Webber o Ferrariju: Bez pomaka, brzo će se morati posvetiti sljedećoj sezoni

Bivši vozač Formule 1, Australac Mark Weber, prokomentirao je aktualni odnos snaga između Mercedesa i Ferrarija. S obzirom na fenomenalan ulazak Mercedesa u ovu sezonu, Webber smatra da su iduće dvije utrke ključne za Ferrari. Ako Talijani uskoro ne okrenu situaciju u svoju korist, Australac bi im savjetovao da se okrenu idućoj sezoni.

U konstruktorskom poretku Svjetskog prvenstva, nakon pet uzastopnih dvostrukih pobjeda na otvaranju sezone, Mercedes već ima 96 bodova više od Ferrarija. Naravno, sezona je još duga. U Maranellu se hrabre da ima dovoljno vremena za poboljšanje bolida i povratak u borbu za naslov, ali javnost baš i nema vjere u to.

Mark Webber, bivši vozač Minardija, Jaguara, Williamsa i Red Bulla, dao je intervju za Sky Italia i rekao da su utrke u Monaku i Kanadi ključne za Ferrarijeve planove. Ako se ništa ne promjeni, Webber sugerira da se Propeti konjići trebaju okrenuti sljedećoj sezoni.

“Situacija je vrlo izazovna za Ferrari jer aerodinamički, čini se da je Mercedes pronašao savršeno rješenje za svoj bolid, koji je sada brz na svim tipovima staza. Charles Leclerc je trebao dobiti utrku u Bahreinu, ali generalno gledajući, Mercedes ima izuzetno svestran bolid u ovom trenutku”, kaže Webber.

Nakon Velike nagrade Monaka, cirkus Formule 1 seli na sjevernoamerički kontinent. Sljedeća utrka je Velika nagrada Kanade u Montrealu.

“Ako će sezona ići u ovom smjeru sljedeća tri mjeseca, Ferrari će već tada morati usmjeriti svoju koncentraciju na sljedeću sezonu. Budu li u ogromnom zaostatku i nakon Kanade, u velikim su problemima.”

Osim što njihov bolid nije najbrži na gridu, u Ferrariju su se ove godine istaknuli i povećim brojem strateških pogrešaka.

“Mercedes je vrlo organizirana momčad, posebno na dan utrke. Izgledaju smireno, vrlo opušteno. Naravno, imaju povjerenja u svoje mogućnosti i vrlo dobro funkcioniraju pod pritiskom.”

“Gledamo li Ferrari po pitanju strategije i svega, čini se kao da su pomalo neorganizirani. Oni reagiraju na ono što se događa, ali ne razmišljaju unaprijed. Na primjer, u Bakuu su mogli odraditi drukčiju strategiju s Charlesom. U Barceloni su stalo mijenjali poredak svojih vozača. Kao da se bore međusobno, a ne protiv Mercedesa.”

Webber se još osvrnuo i na situaciju svog bivšeg timskog kolege, Sebastiana Vettela. Opisao je njegovu situaciju kao “dvostruki problem” jer Vettel ima spori bolid, a brzog timskog kolegu.

“Izazovna vremena za njega. Jedna je stvar imati problem ako je Ferrari brz pa se pobjede dijele između njega i timskog kolege. Međutim, ako pobjeda nema, tada ste pod pritiskom zato što momčad ne pobjeđuje i zato što vam timski kolega puše za vratom. To je dvostruki problem.”

“Charles je vrlo opušten, odličnog karaktera. On je rock zvijezda sporta, ono što nam je potrebno. Ipak, Sebastian treba nešto više potpore svoje momčadi. Mislim da još uvijek postoji prilika da mu ljudi pomognu složiti ovu slagalicu kako treba, da bi mogao voziti na svojoj najboljoj razini”, poručio je Webber.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mody

ma nek se počnu pripremat za sljedecu sezonu

Related Posts