Brown: Ako je Binottu stalo do etike, neka objavi detalje nagodbe s FIA-om

Nastavlja se verbalni rat na relaciji McLaren – Ferrari, odnosno Zak Brown – Mattia Binotto. Šef McLarenove momčadi pozvao je kolegu da objavi detalje Ferrarijeve nagodbe s FIA-om, ako mu je stalo do etičnosti.

Šefovi McLarena i Ferrarija posljednjih se dana prepucavaju preko medija. Taj njihov verbalni rat počeo je zbog razilaženja u mišljenjima oko ograničenja budžeta timova za 2021. godinu. McLaren se zalaže za drastične rezove, dok Mattia Binotto kaže da spuštanje ispod granice od 145 milijuna dolara za Ferrari nije opcija.

Talijan to stajalište opravdava Ferrarijevom etičkom dužnošću prema svojim zaposlenicima, ističući kako momčad ne želi otpuštati ljude, niti ih prebacivati u druge odjele. Zak Brown na to je odgovorio da Ferrari živi u poricanju aktualne situacije i da Formuli 1 trebaju korjenite promjene, a sada je otišao i korak dalje u svojim komentarima.

“Ja sam u potpunosti za etičke dužnosti. Ako već pričamo o etici, mislim da bi bilo odlično kad bi Mattia podijelio s nama detalje tajne nagodbe postignute s FIA-om oko kršenja pravila na njihovim motorima. Ako su već tema etika i transparentnost, mislim da bi to bio dobar primjer”, kaže Brown.

Podsjetimo, ranije ove godine FIA i Ferrari postigli su nagodbu nakon istrage Ferrarijevih motora iz 2019. godine, no detalji te nagodbe nisu objavljeni i to je trn u oku svim ostalim timovima. Istražitelji nisu mogli direktno dokazati nepravilnosti motora, a dugački sudski spor nikome nije bio u interesu i tako je došlo do nagodbe.

Predsjednik FIA-e Jean Todt nedavno je rekao kako bi volio objaviti detalje tog slučaja, no objava je moguće isključivo uz suglasnost Ferrarija, što se naravno nije dogodilo.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
147 kt

A izgleda da im je Ferrari kriv za lose rezultate. Kad se maknuo Ron sve je krenulo nizbrdo.

Mike-ferrari

Nepravite motore i nikada niste
Pa ionako nebi skuzio o cemu se radi
Tako da ti ta informacija nista nebi znacila
A jos manje ti napunila ziro racun

LHx6

Meni bi bilo super da je F1 utrkivanje tvorničkih ekipa od kojih svaka sama radi motore i šasije. Onda bi gledali Ferrari, Mercedes, BMW, Hondu, VW, Toyotu, Renault, Citroen i ostale. Budžet što je moguće veći (da svi podnesu), sloboda izrade motora i šasija što je moguće veća. To bi za mene bila genijalna F1. Što se tiče tajnih ugovora bilo bi dobro da smo svi složni da to nije ispravno. Sad je to Ferrari i o njemu pričamo. Kad je o nekom drugome riječ opet trebamo biti složni da to nije ispravno. Nema “ali ovo ili ono ili a… Read more »

svakako

Zak Brown pod čijim vodstvom se Mclaren srozao na najniže grane posljednjih godina i time postao cirkus od momčadi se sada javlja i želi utjerivati neku pravdu i etiku.

Postoji Formula 2, Formula 3, Formula E i još jako puno drugih serija u koje se može prebaciti bez da itko za njim zažali ako mu je ovdje skupo, a skupo mu je iz razloga što fali rezultata, samim time i novca i naknada i sponzora, za što je opet sam kriv zbog katastrofalnog vodstva zadnjih nekoliko godina.

LHx6

U pravu si. Tko ne može skupiti novac je nespsoban. Kad je RB uletio u igru s novcem oderao je svih 4 godine. Onda je uletio Merc i dere već 6 godina. Tko je kriv ostalima što u ovih 10 godina nisu imali rezultate kao RB i Merc. Totalno su nesposobni.

svakako

Pa kad ti novac vodi glavnu riječ u sportu naravno da moraš imati i ulagati brdo novca da bi bio pri vrhu.

Pričaju o nekom smanjivanju troškova i pokušavaju ih uporno progurati od 2009g a nikad skuplje nije bilo biti dio F1

Ne možeš pričati o štednji a u isto vrijeme uvoditi motore na struju čiji razvoj je koštao boga oca, KERS, ERS, PU.. imati 22 utrke u kalendaru i to po kojekakvim vukojebinama i dalje sad da ne nabrajam ne da mi se, ako nisi dosad skužio ni nećeš, to sam naučio na primjeru tvojih drugova.

LHx6

Teško je za shvatiti da ako uložiš više imaš veće izglede za uspjeh? To si ti sam dokučio, respekt. Taj dio je neosporan i ne znam zašto se to toliko ponavlja jer ne vidim tko tvrdi suprotno. Pitanje je jel rezanje troškova bolje za gledatelje ili nije. Ja mislim da je to dobar put da bude zanimljivije za gledati. Kako ti zagovaraš neograničeni budžet, zadnjih 10g ti je očito bilo genijalno gledat Seba u RBu i Hama u Mercu kako sve osvajaju. Pogotovo ovog drugog, mora da uživaš. Sad dio koji ti osobno ne kužiš. Spreman? Ferrariju je bolje da… Read more »

svakako

– Kako ti zagovaraš neograničeni budžet, zadnjih 10g ti je očito bilo genijalno gledat Seba u RBu i Hama u Mercu kako sve osvajaju. Pogotovo ovog drugog, mora da uživaš – Jako zanimljivo, a ja budaletina mislio da su Vet i Ham osvojili sve naslove zadnjih 10g zato što znaju vozit, pogotovo ovaj drugi, a ono oni osvojili sve jer su im momčadi imale neograničen budžet. E jesam se zajebo I razočaro u obojicu A Zak Brown sa Mclarenom svakako neće napraviti ništa ni sa 50, ni sa 500, ni sa 900 miliona budžetom. Tako da je totalno svejedno što… Read more »

147 kt

Mclaren steka vec par god u nazad i sad su se odlucili malo pozabavit Ferrariem umjesto da rade na razvoju i unapredenju svog bolida.

LHx6

McLaren šteka već par godina. Tajni dogovori su muljaže.

Isključivati logiku jer se radi o timu za koji navijaš je smiješno. Samo još jedan u nizu pokazatelja kako je bezuvjetno navijanje glupost.

Pratiteljcro

Bravo LH! Slijepo navijenje je slijepa religija!

Related Posts