Zak Brown: Formula 1 je u krhkom stanju i mogla bi ostati bez nekih timova

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa opasno prijeti opstanku nekih timova u Formuli 1. Šef McLarena Zak Brown upozorava da bi sport mogao izgubiti nekoliko momčadi, ako reakcije na krizu ne budu pravovremene i dobre.

Pandemija koronavirusa zaustavila je svijet sporta, a time i Formulu 1. Od prvih osam utrka sezone dvije su otkazane, a šest ih je do sada odgođeno. Kada će sezona početi i koliko će utrka imati, u ovom trenutku nitko ne zna jer se krizi još uvijek ne nazire kraj.

Jasno da je sport u drugom planu dok traje borba za tisuće i tisuće života diljem svijeta, no koronavirus je posljedično vrlo opasna stvar i za momčadi Formule 1. Nema utrka, nema ni prihoda, a za manje timove to bi moglo biti pogubno.

Formula 1 već je donijela određene mjere. Implementacija novog tehničkog pravilnika odgođena je za 2022. godinu, dok će se u 2021. koristiti bolidi od ove godine, a ljetna stanka aktivirana u ovom proljetnom razdoblju kako bi se smanjili troškovi. Međutim, Zak Brown poručuje da to neće biti dovoljno.

“Ne zauzmemo li vrlo agresivan stav prema ovoj situaciji, sukladno onome što se trenutno događa u svijetu neke bi momčadi mogle nestati. Zapravo, mogu zamisliti scenarij gubitka četiri momčadi, ako se ovoj krizi ne pristupi na pravi način.”

“A onda, uzmemo li u obzir koliko dugo treba za pokretanje F1 momčadi te ovu ekonomsku i zdravstvenu krizu u kojoj se nalazimo, misliti da će biti onih koji će biti spremni preuzeti te posrnule momčadi… Mislim da za tako nešto trenutak ne može biti gori i da je Formula 1 u vrlo krhkom stanju u ovom trenutku”, rekao je Brown za BBC.

McLaren je prošlog tjedna postao prva momčad koja je dio svojih radnika poslala na prisilni dopust, dok su ostalima smanjene plaće. Rezove su prihvatili i šef Brown, ali i vozači Carlos Sainz i Lando Norris.

Šefovi F1 timova trebali bi tijekom ponedjeljka ponovno razgovarati o mjerama štednje. Sljedeće godine na snagu je trebao stupiti novi financijski pravilnik, prema kojem su budžeti timova ograničeni na 175 milijuna dolara, no sada se govori o smanjivanju tog iznosa na 150 milijuna, a možda čak i niže od toga. Jasno, za manje timove tih 150 milijuna je mnogo više od onoga što su u stanju potrošiti tijekom godine.

“Svi su za spuštanje na 150 milijuna, a velika većina, uključujući i jednu od velikih momčadi, voljna je spustiti se značajno ispod 150 milijuna”, poručuje Brown.

Još jedna tema razgovora momčadskih šefova trebalo bi biti dodatno odgađanje novih tehničkih pravila, sve do 2023. godine.

Related Posts