Svjedoci smo kako je svijetom zavladala panika zbog pojave zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom. Ni Formula 1 nije zaobiđena, zbog straha od bolesti organizatori utrke za VN Kine u Šangaju su, zasad, odgodili utrku, a ostaje i opcija da se utrka potpuno otkaže. Bilo je upitnika i oko održavanja prve utrke sezone u Australiji, no sve teče po planu i utrka nije ugrožena, a zeleno svjetlo za održavanje utrke imaju i Bahrein i Vijetnam.

Ross Brawn izjavljuje kako je u kontaktu s zdravstvenim organizacijama u navedenim zemljama te kako je rizik minimalan. Vlasti u tim zemljama prate situaciju i drže je pod kontrolom.

“U ovom trenutku nam je situacija s Koronavirusom veliki izazov. Sport je zasad siguran, i trudimo se održavati ga sigurnim a da pritom ne riskiramo previše, no ni u kojem slučaju nije opcija potpuno otkazivanje svega. Kada bi cijeli sustav odjednom isključili to bi napravilo veću štetu nego što je pravi virus.”

Brawn dodaje kako prate upute državnih službi i poduzimaju sve mjere predostrožnosti kako bi svaka utrka prošla bez problema.

“U kontaktu smo s zdravstvenim organizacijama svih zemalja organizatora utrka, i u dogovoru s njima donosimo nužne odluke. Za sve je momčadi važno da njihovi djelatnici minimalno putuju po svijetu. Pažljivo pratimo situaciju i sukladno tome donosimo nužne odluke, no ne smijemo prenagliti. Pošto se situacija može promijeniti iz dana u dan moramo biti na oprezu svo vrijeme,” kazao je Ross.

Australija je postrožila kontrole za svakog Talijana koji uđe u zemlju, a Bahrein je prestao prodavati ulaznice za utrku te je također uveo posebne procedure pri dolasku osoblja svake momčadi u zemlju. No, Brawn se nada kako ove dodatne kontrole neće usporiti putovanje i transfer opreme do krajnjih odredišta, F1 staza.

“Tone opreme putuju svijetom. Na primjer, kad smo donijeli odluku o odgodi utrke u Kini, odluku smo donijeli točno na vrijeme prije nego što su brodovi isplovili, jer da su brodovi s opremom isplovili prije nego smo odlučili odgoditi utrku bili bi u velikim problemima. Osim toga, sve ostalo protječe u najboljem redu, mi u Formuli 1 radimo na tome i mislimo kako neće biti nikakvih dodatnih problema pri održavanju ostalih utrka ove sezone,” zaključuje Brawn.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o