Williams – Od trnja do zvijezda i nazad

Britanska momčad Williams je jedna od najuspješnijih momčadi koja se natjecala u ovome sportu. S devet osvojenih konstruktorskih prvenstava, sedam vozačkih naslova te 114 pobjeda, s razlogom mnogi gledaju s velikim očajem na današnji Williams.

Dani slave su prošli, posljednja osvojena utrka za ovu momčad je bila prije gotovo sedam godina nakon uzbudljive utrke u Kataloniji gdje je na vrh postolja stao Pastor Maldonado. To je ujedno bio jedini njihov pothvat koji je hvale vrijedan u posljednjih 7 godina, no Williams je prije tri godine bio ozbiljna prijetnja “velikoj trojki” te su često stajali na postolju.

U 2015. i 2014. bili su velika glavobolja Ferrariju Mercedesu, s tim da su 2014. bili bolji od Ferrarija, a godinu nakon bolji od Red Bulla. Sljedeće dvije godine su proveli boreći se za vrh sredine poretka te bi ponekad uzeli i postolje, što im je na kraju osiguralo peto mjesto u konstruktorskome prvenstvu.

No nakon četiri godine zadovoljavajućih rezultata i solidnoga napretka, Williams trenutno ima nesumnjivo najgori bolid na stazi.

Propast ove momčadi je bila jasna već u 2017. na VN Italije gdje su nakon uspješno obavljenih kvalifikacija osigurali Q3 s oba bolida. Felipe Massa je kasnije medijima izjavio kako nitko u Williamsu ne zna zašto je bolid iznenada toliko dobar.

2018. sezonu su završili na posljednjem mjestu, uspjevši osvojiti tek 7 bodova.

Williams je oduvijek bio momčad poznata po filozofiji dizajniranja bolida koji ovise o snazi, zapostavljajući tako “downforce”. No ove godine nisu pokazali ništa od toga što u pitanje dovodi samo postojanje ove momčadi.

Nismo došli ni do treće utrke ove sezone, a Williams je već nakupio silan broj kikseva.

Nakon što su kasnili više od polovice prvoga tjedna izvansezonskog testiranja u Barceloni, svima je bilo jasno kako bolid koji vide na stazi ne izgleda previše obećavajuće.

Davanje otkaza šefu momčadi nije dobar potez prije početka nove sezone, Paddy Lowe tako napušta Williams. Na prvoj utrci sezone u Melbourneu, Robert Kubica je premašio granice staze te je kasnije izjavio kako je u tome trenutku po prvi put osjetio trakciju na ovogodišnjem autu. Robert u istoj izjavi za medije govori kako momčad nema zamjenskih dijelova za bolid, preporučuju mu da vozi pažljivo.

Na VN Bahreina, momčad zabranjuje Kubici da vozi preko rubnika staze jer opet nemaju dostupnih zamjenskih dijelova. Williams je ujedno jedina momčad na gridu koja je postupno stagnirala po pitanju brzine bolida u posljednjih tri godine. Njihov bolid iz 2017. je čak brži od ovogodišnjeg bolida.

Ovim se u pitanje dovodi kompetentnost osobe koja sjedi na vrhu momčadi, Claire Williams za koju mnogi radnici ove momčadi tvrde kako ne zna voditi posao.

U svojoj autobiografiji, Mark Webber je naveo sljedeće o momčadi iz Grovea:

“Moram biti okružen ljudima koji vole raditi, a većina zaposlenih u Williamsu očito ne spadaju u tu kategoriju. Zapravo, izgledali su kao da je Williams posljednje mjesto gdje žele biti…”

“…Ući u tu tvornicu iz Jaguara je kao svojevoljno ući u mrtvačnicu. Izgledali su bezvoljno i mislio sam u sebi kako ovo ne izgleda dobro.”

“Frank i dan danas živi od dana stare slave. Do sada nisam upoznao nijednog vozača koji je volio vrijeme koje je proveo u Williamsu. Do sada nisam čuo nijednoga vozača ni inženjera koji opisuje Williams kao sjajno radno okruženje,” izjavio je Webber.

Teški su dani pred Williamsom. Ne može se živjeti od stare slave i perioda dominacije iz 80.-ih i 90.-ih godina. Tada je Frank Williams mogao i slobodno birati tko će voziti za njega jer su imali superioran bolid koji su svi htjeli voziti (znamo koliko je Senna lovio mjesto u Williamsu). Nužna je temeljita reorganizacija te psihološka priprema članova momčadi kako bi se pridigli iz blata u koje su upali.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

kad se skwetim tko je sve vozio u wilamsu piqet ,mansell,patrese, hill,prost vileneuve montoya,ralf, čim su maknuli bmw otišli su kvragu,nekoć su bili odmah iza ferarija i mclarena,i meni je njih zao njihov sam navijač,ali brate 22 godine bez naslova je previše,sad s su dno dna nitko ne zeli vozit za nih,postat ce kao tyrell

Desmosedici

Wiilliams Ford Cosworth, Williams Honda i Williams Renault su bile dobitne kombinacije Sa BMW-om su bili dobri, konkurentni, imali su pobjeda i postolja, ali nisu ništa osvojili.

mody

naslovi se gledaju od 1997ništa nisu osvojili

Related Posts