Analiza sezone po timovima: Renault i Toro Rosso – Ugrožena i odlična budućnost

Našom daljnjom analizom prvenstva 2019. dolazimo do dviju momčadi čija budućnost, u Renaultovom slučaju, ne izgleda baš najbolje, dok Toro Rosso izgleda odlično, naravno za budućnost Red Bulla.

RENAULT

Mjesto u poretku konstruktora: 5. (2018., 4.)
Osvojenih bodova: 91 (2018., 122)
Pobjede: 0
Postolja: 0
Pole Position: 0
Najbrži krug utrke: 0
Top utrka sezone: VN Italije
Flop utrka sezone: VN Bahreina

Slikovni rezultat za renault f1 2019

Pregled sezone:

Odličnim rezultatom iz 2018. godine momčad iz Enstonea najavljivala je velike rezultate za 2019. godinu. Izgledalo je to u najavi sezone odlično. Dolazak Daniela Ricciarda spremnog za nove izazove kao momčadskog kolege iskusnom Nici Hülkenbergu, veteranu koji bi u solidnom bolidu pokazao da je veliki talenat. Bila je tu i solidna kilometraža na testiranjima, tj. sve je bilo spremno za bijeg iz sredine poretka.

Start sezone je odmah potvrdio da pomaka za sada još nema. U Australiji nisu uspjeli dohvatiti Q3, a start utrke je upropastio upravo Ricciardo na domaćem terenu. Koliko će teška biti njihova sezona, vidjelo se odustajanjem oba bolida tri kruga prije kraja na VN Bahreina. Sve su to bili bodovi koji bi olakšali barem to četvrto mjesto u konstruktorima. Šef momčadi Cyril Abiteboul je oko VN Monaka priznao da stvari još ne funkcioniraju kako treba. Momčad još uvijek nije bila dobro posložena zbog velikog povećanja broja osoblja, ali je obećao poboljšanja na šasiji i motoru za nadolazeće najvažnije utrke, ponajprije onu na domaćem terenu u Francuskoj. Da, on je dosta toga obećavao i nažalost na tome je samo i ostalo. Bilo je tu čak izjava i da je pogonska jedinica na razini Ferrarija.

Njihova glavna pozornica na VN Francuske nije baš dobro poslužila za prezentaciju ulaganja vodećim ljudima kompanije, Hülkenberg je bio tek osmi. Donekle solidan rezultat se pojavio na VN Velike Britanije, sedmo i deseto mjesto, ali to je upravo ono što nije trebalo biti – sredina poretka. VN Njemačke sa svojim nevjerojatnim metežom možda je Hülkenbergu mogla konačno donijeti toliko željeni podij, ali sam je upropastio šanse izletavanjem u zloglasnom predzadnjem zavoju mokrog Hockenheima. Došla je napokon VN Italije s rezultatom koji je dao naslutiti da je Renaultova pogonska jedinica uistinu proradila, tim više što je to bilo na stazi koja testira krajnje brzine bolida. Odlično četvrto i peto mjesto za Ricciarda i Hülkenberga. Ali, tempo se nije nastavio u primjerice, brzoj Rusiji.

Uslijedila je VN Japana kao utrka s opet solidnom rezultatom, sličnim kao na VN Velike Britanije. No, tu se pojavila afera i optužba od strane Racing Pointa da bolidi Renaulta imaju neki oblik elektronske pomoći vozačima koji im olakšava kočenje, pa su oba bolida bila diskvalificirana iz krajnjeg poretka utrke. Sitno se bodova skupilo još na sljedeće tri utrke, ali sve to na kraju samo za tek peto mjesto u poretku, iza klijentske momčadi McLaren.

Perspektiva za sljedeću sezonu:

Novo vodstvo kompanije nakon afera Carlosa Ghosna dobilo je zadatak od francuske vlade kao najvećeg pojedinog dioničara, da pročešlja svaki nepotreban trošak i ulaganje i da se po kratkom postupku istog riješi. Renaultov F1 program je ovdje itekako pod povećalom jer nije neka strašna matematika potrebna da bi se saznalo da je Formula 1 nevjerojatno skupa. Zato smo i slušali, kako sada ispada, pusta obećanja i najave Cyrila o konstantnom napretku i poboljšanju koja su očito samo trebala koliko-toliko smiriti vodeće ljude kompanije da ne ukinu glavni dio inače bogatog(ne novčano, nego sadržajno) trkaćeg programa francuskog giganta. Samim time, momčad je očito pod velikim pritiskom, a to naravno utječe na rezultat.

