Tehnička analiza predsezonskih testiranja

Nakon završenih predsezonskih testiranja, donosimo kratak pregled vidljivih promjena korištenih na bolidima tijekom testiranja. Ispod pokrova bolida, naravno, nemamo baš neki uvid za analizu, tijekom sezone se možda sazna za neki trik ili genijalno rješenje. Mercedes nam je, doduše, donekle “bacio kost” s nadogradnjom ispod pokrova bolida sa svojim DAS sustavom koji je u drugom tjednu testiranja ipak malo pao već u zaborav.

Timovi su na ovogodišnja predsezonska testiranja donijeli neke aero pakete s kojima su testirali određene postavke bolida. Najviše spomenuti, a vjerojatno i najbitniji elementi u teoriji su i dalje:

  • outwash – “uklanjanje(ispiranje)” turbulentnog zraka s prednjeg krila, na što učinkovitiji i brži način
  • Y250 vrtlog – pokušaj kontroliranog slanja spomenutog vrtloga zraka prema podnici
  • prednji cap, jednostavno prevedeno šešir koji skuplja tok zraka ispod “sebe”, tj. donjeg vrha nosa i dalje ga prosljeđuje prema već spomenutoj podnici
  • s-kanal – standardni dio bolida kod većine momčadi, nalazi se u nosu bolida, zrak ulazi na donjem vrhu nosa (ili bočno), a izlazi na gornjem kod pregiba prema kokpitu

Kod Alfa Romea smo na testiranjima ipak vidjeli povratak malenih krilca na vrhu prije pregiba nosa, nakon prvotnog predstavljanja bolida bez tog aero elementa koji je bio na prošlogodišnjem bolidu. Ta krilca su sada doduše malo drukčijeg oblika, tj. sada doslovno izgledaju kao rogovi, prošlogodišnja su izgledala poput uzdignutih trepavica. Očito je da će taj aero element ipak ostati za ovu godinu.

Williams je na prednje krilo donio novost (novost za svoj bolid, inače Red Bullova ideja) u obliku proreza na unutarnjem kraju prednjih krilca. Takvim prorezima lakše se kontrolira gore spomenuti vrtlog zraka koji se pojavljuje kod ubrzavanja bolida, te je usmjeren prema podnici bolida. Dopušteno je imati pet takvih “završetaka”, Williams ovdje ima četiri “vilice” i gornje završetke bez proreza pa je sve unutar pravilnika. Racing Point po uzoru na Mercedes W10 i začetnik ove ideje Red Bull, imaju samo dva proreza za sada.

Ferrari je u drugom tjednu testiranja u odnosu na prvi test i predstavljeni bolid, donio značajnu promjenu na zadnjem krilu. Ovo prvo bilo je, laički rečeno, obično, s ravnim donjim dijelom korištenim na stazama koje zahtijevaju mnogo downforcea (npr. Monako). Krilo iz drugog testa, s povišenim dijelovima prema rubu krila koristi se na stazama gdje je nužno imati manje zavlačenja, tj. draga, poput staze u Bakuu ili Montrealu. Izmjene su vidljive i na stražnjem pokrovu bolida koji je sada još niži, a peraja veća. Vozilo se i s manjim otvorima na samom kraju pokrova na stražnjem dijelu bolida, čiji rubovi su još bliže ispušnim cijevima.

Red Bull je u drugom tjednu donio mnogo promjena na podnici, s ciljem testiranja tih nadogradnji s C2 gumama, te su na tim gumama napravili i najviše krugova i čine se zadovoljni s tom kombinacijom. Sama podnica je dobila elemente slične Mercedesovom i Ferrarijevom bolidu, što bi trebalo donijeti još malo više downforcea.

McLaren je očito i dalje bez s-kanala, teško da će se i pojavljivati tijekom sezone na njihovom bolidu jer bi to značilo veći redizajn šasije. U Wokingu vjerojatno imaju svoje razloge za to, tim više što s-kanal sve manje dolazi do izražaja zbog sužavanja nosa na bolidima, čime se zapremnina samog kanala smanjuje. Bit će tu više prostora za neke druge komponente, a i sama zamjena nosa u boksevima zbog mogućeg oštećenja u utrci je prilično jednostavnija i brža, pošto su potrebne kopče i pinovi u “povoljnijem” položaju.

Kao što smo i u analizi predstavljanja bolida rekli, Renault ima neke ekstremne promjene u odnosu na prošlogodišnji bolid. Precizno oko fotoreportera ulovilo je prilično visoko postavljen mehanizam skretanja.

Unatoč pohvalama Mercedesu za DAS sustav, razloga za pouzdanost ispod pokrova motora na temelju testiranja baš i nema. Klijentski Williams imao je četiri problema s Mercedesovom pogonskom jedinicom, a tu je i Hamiltonovo odustajanje radi problema s tlakom ulja. Kod Mercedesa su se uglavnom mogla vidjeti razna testiranja aerodinamičkog učinka, prvenstveno kako bi se uočila neželjena savijanja materijala.

Haas je pokazao svoja rješenja na stražnjem krilu koja uključuju “dvostruke glave labuda” kao centralne držače krila (koriste još neki timovi), a zanimljiva su dva proreza u obliku slova V na stražnjem gornjem dijelu krila. Alpha Tauri ima samo jedan takav držač.

Impresivno je vrijeme Sergia Pereza u Racing Pointu na, kako bismo rekli, glavnoj gumi, C3. Bilo je to 1:16.634, no pitanje je koliko je bilo goriva u Perezovom bolidu. Na Racing Pointu smo vidjeli i trend stavljanja dodatne hrapave površine u stražnji kotač bolida, s ciljem boljeg održavanja temperature u kočnicama. Slično ima Red Bull i s unutarnje strane kotača.

Najbrža vremena su ipak postavljena na mekšim gumama, C4 i C5 komponentama. Testirale su se i gume za Zandvoort, točnije, prototipne C2 komponente za veliki nagib na novouređenoj stazi u Nizozemskoj. Pirelli kaže kako nema mnogo podataka o tamošnjem asfaltu i potrošnji guma, te su momčadi u Barceloni testirale konstrukciju guma koja bi se u Zandvoortu morala voziti s malo višim tlakom u gumama.

 

 

 

 

Related Posts