Kada timovi zatvaraju pogone zbog “proljetne stanke”

Prije nekoliko dana Formula 1 donijela je odluku o pomicanju one uobičajene “ljetne stanke” iz kolovoza na ožujak i travanj. Timovi tako imaju obavezu do kraja travnja odraditi trotjedno zatvaranje svojih pogona.

Uzrokovala je to pandemija koronavirusa, odgodivši sve utrke koje su se trebale održati u ožujku, travnju i svibnju. Budući da se trenutno ionako nikakve aktivnosti ne mogu održavati, čelnici Formule 1 i timovi dogovorili su obustavu rada tijekom proljeća, kako bi se tijekom kolovoza mogli utrkivati, naravno dopusti li to situacija na globalnoj razini.

Trenutno je izgledan početak sezone u lipnju Velikom nagradom Azerbajdžana, no tek treba vidjeti hoće li se do tada smiriti situacija sa širenjem virusa COVID-19. Odgođene su utrke u Bahreinu, Vijetnamu, Kini, Nizozemskoj i Španjolskoj, Monako je definitivno otkazan za ovu godinu, a za održavanje VN Australije u nekom drugom terminu vrlo su male šanse, ako uopće postoje.

Umjesto planirane 22, čelnici Formule 1 nadaju se da bi sezona mogla imati barem 17-18 utrka i odlučni su krenuti s utrkivanjem čim se za to stvore sigurnosni uvjeti.

Do tada, timovi imaju obavezu ugasiti svoje pogone na tri tjedna. Termini nisu fiksno određeni, već timovi imaju pravo izbora, a do sada ih je pet potvrdilo u kojem će to periodu biti. Ferrari, Haas i dijelom Renault već su u stanju mirovanja, a uskoro će i ostali morati aktivirati trotjednu stanku.

Datumi zatvaranja pogona po momčadima:
Ferrari: 19. ožujka do 8. travnja
Haas: 19. ožujka do 8. travnja
Renault: 20. ožujka do 5. travnja Viry-Chatillon i 30. ožujka do 19. travnja Enstone
Alfa Romeo: 23. ožujka do 12. travnja
Red Bull: 27. ožujka do 16. travnja

Ostale momčadi još nisu objavile termine.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

Pfff! Da bi bar bilo tak.
Nebi ja rek’o. Čini se preoptimistično za ovo kaj se događa. Mogli bi se velki dečki malo okrenut oko sebe sa skinutim zlatnim naočalama!
(Da barem nisam u pravu.)

Related Posts