Ipak, tu je Daniel Ricciardo koji bi morao biti u stanju utjecati na momčad, a sad su dobili i domaćeg vozača – Estebana Ocona. Nick Chester je otišao s mjesta tehničkog direktora, a još prije je doveden bivši šef tehničkog odjela u Ferrariju i McLarenu, Pat Fry. Izmjena ljudi ipak nekako daje do znanja da Renault ne odustaje od Formule 1, tj. nadamo se barem da pripremaju veliki pomak za 2021. Iako ih McLaren napušta, dobra strana u svemu tome može biti što će se moći koncentrirati samo na sebe i svoje potrebe. Sljedeće godine, realno, moguć je lov na koje mjesto na postolju. Sve svemu, ne smijemo izgubiti dostavljača motora u Formuli 1.

Slikovni rezultat za renault f1 monza 2019

TORO ROSSO

Mjesto u poretku konstruktora: 6. (2018., 9.)
Osvojenih bodova: 85 (2018., 33)
Pobjede: 0
Postolja: 2
Pole Position: 0
Najbrži krug utrke: 0
Top utrka sezone: VN Njemačke, VN Brazila
Flop utrka sezone: VN Abu Dhabija

Slikovni rezultat za toro rosso f1 2019

Pregled sezone:

Naoružao se Toro Rosso solidno za ovu sezonu, jednu od najuspješnijih u povijesti momčadi, s dosta komponenata sa sestrinskog Red Bulla. Doveli su i iskusnog Daniila Kvjata te pametno upogonili i novog vozača iz svoje škole – Alexandera Albona.

Navedeni dvojac marljivo je skupljao bodove na marginama poretka koji donosi bodove i to je sasvim solidno za ovako malu momčad. U početku sezone, bodovi nisu bili osvojeni jedino na VN Azerbajdžana, a i tamo je Albon završio na 11. mjestu, korak do jednog boda. Uslijedila je odlična VN Monaka za momčad iz talijanske Faenze. Bilo je to sedmo i osmo mjesto za Kvjata i Albona i osvajanje odličnih 10 bodova. Nažalost, uslijedilo je malo lošije razdoblje početkom sredine sezone. U Kanadi je Kvjat još ulovio jedan bod, ali slijedi suša bodova u Francuskoj i Austriji. U Silverstoneu ponovo odličan Daniil uzima dva boda, a zatim je uslijedilo nešto najbolje ove sezone.

VN Njemačke u Hockenheimu vremenskim uvjetima je nervozno miješala karte u jednoj od najboljih utrka sezone. Odlične strateške odluke i iskorištavanje tuđih pogrešaka, Kvjatu su donijele fenomenalno treće mjesto na kraju utrke. Odličan rezultat za povratnika u Formulu 1 i dokaz da je spreman za povratak u seniorsku momčad. Ipak, za VN Belgije dogovorena je zamjena za tada lošeg Pierrea Gaslya u seniorskom Red Bullu za Alexa Albona. Daniil je do tog trenutka definitivno bio bolji kandidat za zamjenu Gaslya, a sad ostaje pitanje ponosa Helmuta Marka koji je Kvjata već degradirao 2016. godine i utjecaja Maxa Verstappena sa svojim željama oko jednostavnijeg momčadskog kolege na konačnu premetaljku.

Pierre Gasly se vidno mučio u Red Bullu, vidio je to i Christian Horner te priznao nakon odličnih rezultata Pierrea u Toro Rossu da mu je radi tog poteza laknulo. I uistinu, već odmah u Belgiji, Toro Rosso sa svojim dvojcem Kvajt-Gasly uzima pristojnih osam bodova. U Singapuru ponovo Gasly osvojio solidno osmo mjesto te sedmo u Japanu. Tako je Francuz i nastavio biti bolji od Kvjata, a sve je kulminiralo na VN Brazila i osvajanju odličnog drugog mjesta na kraju utrke. Takvim rezultatima, Toro Rosso je prijetio Renaultu na petom mjestu u poretku konstruktora, ali loš start Gaslya na VN Abu Dhabija i deveto mjesto Kvjata nisu bili dovoljni za tako velik napredak. Ipak, to je odličan rezultat na kraju sezone i dolazak Gaslya je ipak bio dobar potez, ponajviše za njega samoga i psihičko stanje pošto je Toro Rosso fleksibilnija momčad od Red Bulla oko postavki bolida i nastupa na utrkama.

Perspektiva za sljedeću sezonu:

Slikovni rezultat za alpha tauri f1

Novo ime momčadi za sljedeću godinu, Alpha Tauri, odjevnog brenda austrijskog giganta, zadržava svoje vozače Kvjata i Gaslya. Bit će tu borbe između njih jer je Verstappen u seniorskoj momčadi za 2021. za sada bez ugovora, a i Alex Albon je u Red Bullu do sada donekle ispunio očekivanja momčadi i ništa više od toga trenutno. Toro Rosso bi profitirao spomenutom standardizacijom dijelova, te bi ih Red Bull mogao lijepo zaposliti da Ferrariju i Mercedesu otkinu koji bod u utrkama s mnogo neizvjesnosti. Ove godine su kucali na vrata petog mjesta u poretku konstruktora, zašto s odličnim očekivanim napretkom Honde to ne bi i ostvarili.

 

Related Posts