Vozači Formule 1 opraštaju se od Charlieja Whitinga

Svijet Formule 1 ostao je u šoku samo dan prije prvog slobodnog treninga za Veliku nagradu Australije. Charlie Whiting, FIA-in dugogodišnji direktor utrka Formule 1, preminuo je u Melbourneu u 66. godini od plućne embolije.

Lewis Hamilton Whitinga je upoznao 2007. kad je stigao u Formulu 1: “Ostao sam posve šokiran jutros kad sam čuo ove tužne vijesti. Moje misli i molitve su s njegovom obitelji. Napravio je tako mnogo za ovaj sport, bio je silno predan i rekao bih da je zaista bio stup ovog natjecanja. Bio je ikona u svijetu našeg sporta i svojim je radom uvelike pomagao svima nama. Počivao u miru.”

Max Verstappen nedavno je s Whitingom proveo dan u Ženevi: “Ovo je veliki šok. Imao je tek 66 godina. Svi smo sada uz njegovu obitelj i prijatelje, a mislim da nam ovo treba biti poruka da naučimo cijeniti svaki dan u našim životima.”

Whiting je bio važan kotačić u organizaciji Svjetskog prvenstva Formule 1 od 1988. godine, a funkciju direktora utrka obnašao je od 1997. pa sve do danas. Iz vikenda u vikend radio je na poštivanju pravila i brinuo o sigurnosti vozača, koji se s tugom opraštaju od čovjeka koji je itekako zadužio Formulu 1.

“Šokiran sam, kao i svi. Teško mi je bilo prihvatiti te vijesti nakon što sam jučer razgovarao s njim i šetali smo stazom zajedno kroz prvih nekoliko zavoja. Teško je prihvatiti da netko jednostavno više nije s nama”, izjavio je Sebastian Vettel.

“Poznavao sam ga dugo i bio je naš čovjek, nas vozača. Naravno, tu su pravila koja je morao provoditi i često se znao naći između nekih sukobljenih strana, ali bio je čovjek kojega ste mogli pitati bilo što i bilo kada. Bio je trkač u duši i jako dobar čovjek. Cijeli paddock i cijela obitelj Formule 1 tuguje, a naše misli su s njim i njegovom obitelji”, dodao je.

Daniel Ricciardo najavio je da će zbog ovog tužnog događaja svi vozači pristupiti prvom natjecateljskom vikendu sezone s velikom strašću i mnogo emocija.

“Uvijek je bio tu za nas. Znali smo mu zadavati muke, pritiskati ga, ali uvijek je imao razumijevanja i uvijek ste imali osjećaj da je na vašoj strani. Napravio je jako puno za naš sport i čuvat ćemo mnogo lijepih uspomena na njega”, poručio je Australac.

Robert Kubica žali što jučer nije porazgovarao s njim.

“Ovo je težak trenutak za sve nas. Vidio sam Sebastiana kako je jučer šetao stazom s Charliejem i nisam ih želio prekidati jer sam računao da ćemo se vidjeti danas na sastanku vozača. Nažalost, to neće biti slučaj. Jako sam tužan. On je bio ikona Formule 1 i ne samo Formule 1. Bio je osoba kojoj ste mogli vjerovati i kojoj ste se mogli povjeriti. Ovo je vrlo tužan trenutak, a moje misli su uz Charliejevu obitelj.

Od Charlieja Whitinga danas se opraštaju svi djelatnici FIA-e i Formule 1, vozači, članovi timova, ali i fanovi diljem svijeta.

Related Posts