U FIA-i smatraju kako kazna Ferrariju i Leclercu neće dovesti do više rizičnih situacija u boksu

Čelnici FIA-e mišljenja su kako kazna koju su dodijelili Ferrariju zbog nesigurnog puštanja nakon promjene guma u Hockenheimu, neće dovesti do serije sličnih događaja u budućnosti.

Tijekom gužve u boksevima u ranoj fazi utrke, kad je većina vozača išla mijenjati gume, Ferrarijevi mehaničari su Leclercu dali znak za polazak u trenutku kad je pored njihove garaže prolazio Romain Grosjean. Romain je morao kočiti kako bi izbjegao sudar te je tad izgubio mnogo vremena. Incident je bio pod istragom i suci su odlučili kazniti Ferrari s 5000 eura.

Nakon toga Haasov šef Günther Steiner se zapitao hoće li to momčadima dozvoliti da počnu više “eksperimentirati” s rizičnim propuštanjem vozača nakon promjena guma jer sad znaju kako neće više kazniti vozača vremenskom kaznom nego će ih FIA samo malo udariti po džepu.

“Moramo o ovome dobro razmisliti jer ovakvi potezi bi mogli samo ohrabriti ekipe da riskiraju. FIA dobiva novac, a vozač koji mora prikočiti gubi poziciju, i tako su svi osim tog vozača koji gubi poziciju na dobitku,” izjavio je Steiner.

Šef utrke Michael Masi tvrdi kako je ovakva vrsta kazne rezultat razgovora s momčadima uoči vikenda. Tema su bile potencijalno opasne situacije u promjenjivim vremenskim uvjetima.

“Jedna od tema razgovora je bila i ovakva situacija kada zbog promjenjivih vremenskih uvjeta dolazi do masovnih ulazaka u bokseve. Morali smo o tome raspraviti jer iako je prolazak kroz bokseve širok toliko koliko jest, ne dozvoljava vozačima da voze po obojenom dijelu kao što je bio slučaj na Silverstoneu,” objašnjava Masi.

Masiju je postavljeno pitanje hoće li ovakvih situacija, kao s Leclercom i Grosjeanom, biti više sad kad momčadi znaju što ih čeka kao kazna. No, Masi je kratko rekao kako ne vjeruje da će do toga doći.

“Moje je mišljenje, a mislim da tako i momčadi misle, kako svaku situaciju treba promatrati kao poseban slučaj. Koliko god pokušali generalizirati stvari postoje barem dvije situacije koje ne mogu biti tretirane na isti način.”

“To su izolirani slučajevi. Momčadi su svjesne da u takvim situacijama mogu oštetiti bolid i samo napraviti još veće probleme. Zato mislim da neće doći do povećanja broja rizičnih promjena guma,” zaključio je Masi.

Šef Red Bulla Christian Horner je iznio svoje mišljenje o kazni jer je za sličnu situaciju Max Verstappen u Monaku kažnjen s vremenskom kaznom.

“Situacija u Hockenheimu je malo drukčija nego što smo mi imali u Monaku jer je ovdje vozač ušao u putanju drugog vozača koji je ulazio u bokseve. Zato mislim da je kazna za Leclercov incident ispravna, a ona u Monaku protiv nas pogrešna. No, to je sport, nekad vam ide na ruku, a nekad protiv vas,” rekao je Horner.

Masi je također dao svoje viđenje usporedbe tih situacija.

“U Monaku smo donijeli kaznu za nepropisno propuštanje iz boksa i za sudar koji se dogodio u istom. U Njemačkoj je drukčije jer je došlo samo do nepropisnog propuštanja bolida u putanju bolida koji tek ulazi u bokseve,” izjasnio se Masi.

Total
0
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
Desmosedici
01.08.2019. 13:21

Čestitam, svi ste se digli na zadnje noge..osovili!.. Znači da i vi možete na dvije noge..ne trebaju vam četiri kao inače..Hahahaha!

avatar
mika.KA
01.08.2019. 14:13
Reply to  Desmosedici

vruće je vani a za vikend rekli zahlađenje.nezz kak u madarskoj.
mozda tvoji japansko crveni budu na podiju?

avatar
Desmosedici
01.08.2019. 21:53
Reply to  mika.KA

Svi problemi su riješeni. Bolid je opet vrhunski, konkurentan na svim stazama i u svim uvjetima..Čekamo neke nove spačke od strane Mercedesa, FIA-e i F1 balice.

avatar
mika.KA
01.08.2019. 23:43
Reply to  Desmosedici

spačke!?
pa prosli ste sa samo 5000e kazne dok je jadna alfa izgleda žrtvovana da bi vi bili na postolju

avatar
mika.KA
01.08.2019. 07:05

uhh sta bi bilo da je merc to napravio i dobio ovu smijesnu kaznu!
al neka,tak i tak vise ferrari nije prijetnja

avatar
klepesina
31.07.2019. 22:59

Kazna treba da bude il vremenska il pomicanje na startnom gridu sledecu trku nikako novcane jer sta je 5000 e a kad ga kaznis sa 5 mjesta na startu itekako ce uticat.Ovo je uopste nevezano za leclerka il bilo koga za ubuduce za sve

avatar
Letecibalkanac
31.07.2019. 22:41

Realno Leclerc je trebao dobiti kaznu i to je to. Za iduce sezone smisliti neki bolji i pametniji nacin da niti jedan vozac u ovakvim situacijama ne trpi previse.

avatar
Panzer
31.07.2019. 20:30

Desit će se upravo ono što kaže Steiner.

avatar
Desmosedici
31.07.2019. 21:31
Reply to  Panzer

Opali jednu..da vidimo vatromet..Hahaha!

Related Posts
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x