Preminuo Stirling Moss u 90.-oj godini

Četverostruki viceprvak svijeta Formule 1 i Britanska motorsport legenda Sir Stirling Moss preminuo je na uskrsno jutro u svojoj 90.-oj godini života. Dugo vremena je bio bolestan i ovog jutra nas je tiho napustio u svom domu u Mayfairu.

“Umro je kako je živio, lijepo i tiho. Na kraju je jednostavno bio umoran te je sklopio svoje predivne oči i to je bilo to.”

“Bio mu je ovo jedan krug previše. Samo je zatvorio oči,” izjavila je supruga Stirlinga Mossa.

Ikona Britanskog sporta je tijekom svog aktivnog natjecanja u svim kategorijama motorsporta zabilježio 212 pobjeda u 529 utrka. U Formuli 1 je imao 67 utrka, od toga 66 startova i zabilježio je 16 pobjeda, 24 postolja, 16 pole positiona, 19 najbržih krugova i  skupio ukupno 185 i 9/14 bodova. On je vozač koji drži rekord od najviše pobjeda u F1 bez osvojenog naslova prvaka. Kao jedna od njegovih najvećih pobjeda ostat će zabilježena pobjeda u Monaku 1961. kad je u inferiornom Lotusu s izgubljenom bočnom stranicom uspio zadržati puno brže Ferrarije.

1990. je ušao u svjetsku motorsport kuću slavnih. 2006. je od FIA-e dobio zlatnu medalju za svoja postignuća i doprinos motorsportu. U Formuli 1 je aktivno sudjelovao od 1951. do 1961. vozeći za momčadi poput Mercedesa, Maseratija, Coopera, Vanwalla, BRM-a, Lotusa te pojedinačnih nastupa u manjim privatnim momčadima. Karijeru mu je najviše obilježila strašna nesreća u Goodwoodu 1962. u kojoj je zadobio teške ozlijede, bio u komi mjesec dana i djelomično paraliziran pola godine i time je praktički njegova karijera bila završena.

Počivao u miru.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

rip stirlin vozio je u opasnmiom vremenima f1 kad je bilo poginuti vrlo često vozio na opoasnim stazama znaoje pobjedivati na pescari, riversidu maroku monsanto parku opasnim stazama imao je tesku nesrecu u spa 1960,, to su bili heroji f1 ali nije mogao biti prvak jer je tada haračiofangio,, 1958 je bio najblize naslovu ali izgubio za bod

Desmosedici

R.I.P. Počivao u miru Božjem!

Desmosedici

Sir Stirling Craufurd Moss, OBE (17 September 1929 – 12 April 2020)..niie nešto važno, ali ispravno bi bilo da je preminuo u 91.-oj godini.

Desmosedici

Sretan Uskrs Tomislave..Pozdrav!

Related Posts