. Promjena je ponajviše napravljena zbog Mercedesovog mjenjača koji je konstruiran za low-rake dizajn.

21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Dobro..da sada malo rezimiramo i pokušamo pronaći pravi odgovor..istinu. Svi smo se malo navijački izludirali sa komentarima po ovoj temi, a sad je red da ovo pokušamo ozbiljnije sagledati. Meni je nešto čudno. Dosta sam toga pregledao i nisam nigdje uspio pronaći da se piše o ovome. Stoga bih molio, ako netko zna, da nam svima kaže kad je bio taj posjet..ili pregled..ili kako li se to može nazvat..u tvornicu momčadi R Point..zatim zbog čega..ili na čiju je inicijativu, zahtjev ili prigovor to učinjeno..zatim tko je to službeno obavio..što se točno pregledalo, ako znamo da je vanjski izgled bolida potpuno… Read more »

Desmosedici

P.S: Ispričavam se, napravio sam lapsus. Sumnja u regularnost Ferrarijeva motora je počela nakon velikih uspjeha u drugom dijelu prošle sezone..tu su najglasniji bili glavni konkurenti Red Bull i Mercedes..Max je čak javno izjavio da Ferrari vara. nakon toga je FIA reagirala i u studenom zaplijenila Ferrarijev pogon i dala ga na detaljni pregled. Ovih sedam momčadi su samo od FIA-e tražili pojašnjenje Nagodbe..detalje o čemu se tu radi.

west 44

Autosport.com donosi taj članak i svi odgovori su unutra !!!

Desmosedici

OK. pročitao sam..i sve sam razumio..sve je onako kako sam i predpostavljao..to je ta “politika”..FIA im je to dozvolila..neke stvari su prepravili..ali to je Mercedes W10.

Desmosedici

Svi vi koji ste se čudili i osuđivali Nagodbu između Ferrarija i FIA-e..da vas sad vidim koliko ste objektivni i konzistentni..Što je ovo? Kakva je tek ovo lakrdija? Kad jedno jaje obojiš u srebrenu boju a drugo u pink boju oni više ne sliče kao jaje jajetu?..Strašno.

klepesina

prika sta je problem ako mozete vi muljat ima i drugih koji mogu ako ste vi legalni ne vidim zasto i drugi nebi bili legalni

Desmosedici

Rekao sam samo da želim vidjet objektivnost i konzistentnost od vas na forumu..ali je ne vidim..ako je netko lopov ne može ti biti isprika da si i ti zbog toga lopov..razumiješ?

klepesina

Razumijem ja tvoje rijeci i poentu al to ne vazi za f1 uostalom uvjek je bilo ekipa koje muljaju nema te ekipe koja nije muljala i probala zaobic pravila a ferari je vrlo poznat po tome ostali su male mace

Desmosedici

Naravno da su ostali male mace..Ferari je tu 71 godinu..prošao je svašta, uspjehe i neuspjehe, ali je uvijek tu, u vrhu..i tako će ostati..ali i male mace se začas nauče sve muljaže ako im se dozvoli.

LHx6

Merc je pobijedio gotovo uvijek kad je nastupao.

I dosadan vam je čim se pojavi. Zamisli da su tu “71 godinu”.

Uostalom možemo i ovakav statistički podatak izvući: Ferrari nikad nije osvojio prvenstvo kad je Mercedes nastupao.

Desmosedici

Čekamo da Aston Martin preuzme stvari od Mercedesa a da se Mercedes povuče..dvije do tri sezone..strpljen, spašen..

Desmosedici

P.S. Manipuliraš sa statistikom. To je tzv. mali uzorak da bi se iz toga moglo izvući prave vjerodostojne zaključke..ovo su samo tvoje karafeke..tvoje nazovi “mudrosti”. Ferrari i Mercedes su se međusobno takmičili samo 1954-1955 i od 2010-2019. Mercedes je bio bolji 1954-1955, Ferrari 2010-2014, a Mercedes 2014-2019.

LHx6

Ferrari 2010-2014 je baš period kad se imaju s čim hvaliti. Ni protiv proizvođača pića nisu mogli. Sad ih barem dere moćni Merc i to nije sramota.

Desmosedici

U tom periodu su bili bolji od Mercedesa..drugi, iza Red Bulla..sve ostalo su tvoje karafeke kako ti to želiš prikazat, tj. ponizit najveću i najpoznatiju momčad F1 na svijetu.

LHx6

Jel ti nemaš mogućnost shvaćanja ili ne možeš izaći iz “navijačkog mentaliteta”?

Da je FIA rekla “Pregledali smo RP bolid i nećemo vam reći što smo se tajno s njima dogovorili” onda je to za osudu.

Ti si zbilja polupao sve lončiće.

Desmosedici

Vjerojatno su po uputama prepravili neke stvari tako da imaju alibi iliti pokriće da to nije čista kopija..ali nije nitko tolika budala da ne vidi da je to Mercedes W10..sve čisto i pošteno..a ja glup, navijački zatucan pa ne mogu shvatit..a ti se trudiš da me prosvijetliš. Poslušao si me kad sam te u više navrata savjetovao da tu svoju energiju koristiš u pozitivne, konstruktivne stvari. Hvala ti na trudu. Pozdrav!

LHx6

Ti vidiš da je to kopija, FIA ne vidi. Sam si rekao što je onaj tko krivo vidi.

Ti izjednačavaš FIA izjavu da je RP bolid ok sa FIA izjavom nećemo reći što smo se tajno dogovorili. To ti radiš. Vidiš li ti koliko je pogrešno?

Uopće ni ne zaslužuješ da te se uzme za ozbiljno ako ovako misliš valajti.

I onda u maniri pravog tvrdoglavog čovjeka podložnog teorijama zavejre ubacuješ “a onda su nešto sigurno im rekli da izmjene, ne znam što, ali nešto” kao činjencu na kojoj temeljiš zaključke da je ipak kopija.

Desmosedici

Ma da..Šta je svim tim ljudima? Ne vide dobro? To su potpuno različiti bolidi..mislim po boji..Hahahaha!

Desmosedici

P.S. Nešto mi je čudno u ovoj priči. Dosta sam toga prekopao ali nisam nigdje pronašao da se o ovome piše..Sve nešto iopćeno..ne zna se kad je bio taj posjet ili pregled od strane FIA ni tko je od FIA-e službeno potvrdio nalaz. Ako ima nešto objavi..ono da tebe parafraziram..ne vjerujem ako ne vidim..to ne postoji.

klepesina

Ono što konkurenciju tišti je činjenica da su napravili propust u razvoju vlastitih bolida. To ih čini nemirnim,” SVE Objasnjeno hvala dovidjenja

klepesina

ovo ja nisam napisao samo copy paste iz texta iznad hahah

Related Posts