Martin Brundle: Utrke bez gledatelja nemaju smisla

Nekadašnji vozač Formule 1, a sada stručni komentator Martin Brundle osvrnuo se na ideju čelnih ljudi Liberty medije koji su razmišljali o organizaciji utrka iza zatvorenih vrata, odnosno bez gledatelja. Brundle smatra kako takve utrke iz razno raznih razloga ne bi imale smisla, a organizacija utrka u takvom obliku veliku bi većinu staza odvelo u bankrot.

Podsjetimo, utrka u Melbourneu koju je kroz tri dana trebalo posjetiti oko 350 tisuća gledatelja otkazana je dva sata prije početka prvog slobodnog treninga zbog novonastale situacije s koronavirusom. Nedugo potom redom su otkazivane i sve sljedeće utrke sve do Monaka uključujući naravno i utrku ulicama Monte Carla, čime se kao moguća prva utrka sezone spominje VN Azerbajdžana.

Bahrein kao eksperiment

Nakon otkazivanja utrke za VN Australije u situaciji dok problemi uzrokovani koronavirusom nisu dosegli sadašnju razinu, razmišljalo se o održavanju utrke na stazi Sakhir iza zatvorenih vrata odnosno bez gledatelja, što prema Brundleovom mišljenju nikada ne bi trebala biti opcija.

“Pomisao na održavanje utrka bez gledatelja ne bi se trebala uzimati u razmatranje. Zamislite primjerice situaciju s utrkom na Silverstoneu. Ako bi se tamo utrka održala bez prisutnosti gledatelja ta bi staza vrlo vjerojatno bankrotirala. Smatram kako u svakom slučaju treba pričekati s početkom sezone sve dok gledatelji ne budu mogli biti na tribinama”, smatra Brundle.

Manji broj utrka i skraćeni trkaći vikendi kao moguće rješenje?

“Kako sada stoje stvari, travanj i svibanj su sigurno izgubljeni i zato je iluzorno očekivati 22 utrke u sezoni. Moja očekivanja idu u smjeru održavanja 16-17 utrka koje bi bile kalendarski zgusnute i to u serijama od po tri, možda i četiri vikenda u nizu, s eventualno jednim tjednom pauze. Također, kao rješenje svakako treba uzeti u obzir i mogućnost skraćivanja trkaćih vikenda na manji broj dana.”

Za kraj Brundle napominje kako on ne vidi preveliki problem ako sezona umjesto predviđene 22 bude imala 16-17 utrka.

“Minimalan broj utrka potrebnih za regularno održavanje Svjetskog prvenstva je osam pa se s te strane ovih mogućih 16 ili 17 ne čine se kao loša opcija. Kao primjer možemo navesti vremena Stirlinga Mossa ili Fangia kada su se prvenstva održavala s osam odvoženih utrka i kao takva ih i dan danas brojimo kao relevantna i povijesno potpuno jednaka današnjima.”

“Drugi, noviji primjer je vrijeme u kojem sam se i sam utrkivao, a to je vrijeme Senne i Schumachera kada smo u sezoni imali 15-16 utrka, ali bez obzira na to nitko niti onda niti danas ne smatra kako su ta prvenstva bila manje zanimljiva zbog manjeg broja utrka u odnosu na današnja”, zaključio je Britanac.

Total
0
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
Desmosedici
23.03.2020. 22:21

Neka Brundle ide lovit lisice po Englekoj..i neka mu se pridruži British Empire..nema ga odavno na sajtu..nije valjda u ćuzi..Hahahaha!

avatar
Emil
22.03.2020. 22:24

Martine, glava je mnogima u torbi, ali nitko ne zna gdje je torba. Bogme ne znaš ni Ti!

avatar
LHx6
22.03.2020. 21:26

Utrka s gledateljima je bolja od utrke bez gledatelja, ali je utrka bez gledatelja bolja nego odgoda utrke.

avatar
Mike-ferrari
22.03.2020. 21:27
Reply to  LHx6

Upravo tako

avatar
Mike-ferrari
22.03.2020. 21:28
Reply to  Mike-ferrari

Ima se love od tv prijenosa i raznih drugih sadrzaja

avatar
Mike-ferrari
22.03.2020. 16:38

A jbt vise Silverstone i vas engleski fasizam
Misim ak vi nemate koristi i ak polovica grida nije englesko treba sve otkazati
Nekazem da se ista treba dogadjati oko sporta al ovaj Brundle i njegove kolege sa SKY F1 su ne naporni nego odvratni u svojim izjavama

avatar
mody
21.03.2020. 19:13

ma tko ce doci gledat utrke od strahu od korone ovo ce trajati mjesecima, sezona je 98 posto gotova

Related Posts
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x